Sanatate si frumusete

Medicii au explicatia: de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Publicat: 27 iul. 2018
14

De ce femeile traiesc mai mult este o intrebare care a aparut, inevitabil, de foarte multe ori, de-a lungul timpului. Este o tendinta care se pastreaza de multi ani. Spre exemplu, conform studiilor in domeniu, o femeie nascuta in anul 2012 ar putea trai 81,2 ani, cu 5 ani mai mult ca un barbat nascut in acest an. Cum se explica diferenta? De ce traiesc femeile mai mult ca barbatii? Marianne Legato, profesor de medicina la Columbia University College of Physicians and Surgeon, spune ca barbatii sunt dezavantajati chiar din clipa in care se nasc.

Iata de ce:
1. Fetele sunt mai rezistente ca baietii la infectiile care pot sa apara in uter, inainte de nastere. Astfel, desi sunt conceputi de doua ori mai multi baieti decat fete, multi fetusi masculini mor, astfel ca raportul final este de unu la unu. De asemenea, fetusii de baieti se dezvolta mai incet si au un risc mai mare sa moara in caz de nastere prematura, potrivit doctorulzilei.ro.

2. Femeile sunt mai prudente, de aceea isi asuma mai putine riscuri si au sanse mult mai mici sa fie ranite sau accidentate. Si in acest caz genetica este de vina. La barbati, lobul frontal, cel responsabil cu asumarea si calcularea riscului, se dezvolta mai incet ca la femei, explica Legato. De aceea, un barbat isi va asuma mult mai multe riscuri comparativ cu o femeie de aceeasi varsta.

3. Femeile se imbolnavesc mai tarziu de inima. Mortalitatea provocata de bolile cardiace este pe primul loc atat la femei cat si la barbati, dar la femei se manifesta mai tarziu. La barbati boala se poate manifesta inca de la 30 sau 40 de ani, iar la femei cu aproximativ 10 ani mai tarziu.

4. Femeile au mai multi prieteni, iar studiile arata ca oamenii care au o retea de prieteni mai stransa au un risc de a muri cu 50% mai mic fata de cei care sunt mai singuratici. De obicei, barbatii tin necazurile in ei, in timp ce femeile prefara sa discute cu prietenii diferite probleme.

5. Femeile sunt mai atente cu sanatatea lor. Studiile arata ca 28% dintre barbati nu merg regulat la un control medical. Legato spune ca aceasta este o forma a „sindromului John Wayne”: barbatii tind sa ignore simptomele unei boli si nu merg la medic, de teama ca vor afla ca au o problema. Mai mult, femeile sunt mereu preocupate de silueta, de alimentatie, mananca mai putin si isi selecteaza hrana mai atent. Iata inca un motiv pentru a se bucura de mai multi ani de viata.

Adauga un comentariu