National

Medic de la Spitalul Ilfov: Un pacient din trei se infecteaza cu bacterii in spital. Cadavrele sunt carate printre bolnavi

Publicat: 30 iun. 2016
1

Un medic de la Spitalul Clinic Ilfov declara sub anonimat ca in respectiva unitate se infecteaza cu bacterii un pacient din trei. Asta in conditiile in care bolnavii operati sunt dusi la Terapie intensiva pe holuri, printre alti bolnavi, si lipsesc uneori si manusile sterile.

„In spital nu exista circuite. Bolnavii operati sunt scosi prin holul spitalului, spitalul nu are firma de curatenie. Infirmierele sunt solicitate sa spele frecvent holurile, scarile”, spune medicul.

El mai sustine ca, din cauza ca nu sunt brancardieri in spital, infirmierele cara cadavrele, infasurate in cearsafuri sau paturi, ajutate la nevoie de paznici, tot printre alti pacienti din spital.

Managerul spitalului, Patricia Delia Ene, spune insa ca unitatea sanitara are brancardieri iar pacientii morti sunt transportati prin spital pentru ca „nu poti sa transporti pacientul mort cu elicopterul”.

Medicul mai dezvaluie ca pacientilor care sunt infectati cu bacterii intraspitalicesti li se spune ca „au luat bacteria de acasa pentru ca nu s-au pansat cum trebuie”.

El sustine ca materialele sanitare nu sunt sterilizate asa cum trebuie iar pacientii sunt tinuti in spital si cu trei saptamani mai mult decat ar fi normal pentru a li se administra antibiotice puternice, care sa ucida bacteriile luate tot de acolo.

„Poti sa tii un bolnav daca are niste complicatii. Cu trei saptamani mai mult. Este o declaratie nesustinuta si nefondata. Nu poti sa spui ca-l tii doar pentru a i se face profilactic si atibioterapie doar pentru a preveni infectiile nosocomiale”, spune insa managerul spitalului.

Totodata, medicul mai afirma ca infectiile nosocomiale nu sunt declarate pentru ca, fiind foarte multe, „exista riscul de a se inchide spitalul”.

„Daca s-ar opera 100 lunar, 30 ar fi infectati. Pe sondele de intubat, la fel, sunt frecvente. Stafilococi aurii, candida. (…) Au fost situatii in care am cumparat leucoplast din banii nostri, perfuzoare din banii nostri pentru ca ne era jena sa trimitem pacientii sa-si cumpere materiale. Seringi, ace de recoltat, vacutainere, comprese sterile, spirt. N-am avut, o perioada, nici manusi sterile”, mai declara medicul.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Ilfov a facut cel mai recent control in acest spital pe 2 iunie, in mai multe sectii, iar inspectorii au constatat ca starea igienico-sanitara era corespunzatoare, potrivit directorului general Danut Craciun.

„Au fost verificate de asemenea stocurile curente pe sectii si cele din depozitul central al spitalului, constatandu-se ca acestea sunt in cantitati suficiente”, a mai spus Craciun.

Consiliul Judetean Ilfov a demarat o ancheta la spital.

Spitalul Clinic Ilfov a intrat in renovare in 2014, in cadrul unui proiect cu fonduri europene. Din cauza lucrarilor neterminate, unitatea nu a fost inca acreditata de Ministerul Sanatatii dupa normele noi si functioneaza cu avizul Directiei de Sanatate Publica Ilfov.

Adauga un comentariu