Titlurile zilei

Medici din Iași, amenințați și umiliți de pacienții cu COVID-19! Personalul din spitale a suportat un adevărat coșmar. Doctor: „Își dădeau masca jos, te scuipau și spuneau: «Să mori și tu dacă mor eu»”

Publicat: 20 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medici din Iași amenințați și umiliți de pacienții cu COVID-19 Personalul din spitale a suportat un adevărat coșmar. Doctor Își dădeau masca jos te scuipau și spuneau Să mori și tu dacă mor eu
În loc să le mulțumească medicilor că le salvează viețile, unii dintre pacienți îi scuipă și-i jignesc

Cadrele medicale care au luptat și luptă în prima linie a pandemiei de mai bine de un an sunt jignite și umilite de cei cărora vor să le salveze viața. Aflați în stare gravă, cu ultimele puteri, unii pacienți COVID-19 le mulțumesc medicilor și îi roagă să le transmită apropiaților că îi iubesc, iar alții se răzbună pe aceștia, își smulg masca de pe față și îi scuipă

De pe patul de spital, poate în ultima lor clipă, pacienții infectați COVID-19 se răzbună pe medicii care încearcă cu toate puterile să le salveze viața. Ajunși la capătul puterilor și sătui de durere și suferință, îi jignesc pe cei care le-au fost alături în cele mai grele clipe de boală. În ciuda faptului că aveau parte de 12 ore de muncă fizică, stres psihic, epuizare, medicii ajungeau să fie și umiliți de pacienți. Unul dintre aceștia a povestit că bolnavii și-au smuls masca de pe față, l-au scuipat și i-au dorit moartea.

„Sunt pacienți care ne mulțumesc, dar pot să îți spun și reversul, pacienți care își dau masca jos de la gură și te scuipau și spuneau «Să mori și tu dacă mor eu». Exista și partea cealaltă a situației. Nu a fost deloc ușor din toate punctele de vedere, fizic, psihic. Plecai epuizat după o tură de pacienți la albastru, la Covid. Ajunsesem în situația în care, cu ghilimelele de rigoare, să decedeze un pacient care nu mai avea nicio șansă, să pui pe altul pe ventilator. Se băteau la un moment dat pe oxigen: «dă-te mă că tu ești bătrân, lasă-mi mie oxigenul, că eu sunt mai tânăr». Să-i vezi cum stăteau pe scaun, cu tuburile lângă ei”, a povestit dr. Cristina Stan, medic primar, medicină de urgență, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”.

În edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI”, reporterii au povestit clipele dramatice prin care au trecut medicii din camera de gardă a Unității de Primiri Urgențe, Spitalul „Sfântul Spirdon” din Iași.

Medic: „Cei mai mulți dintre pacienți simțeau că se duc”

Pe lângă munca fizică depusă ore întregi, fără întrerupere, medicii au avut de trecut și un test psihologic, care de cele mai multe ori a fost cea mai grea parte a acelei perioade: nopți nedormite și gândul la pacienții pe care i-au pierdut într-o zi și pe cei pe care i-au lăsat în stare gravă în secția ATI, după ce ieșeau din tură. Medicii povestesc că ajungeau epuizați acasă, nu aveau timp nici să stea cu familia și că reușeau doar să se spele și să o ia de la căpat. Într-o gardă aveau de îngrijit și câte 40 de pacienți. Cu ultimele puteri, bolnavii îi rugau pe medici să le transmită familiilor mesaje emoționante, pentru că, povestesc medicii care erau lângă paturile lor până în ultima clipă, cei mai mulți dintre cei aflați în stare foarte gravă simțeau că viața lor se sfârșește.

„Psihologic, pentru noi a fost foarte greu. Nopți nedormite, crezi că dacă ești acasă dormi? Nu, că îți amintești tot felul de chestii. Reții foarte multe lucruri, le vezi privirile, le vezi gesturile, îți amintești cum vorbesc, cum te roagă: «să îi spui lu’ fiica mea…» sau tot felul de lucruri pe care le zic oamenii. Și oamenii simt că se duc, majoritatea simt”, a precizat dr. Cristina Stan, medic primar, medicină de urgență.

Reporterii „BZI” au scris în edițiile anterioare povești ce-ți fac pielea de găină, auzite de preotul de la Spitalul de Boli Infecțioase de la Iași de la pacienții aflați în stare foarte gravă.

Adauga un comentariu