Titlurile zilei

Medicii au descoperit totul! Complicațiile cauzate de COVID-19 sunt similare cu cele date de o boală răspândită în trecut. Prof. dr. Traian Mihăescu: „Aceleași sechele le-am întâlnit și la pacienți în urmă cu mai bine de 10 ani”

Publicat: 13 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii au descoperit totul Complicațiile cauzate de COVID-19 sunt similare cu cele date de o boală răspândită în trecut. Prof. dr. Traian Mihăescu Aceleași sechele le-am întâlnit și la pacienți în urmă cu mai bine de 10 ani
Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie din București, despre sutele de simptome întâlnite la pacienți post-COVID-19

Infecția cu coronavirus are efecte pe termen lung pentru mulți pacienți. Indiferent dacă au trecut de o formă gravă sau ușoară a bolii, riscurile sunt la fel de ridicate. Prof. dr. Traian Mihăescu, renumit medic pneumolog, a precizat că simptome noi au fost depistate chiar și după 4 luni de la infectare, iar sechele pulmonare au apărut și la victimele unei boli răspândite în urmă cu mai bine de un deceniu

Pe fondul pandemiei de coronavirus s-au efectuat sute de studii. Unele dintre acestea au vizat sechelele pacienților post-COVID-19. În România însă nu au fost suficient de mulți pacienți infectați cu coronavirus care să facă parte din studii de peste 6 luni, pentru ca specialiștii să aibă toate concluziile. Anumite aspecte sunt însă certe. După faza acută a bolii, respectiv după patru săptămâni de la primul simptom, pacientul trebuie să își facă un control, niște teste specifice pentru care este nevoie mai ales de un serviciu de evaluare multidisciplinară.

„Pacienții nu trebuie să fie declarați vindecați și scoși din evidență, asta este o greșeală. Studiile au arătat peste 220 de simptome post-COVID-19 de la cele pulmonare (dispneea, pierderea mirosului și gustului), dar sunt și simptome neurologice, digestive, tulburări de somn. Sunt implicate 10 organe diferite. Un medic a spus la un moment dat că nu a mai întâlnit în practica medicală o patologie cu atât de multe simptome, cu atât de multe modificări”, a declarat prof. dr. Traian Mihăescu, renumit medic primar pneumolog.

Ce arată analizele pulmonare ale pacienților COVID-19? Asemenea cazuri s-au întâlnit și în anul 2009

Plămânii au devenit o oglindă a infecției cu coronavirus. Se pare că această afectare pulmonară a mai fost descoperită în urmă cu mai bine de 10 ani. De data asta, cazurile sunt mult mai des întâlnite și mult mai grave, iar perioada de vindecare încă nu a fost stabilită.

„În urmă cu 10 ani am întâlnit mulți pacienți care au fost diagnosticați cu gripa porcină, care aveau sechele importante și după 6 luni au dispărut. Aspectele computer tomografice care se văd acum la pacienții post-COVID-19 s-au văzut și atunci, la cei care au trecut de gripa porcină. Plămânul reacționa exagerat la prezența unui virus și ca niște pete de zăpadă care la unii se topesc, iar la alții topesc ele plămânul, cum spunea un cunoscut. Acum, aceste sechele sunt mai frecvente și mai grave.

Au fost cazuri grave de gripă H1N1 în spital, dar niciunul dintre cei decedați nu au făcut parte din rândul persoanelor vaccinate, au fost o serie de bolnavi gravi, care au rămas cu niște sechele radiologice, care în 60 la sută dintre cazuri s-au resorbit între 3 și 6 luni, nu știu ce s-a întâmplat mai departe. Deci a fost o anumită patologie similară de reacție exagerată a organismului, de ardere a plămânului și de vindecare a lui la unele persoane fără sechele, la unele cu sechele, dar acum se pare că situația este mai gravă decât era atunci”, a adăugat medicul ieșean.

Infecția cu coronavirus reamintește și de tuberculoză. Pacienții, din frică, nu recunosc că au simptome, iar cei mai afectați sunt cei din medii defavorizate

Prof. dr. Traian Mihăescu susține faptul că este nevoie de o reorganizare a sistemului medical și de un serviciu de evaluare multidisciplinar integrat, inclusiv o colaborare cu colegii de la psihiatrie, psihologie, sociologie, dar și neurologi, reumatologi. Studiile realizate au arătat că trebuie luate în serios sechelele post-COVID-19 și că este nevoie de un program de recuperare prin care acești pacienți să fie sprijiniți. În primul rând, orice pacient trebuie să efectueze o radiografie toracică, mai multe analize de sânge, o explorare respiratorie care să arate funcția pulmonară, o explorare a cordului.

