Stiri medicale

Medicii britanici cer introducerea vitaminei D în alimente pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii britanici cer introducerea vitaminei D în alimente pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2
Oamenii de știință din Marea Britanie solicita insistent miniștrilor să introduca vitamina D in alimentele obișnuite

Medicii britanici cer introducerea vitaminei D în alimente pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2. Oamenii de știință din Marea Britanie solicita insistent miniștrilor să introduca vitamina D in alimentele obișnuite, cum ar fi pâinea și laptele, pentru a sprijini lupta împotriva infectiei Covid-19, generate de noul tip de coronavirus.

Cel putin jumătate din populația Marii Britanii prezinta un deficit de vitamina D, iar recomandările guvernamentale conform cărora oamenii ar trebui să ia suplimente nu funcționează, potrivit dr. Gareth Davies, cercetător în fizică medicală.

Nivelurile scăzute de vitamina D, pe care corpurile noastre le produc ca răspuns la lumina puternică a soarelui, pot duce la un risc mai mare de a contracta coronavirusul sau de a suferi efecte mai severe ale infecției, potrivit unor studii.

Săptămâna trecută, cercetătorii din Spania au descoperit că 82% dintre pacienții cu coronavirus din 216 internați in spital aveau niveluri scăzute de vitamina D. Cu toate acestea, imaginea este mixtă – unele cercetări arată că nivelurile de vitamina D au un efect redus sau deloc asupra Covid-19, gripei și altor boli respiratorii, noteaza The Guardian.

Deficitul de vitamina D poate provoca rahitism la copii și osteomalacie la adulți – oase moi care duc la deformări – și copiii cu deficit sever de vitamina D sunt predispuși la hipocalcemie – niveluri scăzute de calciu în sânge – ceea ce duce la convulsii și insuficiență cardiacă.

Medicii britanici cer introducerea vitaminei D în alimente pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2

Cu toate acestea, Public Health England (PHE) și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială au respins apelurile din ultimii 10 ani pentru imbogatirea alimentelor precum laptele, pâinea și sucul de portocale, practicata în Finlanda, Suedia, Australia, SUA și Canada.

„În opinia mea, este clar că vitamina D nu numai că ar putea proteja împotriva severității bolii, dar ar putea proteja și împotriva infecțiilor. Fortificarea alimentară ar avea nevoie de o planificare atentă pentru a fi realizată eficient, mai ales că acum oamenii iau suplimente. Alegerea alimentelor potrivite pentru fortificare ar trebui făcută cu atenție. Dar este clar că politica actuală nu funcționează – cel puțin jumătate din populație are un deficit de vitamina D”, a spus Davies, potrivit The Guardian.

Adrian Martineau, profesor de infecție respiratorie la Universitatea Queen Mary din Londra, care nu face parte din grupul de cercetare coordonat de dr. Davies, conduce un studiu clinic pentru a examina dacă vitamina D poate reduce riscul de Covid-19 sau severitatea acestuia. Studiul Coronavit, care a început săptămâna trecută, va urmari mai mult de 5.000 de oameni pe parcursul iernii.

„Guvernul recomandă ca întreaga populație să ia suplimente de vitamina D în lunile de iarnă, iar cei din grupurile cu risc ridicat să le ia pe tot parcursul anului. Știm însă că oamenii pur și simplu nu fac asta într-un număr semnificativ. Chiar și eu uit să-mi iau suplimentul uneori și trăiesc și respir acest subiect. Fortificarea este un mod foarte bun de a elimina deficiența”, a spus Martineau.

Corpurile produc vitamina D ca răspuns la lumina puternică a soarelui

Corpurile noastre produc vitamina D ca răspuns la lumina puternică a soarelui. În Marea Britanie, asta înseamnă că, din octombrie până în martie, oamenii trebuie să se bazeze pe alte surse: pește gras, ouă și suplimente alimentare.

Unele alimente, precum cerealele pentru micul dejun, sunt îmbogățite cu vitamina D, iar persoanele din gospodăriile cu venituri mici au dreptul la multivitamine gratuite. Făina albă din Marea Britanie este deja îmbogățită cu vitaminele B1 (tiamină) și B3 (niacină), iar anul trecut guvernul a început o consultare privind adăugarea vitaminei B9 (acid folic) pentru a ajuta la prevenirea spinei bifide și a altor defecte congenitale ale creierului și coloanei vertebrale.

Un studiu din 2019 realizat la Universitatea din Birmingham, condus de Magda Aguiar, economist în domeniul sănătății, a arătat că ar fi cu cel puțin 25% mai puține cazuri de deficit de vitamina D în următorii 90 de ani dacă ar fi adoptată îmbogatirea făinii.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie a declarat:

„Companiile sunt libere să fortifice produsele alimentare cu vitamina D și o fac deja pentru o serie de alimente, inclusiv multe cereale pentru micul dejun. Public Health England îi sfătuiește pe oameni să ia un supliment de vitamina D în timpul toamnei și iernii și acest lucru este deosebit de important în acest an, deoarece mulți oameni au petrecut mai mult timp în interior din cauza COVID-19.”

Adauga un comentariu