Boli si tratamente

Medic: Tabagismul este o boala

Publicat: 01 apr. 2014
Şefa Clinicii de Pneumologie din Targu Mureş, prof. dr. Gabriela Jimborean, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că tabagismul este o boală şi trebuie tratat ca atare şi că în acest moment se poate vorbi despre existenţa unei pandemii tabagice la nivel mondial.
‘Putem vorbi de o pandemie tabagică la nivel mondial, şi este o boală tabagismul şi trebuie prevenită şi tratată, nu este un obicei, e o boală consumatoare de sănătate, cu mortalitate ridicată (…) In Romania, la nivelul populaţiei generale incidenţa fumatului este de 22%, este un procent aflat în top 10 în Europa, dar nu suntem pe primul loc. In Europa, ţările cu fumat pe loc fruntaş sunt Turcia, Ungaria, Ucraina (…) Un studiu făcut de disciplina noastră acum zece ani arăta că dacă în licee aveam pană în 48% fumători, ocazionali, la populaţiile cu studii medii este de 40% la bărbaţi şi 30% la femei, la populaţie varstnică aveam 20%.

Vezi si: De ce este bine sa renuntam la fumat, pe langa un castig pentru sanatate

In urmă cu zece ani, incidenţa era 37%, pentru ca acum să scadă la 2%’, a declarat dr. Jimborean, cu ocazia lansării proiectului ‘No smoking building’ (instituţie fără fumat), care va fi implementat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Targu Mureş, Colegiul Medicilor din judeţul Mureş în parteneriat cu Colegiul Davidson din SUA.

Prof. dr. Gabriela Jimborean a spus că proiectele împotriva fumatului, cum este şi cel lansat marţi, vizează intensificarea măsurilor de educaţie împotriva fumatului, începand cu şcoli, universităţi şi terminand cu instituţii publice.
‘Ceea ce dorim este să intrăm în şcoli, noi, medicii de pneumologie în primul rand, cu studenţii noştri în cadrul stagiului, cu cadrele sanitare de la liceul sanitar, să intrăm în şcoli de la nivel de liceu, clasele a IX-XII, şi în cadrul orelor de dirigenţie să informăm acel grup ţintă care este reprezentat de adolescenţii de 15-18 ani tocmai pentru profilaxie, pentru prevenirea începerii fumatului. In liceu să intrăm odată pe lună la o oră de dirigenţie, acest lucru se poate, pentru ca aceşti tineri să nu înceapă fumatul şi să fie capabili să-şi sfătuiască părinţii şi prietenii să nu înceapă să fumeze sau să renunţe la fumat. Dorim îndrumarea celor care doresc să se lase de fumat către centrele de consiliere antifumat’, a menţionat prof. dr. Jimborean.

Vezi si: Un motiv important pentru care sa renunti chiar acum la fumat
 

Şefa Clinicii de Pneumologie din Targu Mureş a afirmat că în SUA se consideră că un dolar adus în prevenţie aduce economie 40 de dolari, iar astfel se previn boli care sunt mari consumatoare de fonduri.
Dr. Horaţiu Moldovan, secretarul Colegiului Medicilor din judeţul Mureş, a spus că prin proiectul ‘No smoking building’ se va ajunge la toate instituţiile publice din judeţul Mureş, astfel încat fumatul să fie descurajat.

Vezi si: Varsta ideala de renuntat la fumat: 30 de ani
 

‘Vrem să descurajăm fumatul în spaţiile publice şi în general şi prin proiectele noastre să conştientizăm riscul la care este expus fumătorul. Dorim să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei şi cred că acest lucru trebuie să înceapă de la noi. Şi vrem să transmitem un semnal de implicare din partea medicilor pentru că în ultima vreme această breaslă a fost şi este blamată din diverse motive. Trebuie să dăm un semnal că ne preocupată acest lucru şi de la noi trebuie să pornească promovarea unui stil de viaţă sănătos’, a susţinut dr. Horaţiu Moldovan.
La conferinţa de presă de lansare a proiectului ‘No smoking building’ au mai participat prof. Kristie Foley de la Colegiul Davidson din SUA, dr. Zsuszanna Szasz, şef de lucrări la UMF Targu Mureş, prof. dr. Abram Zoltan şi prof. dr. Monica Tarcea, decanul Facultăţii de Medicină. AGERPRES


loading...

Adauga un comentariu