„Din ce am întâlnit, pot spune că sunt prezentări de cazuri cu simptome post-COVID-19 la 3-4 luni. În literatura de specialitate, în general, după 3 luni, astfel de cazuri scad dramatic, dar sunt și cele care persistă, în special din lipsa unor îngrijiri adecvate. Tulburările de somn, anxietatea, depresia, dacă nu sunt tratate la timp, sunt tot mai persistente. Problema este alta din punctul meu de vedere. Este o stigmatizare ca și la tuberculoză, se feresc multe persoane să declare că au COVID-19 ca și la tuberculoză, deși nu mai sunt contagioși.

Reamintesc că la patru săptămâni de la debut nu mai sunt contagioși. Această stigmatizare este la noi, în societatea noastră, și trebuie să o recunoaștem. Din păcate, Covid-ul, ca și tuberculoza, începe să afecteze mai ales persoanele defavorizate social. De aceea este nevoie și de o asistență socială și psihologică, o lecție dată de tuberculoză în toți acești ani. Recomandăm pacienților să se vaccineze, să urmeze un program de recuperare respiratorie care poate să fie uneori foarte simplă, cu ajutorul unor mișcări care pot fi realizate și acasă, evitarea toxicelor, a fumatului, a poluării atmosferice. Vorbim de lucruri elementare, simple”, a spus prof. dr. Traian Mihăescu.

Pacientul nu poate fi vindecat de coronavirus la externare. Lupta cu efectele acestei boli continuă și după faza acută

Un studiu realizat în Germania, acolo unde s-a efectuat un RMN în rândul unor sportivi, i-a surprins pe medici și specialiști. Au apărut leziuni miocardice la unii dintre ei fără să aibă simptome ale infecției. Aceste leziuni nu le mai permit să facă sport de performanță. Astfel de rezultate arătau că este nevoie de o urmărire și post-COVID-19, dar nu doar pentru plămâni.

„Nu este corelația între forma bolii și sechelele apărute. Sunt mai frecvente la formele grave, dar, paradoxal, sunt care se recuperează foarte bine și care au rămas și cu sechele sau sunt persoane care rămân cu sechele fără să fi avut inițial o formă foarte gravă. Trebuie să vedem în timp, dar nu putem spune cu certitudine că știm ce se va întâmpla în momentul de față. Termenul acesta «s-au vindecat» nu este corect în cazul unui bolnav Covid, au apărut și la 16 săptămâni simptome. Se poate spune în orice caz că vaccinarea este benefică și pentru scăderea simptomelor post-COVID-19.

Simptomele comune COVID-19 includ: oboseala extremă, dificultăți de respirație, dureri în piept sau strângere, probleme cu memoria și concentrarea („ceață cerebrală”), dificultăți de somn (insomnie), palpitații cardiace, amețeală, dureri articulare, depresie și anxietate, tinitus, dureri de urechi, senzație de rău, diaree, dureri de stomac, pierderea poftei de mâncare, o temperatură ridicată, tuse, dureri de cap, dureri în gât, modificări ale simțului mirosului sau gustului, erupții cutanate”, a adăugat renumitul medic pneumolog.

Studiile realizate în patru țări au arătat care sunt efectele infecției cu coronavirus după două sau șase luni după faza acută a bolii

Unele studii au arătat că peste 60 la sută dintre pacienții care au fost infectați cu coronavirus, dar care nu au fost internați în secția de Terapie Intensivă, au ajuns cu simptome după două luni de la diagnosticare.

„Un studiu pe 488 de pacienți COVID-19 externați din spitalele din Michigan, Statele Unite, a constatat că, după 60 de zile, 32,6 la sută prezintă simptome persistente, iar 18,9 la sută au prezentat simptome mai grave. Cele mai frecvente au fost dispneea, adică scurtarea respirației în timp ce urcau pe scări – 23 la sută, tusea – 15 la sută și pierderea mirosului sau gustului – 13 la sută. Astfel, 87,4 la sută din 143 de pacienți COVID-19 externați dintr-un spital din Italia, unde au fost internați în Terapie Intensivă, raportau după 60 de zile oboseală – 53 la sută, dificultăți de respirație – 43 la sută, dureri articulare – 27 la sută, dureri toracice – 20 la sută și 55 la sută dintre cei 143 de pacienți se confruntau cu cel puțin trei simptome la 60 de zile de la debutul bolii acute.

În Franța, 150 de supraviețuitori COVID-19 care nu au fost internați în secția de Terapie Intensivă au raportat simptome persistente la 60 de zile două treimi dintre ei, o treime spunând că se simt mai rău decât atunci când au început simptomele acute. În China, un studiu făcut la 6 luni în rândul a 1.733 de pacienți a găsit cel puțin un simptom persistent la 76 la sută, printre care se regăsesc: starea de oboseală, slăbiciunea musculară, problemele de somn, anxietatea, depresiea. Jumătate dintre acești pacienți au prezentat cel puțin un model radiologic anormal, deci este ceea ce se cheamă post-COVID-19 la radiologie după o infecție la persoane necontagioase. Contagiozitatea infecției se extinde la maximum 10-14 zile de la debutul simptomelor”, a explicat prof. dr. Traian Mihăescu.

Adauga un comentariu