Medicamente

Medicament pentru tratarea adultilor si copiilor care au diabet zaharat si au nevoie de insulina

Publicat: 12 ian. 2015
7
Liprolog
Compozitie
Liprolog este o gama de solutii si suspensii injectabile. Liprolog se prezinta in flacoane, cartuse sau seringi preumplute (Liprolog Pen si Liprolog KwikPen). Liprolog contine substanta activa insulina lispro. Gama Liprolog cuprinde solutii de insulina cu actiune rapida (Liprolog), suspensii de insulina cu actiune prelungita (Liprolog Basal) si o combinatie a ambelor in diferite proportii (Liprolog Mix):
– Liprolog: solutie de insulina lispro; 
– Liprolog Basal: suspensie de protamina a insulinei lispro; 
– Liprolog Mix25: 25% solutie de insulina lispro si 75% suspensie de protamina a insulinei lispro;
– Liprolog Mix50: 50% solutie de insulina lispro si 50% suspensie de protamina a insulinei lispro. 
Actiune terapeutica
Diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce o cantitate suficienta de insulina pentru a controla concentratia de glucoza din sange sau in care organismul nu este capabil sa utilizeze insulina in mod eficace. Liprolog este o insulina de substitutie care este foarte asemanatoare cu insulina produsa de pancreas. Substanta activa din Liprolog, insulina lispro, este produsa prin metoda cunoscuta sub denumirea de „tehnologia adn-ului recombinant”: aceasta este produsa de o bacterie care a primit o gena (adn), care o face capabila sa produca insulina lispro. insulina lispro este foarte putin diferita de insulina umana.

Atitudinea dupa nastere la diabetul gestational

Bauturile care cresc considerabil riscul de diabet 

Diferenta consta in faptul ca insulina lispro este absorbita mai rapid de organism decat insulina umana obisnuita si poate, prin urmare, actiona mai rapid. insulina lispro este disponibila ca Liprolog sub forma solubila, care actioneaza in general imediat dupa injectare, si ca Liprolog Basal sub forma de „suspensie de protamina”, care este absorbita mult mai lent astfel incat sa actioneze prelungit. Liprolog Mix este un amestec din aceste doua formule. insulina de substitutie actioneaza in acelasi mod ca si insulina produsa in mod natural si ajuta glucoza din sange sa patrunda in celule. Prin controlarea concentratiei de glucoza din sange, se reduc simptomele si complicatiile diabetului. 

Indicatii
Liprolog se utilizeaza pentru tratarea adultilor si copiilor care au diabet zaharat si au nevoie de insulina pentru a-si tine concentratia de glucoza (zahar) din sange sub control, inclusiv a pacientilor care tocmai au fost diagnosticati ca fiind diabetici. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta. 
Administrare
Liprolog, Liprolog Basal si Liprolog Mix se pot injecta sub pielea antebratului, in coapsa, in fesa sau in abdomen (burta). Liprolog poate fi administrat si sub forma de perfuzie continua cu ajutorul unei pompe de insulina sau intravenos. Liprolog si Liprolog Mix se administreaza de regula la scurt timp inainte de masa, dar se pot administra si imediat dupa masa, daca este necesar. Liprolog se poate administra impreuna cu o insulina cu actiune prelungita sau cu sulfoniluree (un grup de medicamente antidiabetice care se administreaza pe cale orala). Liprolog Basal se poate administra in monoterapie sau in combinatie cu medicamente administrate pe cale orala. Daca este necesara terapia insulinica intensiva, se poate administra Liprolog Basal dimineata sau seara, impreuna cu o insulina cu actiune rapida in timpul meselor. 
Contraindicatii
Liprolog nu trebuie administrat persoanelor care ar putea prezenta hipersensibilitate (alergie) la insulina lispro sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Poate fi necesara ajustarea dozelor de Liprolog atunci cand se administreaza impreuna cu anumite medicamente care pot afecta concentratiile glucozei din sange. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in prospect. Liprolog Mix si Liprolog Basal nu se administreaza niciodata intravenos. 
Reactii adverse
Liprolog poate cauza hipoglicemie (concentratie scazuta de glucoza in sange). Pentru descrierea completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Liprolog, a se consulta prospectul.
Adauga un comentariu