National

Medicamente expirate de un an si defibrilatoare fara baterii in ambulantele PULS

Publicat: 08 mai 2016
1

Departamentul pentru Situatii de Urgenta din MAI anunta, printr-un comunicat, ca a decis sa suspende pentru 30 de zile autorizatia firmei de ambulante private PULS. Decizia a fost luata in urma controlului provocat de moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng. Au fost identificare medicamente si materiale sanitare cu termene de valabilitate depasite. Echipa de control a gasit in trusele medicilor si asistentilor, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au gasit si fiole de adrenalina, folosita pentru procedurile de resuscitare. De asemenea, pe ambulantele utilizate de firma privata au fost gasite defibrilatoare cu baterii descarcate.

„Echipa din cadrul Departamentului pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Afacerilor Interne si specialistii Ministerul Sanatatii au finalizat controlul inceput ieri la o societate comerciala care asigura servicii private de ambulanta.

In urma acestui control au fost identificate urmatoarele:

– modificarea clasificarii ambulantelor, fara obtinerea aprobarii legale in acest sens. Singurele ambulante functionale erau de tip A (destinate doar transportului pacientilor), celelalte trei ambulante de tip B si C (destinate urgentelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de interventii, inclusiv cele de urgenta, se faceau cu ambulante tip A, care erau incomplet echipate.

– au fost identificare medicamente si materiale sanitare cu termene de valabilitate depasite. Echipa de control a gasit in trusele medicilor si asistentilor, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au gasit si fiole de adrenalina, folosita pentru procedurile de resuscitare.

– pe ambulantele utilizate de firma privata au fost gasite defibrilatoare cu baterii descarcate.

– reprezentantii firmei nu au putut preciza persoana responsabila cu activitatea medicala prespitaliceasca de la nivelul societatii”, scrie in comunicatul DSU.

„Aceste aspecte reprezinta neglijente si abateri grave care revin in sarcina societatii comerciale care asigura servicii private de ambulanta, fapt pentru care au fost dispuse urmatoarele sanctiuni:

– suspendarea pe o perioada de cel putin 30 de zile a autorizatiei de functionare a firmei private de ambulanta, pana la remedierea tuturor deficientelor.

– aplicarea de catre DSU a unei amenzi in valoare de 20.000 de lei, pentru incalcarea regimului privind reclasificarea ambulantelor.

– aplicarea de catre Directia de Sanatate Publica a unei amenzi in valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate si modul de tratare a deseurilor medicale.

– extinderea controlului de catre Directia de Sanatate Publica pe alte aspecte specifice sesizate, de competenta acesteia.

Masura suspendarii autorizatiei urmeaza sa fie dispusa, conform legii, de catre Directia de Sanatate Publica”, se arata in incheierea comuncatului.

Adauga un comentariu