Coronavirus

Medic infecționist: „Tratamentul pe care l-a primit Donald Trump ar putea fi folosit și în România“

Publicat: 07 oct. 2020
Donald Trump cu mască
Donald Trump, președintele SUA

Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central, este de părere că tratamentul cu anticorpi pe care l-a primit Donald Trump ar putea fi folosit și în România. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla din cauza birocrației.

Președintele Donald Trump a primit un „cocktail” de anticorpi monoclonali cu dublu rol – de reducere a intensității simptomelor și de micșorare a încărcăturii virale a pacientului.

Medicamentul primit de Donald Trump nu este încă disponibil publicului larg, însă utilizarea lui ar putea fi esențială în tratarea cazurilor grave de Covid-19. Folosirea lui ar putea să înceapă și în România, însă ea este împiedicată de birocrație – medicii români nu au aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a începe studiile clinice.

„Este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul“, explică Valeriu Gheorghiță.

Tratamentul pe care l-a primit Donald Trump reduce cantitatea de virus din organism

Valeriu Gheorghiță susține că anticorpii folosiți reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de prognostic.

„Practic, acești anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenție cât și pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 și 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de prognostic. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei“, aduagă medicul infecționist.

O soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții

Valeriu Gheorghiță consideră că anticorpii folosiți în cazul lui Donald Trump vor reprezenta o soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții.

„Acești anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienți au un profil de siguranță foarte bun și, probabil că vor reprezenta, în momentul de față, o soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții. Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovație și cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru ebola”, a mai spus medicul infecționist la Spitalul Militar Central.

Medicii americani nu s-au jucat cu viața lui Donald Trump

Medicul infecționist este de părere că doctorii americani fac lucrurile responsabil și nu și-au permis să încerce ceva ce nu ar da rezultate pentru a-l trata pe Donald Trump.

„Cred că experții din Statele Unite, cum îi știm cu toții de la conferințele internaționale sunt extrem de riguroși, iar pentru ei medicina bazată pe dovezi există, se fac lucrurile cu foarte mare responsabilitate și eu cred că sunt date de siguranță și de eficiență pe care noi încă nu le avem și pe baza cărora ei au luat aceste decizii. Nu cred că se jucau cu aceste lucruri mai ales când era vorba de președintele Statelor Unite”.

Tratamentul cu anticorpi pe care l-a primit Trump nu poate fi folosit în România din cauza birocrației

Tratamentul cu anticorpi care i-a fost administrat lui Donald Trump există și în România, la Institutul Matei Balș din București, însă medicii români nu îl pot folosi încă pentru că nu au aprobarea Agenției Naționale a Medicamentului.

În lipsa aprobărilor de la Agenția Națională a Medicamentului, studiile clinice pe pacienţi nu pot începe. Tratamentul revoluţionar tratează cauza bolii şi ar putea fi autorizat în curând de autoritățile americane.

Adauga un comentariu