International

Medici fara Frontiere acuza: Ne vom aminti de 2015 ca de anul in care Europa a esuat lamentabil

Publicat: 19 ian. 2016
1

Organizatia umanitara Medici fara Frontiere (MfF) acuza Europa ca „a agravat cu mult” criza refugiatilor in 2015 prin esecul „lamentabil” de a-si asuma responsabilitati in fata unui exod care a impins spre acest continent peste un milion de oameni.

„Ne vom aminti de 2015 ca de anul in care Europa a esuat lamentabil in a-si asuma responsabilitatile si a raspunde nevoilor urgente de asistenta si de protectie a peste un milion de barbati, femei si copii”, afirma Medici fara Frontiere, intr-un raport dat publicitatii marti.

Citeste si Parlamentul European cere ancheta independenta in cazul atacului comis de fortele americane asupra spitalului din Kunduz

Amintind ca aproape 3.800 de oameni si-au pierdut viata anul trecut in tentativa de traversare a Mediteranei, raportul denunta refuzul europenilor de a propune „alternative legale si sigure la traversarea mortala a marii”.

Organizatia critica, de asemenea, conditiile de primire a refugiatilor, mai ales in Grecia, unde autoritatile „nu au reusit sa instituie un sistem de receptie uman si adecvat”, mai ales pentru inregistrarea migrantilor. „Chiar mai rau, (autoritatile) au impiedicat asociatiile umanitare sa se organizeze pentru a acoperi aceste lipsuri”, noteaza MfF.

Citeste si Al doilea spital al Medicilor fara Frontiere, BOMBARDAT

n ce priveste Italia, mai mult decat sistemul de primire, „functional, desi cu totul insuficient”, organizatia critica o „urgenta fara sfarsit”, care a determinat-o sa paraseasca „hotspot”-ul (centru de primire si triere) de la Pozallo, in Sicilia, unde conditiile erau „nedemne si inumane”.

In fine, Medici fara Frontiere critica „deciziile unilaterale si iresponsabile de a inchide frontierele” Europei, precum si „lipsa de coordonare intre statele membre”, care „au pus in pericol sanatatea, demnitatea si bunastarea migrantilor”, „mai intai deschizand, apoi inchizandu-si granitele, in mod periculos de capricios”.

Citeste si Medici fara Frontiere: Zeci de persoane inca disparute dupa ce americanii au bombardat din greseala un spital

In consecinta, majoritatea bolilor tratate de echipele MfF in Europa „ar fi putut fi evitate daca ar fi fost instituite o trecere securizata si conditii de primire decente”, acuza organizatia. Conform raportului, in Serbia, 80% dintre consultatii au fost legate de conditiile grele de calatorie, 42% s-au adresat unor infectii respiratorii, 19% unor traumatisme si probleme ale muschilor si scheletului, iar 9% bolilor de piele.

Adauga un comentariu