News Flash:

Medic arab, aproape roman

21 Martie 2001
4608 Vizualizari | 0 Comentarii
•Dr. Faiyad Ziyad stia ca in Romania este Eminescu si Dunarea albastra •El nu-si cumpara haine din Romania, considerand ca sunt exagerat de scumpe •Ii plac la nebunie sarmalele si ardeii umpluti

Faiyad Ziyad este din Siria si isi profeseaza meseria de medic la Spitalul de Neurochirurgie. El se afla in Iasi de 18 ani si inca nu este hotarat daca va pleca definitiv in tara natala. Desi a avut de ales intre Romania, Italia si Germania, Faiyad, la indemnul tatalui sau, s-a hotarat se urmeze cursurile facultatii in Romania, la Iasi. Avea aici o ruda care era student la medicina in anul al III-lea si nu se considera singur printre straini. "Am venit in Romania in 1983, pentru a urma cursurile Facultatii de Medicina. Dupa anul pregatitor la Bacau, am intrat la Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi. La inceput a fost extraordinar de greu, deoarece limba romana este foarte grea. Am uitat limba engleza si am invatat limba romana. Vroiam sa-mi fac studiile in Germania, dar am tinut seama de dorinta tatei. Cand am ajuns in Iasi, mi se adeverise ceea ce auzisem despre acest oras, ca este foarte vechi. De asemenea, auzisem de poeziile lui Eminescu traduse in limba engleza, de Dunarea albastra. Astea le stiam din Siria. De multe ori am vrut sa plec inapoi, imi era greu sa ma obisnuiesc cu oamenii, cu stilul lor de viata, de gandire, cu limba. Aici era sistemul comunist, iar eu veneam dintr-o tara un pic mai libera. Nu puteam vorbi decat numai cu cei din tara mea, desi in multi nu aveam incredere. Cu romanii nu prea discutam pentru ca imi era frica sa nu spun lucruri care sa deranjeze pe cineva", ne-a declarat Faiyad Ziyad. Majoritatea studentilor straini care vin sa termine o facultate la noi in tara, ori dau bani pentru a-si cumpara o diploma, ori isi platesc examenele fara sa stie macar o boaba din materia studiata. "Eu nu am dat bani pentru a termina aceasta facultate. Bani aveam doar pentru a trai de pe o zi pe alta. Invatam foarte mult, cate 16 ore pe zi. Intram la examen cu lectia invatata foarte bine, iar fetele romance din grupa noastra luau note mai mari, desi stiau mai putin decat mine. Am absolvit facultatea de 12 ani, dar nu am aflat inca secretul pentru care ele primeau note mari. Practica am inceput sa o fac din anul III. Aveam un coleg care terminase facultatea si facea chirurgie generala la Spitalul de Urgente. Mergeam zi de zi cu el in spital, faceam chiar si garzi si i-am asistat la sala de operatie pe foarte multi medici de acolo. Domnul doctor Mihalache a fost un dascal foarte bun pentru mine, m-a invatat totul despre chirurgie generala", a continuat Faiyad.
L-a atras foarte mult neurochirurgia, deoarece stia de multi ani despre dificultatea operatiilor la nivelul capului si al coloanei. Dupa absolvirea facultatii, in anul 1989, Faiyad Ziyad a plecat in Siria pentru a-si satisface stagiul militar de trei ani. Nu plecase definitiv. La Iasi il astepta o absolventa a Facultatii de Electrotehnica, Mihaela, care i-a devenit si sotie in 1989. "Aici nu am facut decat cununia la starea civila, iar in Siria am facut tot un fel de cununie. Am doi copii: primul, Rasha Maria, are 11 ani si s-a nascut la Iasi, iar al doilea, Aissar, are 9 ani si s-a nascut in Siria. In Siria, numele copiilor au o semnificatie aparte: Rasha (ied) si Aissar (bine). Au fost la gradinita aici, dupa care i-am trimis la scoala in Siria. Sotia se duce din cand in cand sa-i vada", a spus medicul Faiyad.

Obiceiurile si traditiile din Siria inlocuite cu ale noastre

Dupa ce isi va sustine teza de doctorat, Faiyad se va hotari daca ramane sau nu in Romania, desi Mihaela abia asteapta plecarea. El nu a ales intamplator Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. Stia ca prima clinica de neurochirurgie din tara s-a deschis la Iasi, in 1933, iar spitalul se mandreste cu medici foarte buni in aceasta specialitate. Cu alte cuvinte, avea de la cine invata meserie. Integrarea in colectivul spitalului nu a fost o problema, dar, la inceput, s-a confruntat cu un refuz din partea pacientilor, numai pentru faptul ca era strain. "M-am confruntat si eu cu astfel de pacienti, dar dupa ce au capatat incredere in mine, nu au mai fost probleme. Nimeni nu-mi spunea in fata acest lucru, dar il observam", ne-a declarat dr. Ziyad.
Dupa 18 ani de trai in Romania, medicul se considera aproape roman. Obiceiurile si traditiile din tara natala au disparut aproape, ele fiind inlocuite cu cele ale poporului roman. "Aici imi place foarte mult Craciunul, Anul Nou si Pastele. Din curiozitate am vizitat bisericile si manastirile din Iasi, Nordul Moldovei si cele din Cluj. Toate sunt extraordinar de frumoase. Stiam cate ceva de sarbatorile de Pasti, deoarece in Siria sunt cam 85% musulmani, iar restul crestini. Postul Pastelui nu l-am tinut niciodata, dar am postul meu de 30 de zile pe care-l respect cu strictete".

Magluba - mancarea gatita de Faiyad

Faiyad Ziyad se considera un medic care nu arunca cu bani in stanga si-n dreapta, pentru ca, dupa spusele lui, nu are de unde si este un om foarte calculat. In fiecare luna isi imparte banii pentru intretinere, telefon, rata la calculator etc. El locuieste intr-un apartament, impreuna cu socrii sai. Medicul Faiyad considera ca la noi hainele sunt exagerat de scumpe, de aceea, obiectele de imbracaminte si le aduce din Siria, considerand ca sunt mai ieftine si mai elegante. Intotdeauna merge la cumparaturi cu Mihaela, pentru ca altfel nu ar sti ce sa cumpere. Chiar daca sotia i-ar scrie o lista de cumparaturi, tot nu se duce singur, considerand ca este foarte greu.
Cand are timp, doctorului Faiyad ii place sa gateasca numai mancaruri traditionale tarii sale. Se prapadeste dupa sarmale, ardeii umpluti, salata orientala. "Cel mai des gatesc magluba pentru ca este si usor de facut. Trebuie sa am cartofi, vinete, carne, orez si condimente. Se prajeste carnea, apoi se pregatesc cartofii rondele, semiprajiti, vinete semiprajite si orezul tinut zece minute in apa, la umflat. Se pune un rand de carne, altul de cartofi, vinete, orez, apa si, bineinteles, condimentele. Se da la cuptor, la foc mic, timp de 30 de minute. Cand este gata, se rastoarna pe o farfurie. Se cheama magluba pentru ca se rastoarna. Eu nu beau, dar imi place vinul muscat ottonel", ne-a povestit dr. Ziyad.
Magda OLTEANU
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3897 (s) | 22 queries | Mysql time :0.253063 (s)