Medicamente

Medicament contra cancerului: noul tratamentul stopeaza cresterea tumorii

Publicat: 24 iun. 2020
celule canceroase
Medicament nou contra cancerului

Medicament nou contra cancerului. Un medicament care ar putea opri raspandirea celulelor canceroase a aratat semne de functionare. Mai mult de jumatate din cei 40 de pacienti administrati cu berzosertib au manifestat o incetare a cresterii tumorilor.

Berzosertib a fost chiar mai eficient atunci cand a fost administrat alaturi de chimioterapie, a sugerat studiul realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) si Royal Marsden NHS Trust. Studiul a fost conceput pentru a testa siguranta medicamentului.

Medicamentul este primul care a fost testat dintr-o noua familie de tratamente, care blocheaza o proteina implicata in repararea ADN-ului. Blocarea acestei proteine ​​impiedica cancerul sa modifice deteriorarea celulelor. Face parte dintr-o ramura a tratamentului cunoscut sub numele de „medicamente de precizie”, care vizeaza gene specifice sau modificari genetice.

Studiul a implicat pacienti cu tumori foarte avansate, pentru care nu a functionat niciun alt tratament, noteaza BBC.

Medicament nou contra cancerului

Acesta este ceea ce este cunoscut ca un studiu de „faza unu”, care este conceput doar pentru a testa siguranta unui tratament. Dar ICR a spus ca cercetatorii au gasit unele indicii timpurii ca berzosertib ar putea opri cresterea tumorilor.

Unul dintre autorii studiului, prof. Chris Lord, un profesor de genomica a cancerului la ICR, a declarat ca aceste semne precoce au fost „foarte promitatoare”, adaugand ca este neobisnuit in studiile din faza unu sa se vada un raspuns clinic. Cu toate acestea, vor fi necesare alte studii pentru a demonstra eficacitatea medicamentului.

„Acest studiu a implicat doar un numar mic de pacienti. Prin urmare, este prea devreme sa luam in considerare berzosertib un schimbator de jocuri in tratamentul cancerului”, a spus dr. Darius Widera de la Universitatea din Reading.

Cu toate acestea, efectele neobisnuit de puternice ale berzosertib, in ​​special in combinatie cu chimioterapia conventionala, dau motive sa fie optimisti in ceea ce priveste rezultatele studiilor de urmarire.

Berzosertib este capabil sa tinteasca celulele tumorale

Berzosertib este capabil sa tinteasca celulele tumorale fara a afecta alte celule sanatoase, a spus prof. Lord.

„Noul nostru studiu clinic este primul care testeaza siguranta unei familii de medicamente impotriva cancerului tintite la oameni si este incurajator sa vedem cateva raspunsuri clinice chiar si in acest stadiu incipient”, a spus profesorul Johann de Bono, de la ICR si Royal Marsden.

In viitor, aceste medicamente ar putea fi utilizate pentru a „stimula efectul tratamentelor precum chimioterapia” si pentru a combate rezistenta care s-ar putea dezvolta la alte tratamente vizate, a adaugat el.

Adauga un comentariu