Coronavirus

Medic epidemiolog: „Următorul val de covid va fi ca un uragan de categoria 5”

Publicat: 03 mart. 2021
Medicul epidemiolog Michael Osterholm, care spune ca urmatorul val de covid va fi de puterea unui uragan de categoria 5
Medicul epidemiolog a prezis în 2017 o pandemie devastatoare, în cartea "The most lethal threat"

Michael Osterholm, un medic epidemiolog, ar fi prevestit pandemia de coronavirus încă din anul 2017, în cartea pe care a scris-o. Prin „The most lethal threat”, el a avertizat că un virus va lovi toată planeta, iar pandemia va fi similară cu cea din 1918. Mai mult, în ea scrie că vor muri 50-100 de milioane la nivel global.

Medicul este profesor regent şi director al Centrului pentru Cercetări şi Politici pentru Boli Infecţioase de la Universitatea din Minnesota. El spune că nu trebuie să ne păcălim cu vaccinarea şi că numărul infectărilor va creşte semnificativ în săptămânile următoare.

„Sunt disperat şi îngrijorat, întrucât în următoarele 6-12 săptămâni vom asista la o situaţie pandemică pe care n-am mai văzut-o până în prezent. Trebuie să-i facem pe oameni să realizeze ce se va întâmpla. Vom vedea o creştere semnificativă a cazurilor. Întrebarea e despre câte cazuri vom vorbi”, a declarat Michael Osterholm pentru CNN.

Liniştea dinaintea furtunii

El susţine ideea că vom avea şi mai multe infectări în perioada următoare, mai ales pentru că au apărut tulpini de coronavirus în Brazilia, Africa de Sud, California şi Marea Britanie. Mai mult, Michael Osterholm spune că asistăm acum la ceea ce se numeşte liniştea dinaintea furtunii.

„Sunt din ce în ce mai convins de ceea ce urmează. Cred că acum vedem în esență pauză înainte de furtună. Imaginați-vă că stăm cu toții pe această frumoasă plajă de nisip din Golful undeva. Cer albastru, temperatură de 30 de grade, adiere ușoară, nici un nor pe cer. Și încercăm să le spunem oamenilor „Pregătiți-vă să evacuați”. Toată lumea spune „De ce? Asta nu are sens.” Dar noi putem vedea uraganul de categoria 5, la 400 de km sud de plajă îndreptându-se direct spre plajă. Și asta reprezintă aceste variante chiar acum”, a adăugat medicul epidemiolog pentru mprnew.org.

Fals sentiment de securitate

Falsul sentiment de securitate e dat de asa-zisa descreştere a numărului de infectări. Se spune că aceasta e datorată vaccinului. Mai trebuie adăugat, totuși, că au fost efectuate și mai puține teste RT PCR.

„Ceea ce mă îngrijorează este că ne aflăm într-una dintre acele cazuri de descreștere a numărului de cazuri, ceea ce este grozav. Dar niciunul dintre noi nu vrea să vadă pe cineva infectat, bolnav sau internat sau să moară. Trebuie să sărbătorim acest lucru. Dar ceea ce a făcut acest lucru ne-a dat acest fals sentiment de securitate. Că am câștigat.

Dacă vă gândiți doar la acest lucru, acum slăbim totul, guvernatorii și primarii sunt sub o astfel de presiune pentru a slăbi totul. Vaccinul anti-covid va funcționa, dar nu vom avea suficient timp. Studiile noastre au arătat că, dacă continuăm eforturile actuale de vaccinare, până la sfârșitul lunii martie vom avea în continuare 30 de milioane din 54 de milioane de persoane din această țară cu vârsta peste 65 de ani care nu au avut nici o picătură de vaccin.

Acei oameni vor fi expuși unui risc crescut pentru acest virus. Și cred că va fi o creștere semnificativă până la jumătatea lunii martie. Și vom vedea următorul mare vârf și foarte probabil va depăși peak-ul pe care l-am avut în ianuarie”, a mai spus medicul epidemiolog.

Adauga un comentariu