Coronavirus

Medic român, avertisment despre dexametazonă: „Poate fi extrem de periculos în cazul Covid-19”

Publicat: 11 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medic român avertisment despre dexametazonă Poate fi extrem de periculos în cazul Covid-19
Avertisment despre dexametazonă

Profesorul și medicul Ruxandra Ionescu, specialist în Interne şi reumatologie, a transmis un avertisment și a explicat de ce dexametazona poate determina agravări ale bolii în momentul în care este utilizat în stadiul incipient al infecției cu noul coronavirus.

Medicamentul Dexametazonă utilizat la pacienții cu COVID-19

Medicul Ruxandra Ionescu susține că vehicularea unor informații în mass- media și captarea lor de cetățeni fără cunoștințe de specialitate în domeniu poate fi extrem de dăunătoare. Au circulat idei precum că dexametazona poate fi utilizată în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, dar și formele severe de pneumonie. Doctorul precizează că este o greșeală fatală să tratezi cu acest medicament în faza de început a bolii.

„Pe bună dreptate s-a vehiculat că dexametazona poate fi utilă pentru pacienţii cu COVID-19 și forme severe de pneumonie. De la această indicație corectă și susținută de un studiu- RECOVERY- efectuat în UK la pacienți cu forme severe de boală, ventilați, unde tratamentul cu dexametazonă a redus mortalitatea, la utilizarea dexametazonei la începutul bolii în forme ușoare/medii este o mare greșeală ce poate duce la agravarea bolii prin creșterea replicării virale. N-aș fi scris aceste lucruri dacă nu mi s-ar fi povestit cum un cunoscut a rămas acasă izolat, cu simptome ușoare COVID și s-a tratat cu dexametazonă, ajungând însă cum era de așteptat rapid la spital.”, a declarat dr. Ruxandra Ionescu.

Dexametazona, medicament periculos pentru pacienții cu forme ușoare de Covid-19

Dr. Ionescu a ținut să adauge în postarea sa faptul că dexametazona este un cortizonic folosit pe scară largă pentru efectele antiinflamatorii și imunosupresoare. Acesta poate salva vieți cum se întâmplă și la persoanele diagnosticate cu forme severe COVID-19 ce necesită oxigenoterapie, dar în aceeași măsură poate fi extrem de periculos la indivizii cu forme ușoare sau medii.

„Nu ştiu să mai existe alt medicament căruia să i se facă un elogiu într-o pictură. Cât de bine s-a simțit după ce a luat cortizon pictorul francez Raoul Dufy se vede în pictura de mai jos, intitulată ‘La Cortisone’. A fost printre primii pacienți tratați cu cortizon chiar de la începuturile utilizării lui, în 1950, pentru poliartrita reumatoidă ce-i deformase mâinile și-l împiedica să picteze. Nu știa că trei ani mai târziu tot cortizonul care-i dăduse atâtea speranțe îi va cauza și moartea printr-o hemoragie digestivă, datorită utilizării prelungite și necontrolate. Putem face elogiul cortizonului și în COVID-19 dacă ştim când și cum să-l utilizăm. Pentru aceasta trebuie să înțelegem ce se întâmplă în momentul în care ne-am infectat.”, a adăugat dr. Ruxandra Ionescu.

Apărarea antivirală va fi împiedicată

Utilizarea cortizonului în stadiile incipiente de boală va împiedica apărarea antivirală și va crește replicarea virală agravând boala, a avertizat doctorul. În stadiile grave, medicamentul calmează „furtuna” și restabilește echilibrul inițial. Astfel, potrivit unui studiu, tratamentul cu dexametazonă a redus mortalitatea cu 1/3.

„În formele severe de boală, SARS-CoV-2 depășește mecanismele fiziologice de apărare ale organismului, se produce o replicare virală rapidă cu apariția unui infiltrat inflamator masiv în țesutul pulmonar. La agravarea afectării pulmonare contribuie un răspuns inflamator exagerat, cu sinteză și eliberare rapidă a unei cantități excesive de citokine, creșterea permeabilității capilare, acumulare de lichide în alveole, dispnee, insuficiență respiratorie severă, tulburări de coagulare în diverse organe, complicații ce pot determina decesul. Eliberarea bruscă a unei cantități mari de citokine, pare să fie implicată în patogenia unora dintre manifestările pulmonare severe ale COVID-19.

În această situație este binevenită dexametazona și alte anticitokinice pentru a calma „furtuna citokinică’ și a restabili echilibrul inițial. Conform studiului RECOVERY și a datelor preliminare pentru pacienții în stare gravă cu afectare pulmonară severă pe ventilator, tratamentul cu dexametazonă a redus mortalitatea cu 1/3 în timp ce pentru pacienții necesitând doar oxygen, mortalitatea a fost redusă cu 1/5.”, a menționat sursa citată.

Nu în ultimul rând, dr. Ionescu a conchis cu ideea că dacă este administrată când trebuie și cui trebuie, Dexametazona este în general sigură cu raport favorabil risc/beneficiu în special pentru pacienții cu forme severe de pneumonie în cadrul COVID-19. Pentru că acest tratament este de scurtă durată, chiar dacă dozele de cortizonic sunt mari nu vor apărea efecte adverse serioase, necontrolabile.

Adauga un comentariu