Local

Medicii de familie ieșeni spun că nu este necesar să meargă la domiciliul pacientului cu COVID-19, care nu prezintă simptome! Președintele Colegiului Medicilor Iași: „Efectiv, nu avem ce face la ei acasă”

Publicat: 17 oct. 2020
Medicii de familie din Iași explică faptul că, din moment ce pacientul diagnosticat cu COVID-19 nu are simptome, nu necesită să fie văzut de un medic de familie, acesta putând fi consultat telefonic
Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, prezent în studioul BZI LIVE

După mai multe dispute din mediul online privind îngrijirea la domiciliu a pacienților cu COVID-19 asimptomatici, medicii de familie din Iași s-au pronunțat. Președintele Colegiului Medicilor din Iași spune că, din moment ce pacientul nu are simptome, nu există niciun motiv pentru care ar trebui să se deplaseze la domiciliul acestora

După mai multe dispute din mediul online privind îngrijirea la domiciliu a pacienților cu COVID-19 asimptomatici, medicii de familie din Iași s-au pronunțat.

„Este o discuție falsă”, spune dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, cu privire la declarațiile unor colegi de breaslă privind vizitarea pacienților cu COVID-19 asimptomatici, la domiciliu.

Medicul ieșean explică faptul că, din moment ce pacientul nu are simptome, practic nu necesită să fie văzut de un medic de familie. Mai mult decât atât, dr. Liviu Oprea spune că medicilor de familie nu li s-au asigurat toate condițiile pentru a se putea proteja de infecția cu COVID-19 în momentul în care vizitează un pacient infectat, la domiciliu.

„Pacientul cu COVID-19 asimptomatic este sunat în fiecare zi de medicul de familie, iar acest lucru este suficient”, mai spune dr. Liviu Oprea.

Președintele Colegiului Medicilor din Iași: „Medicii de familie nu refuză să meargă acasă la pacientul cu COVID-19, dar nu au niciun motiv să o facă”

În ultimele zile, s-au iscat diverse discuții în mediul online, unele fiind preluate și de presă, cu privire la îngrijirea la domiciliu a pacienților asimptomatici COVID-19 pozitiv. Medicii de familie din Iași explică faptul că nu există niciun motiv întemeiat pentru care ar trebui să se prezinte la domiciliul unui pacient care nu are niciun simptom.

„Încă din luna iulie, pacienții cu COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare au fost monitorizați la domiciliu de către medicul de familie. Nu înțeleg acum de ce unii susțin faptul că medicii de familie trebuie să meargă la domiciliul pacienților. Dacă ei nu au simptome, efectiv nu avem ce face la ei acasă. Medicii de familie nu refuză să meargă acasă la pacientul cu COVID-19, dar nu au niciun motiv să o facă. Timp de mai multe luni de zile, pacienții au fost monitorizați telefonic sau prin videocall de către medicul de familie, iar această variantă s-a dovedit a fi una fezabilă”, spune dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Dr. Liviu Oprea: „Unde să ne dezechipăm? Pe scara de bloc?”

Medicul Liviu Oprea spune că a discutat cu mai mulți doctori de familie care susțin aceeași idee menționată anterior. Practic, cadrele medicale, mergând la domiciliul unui pacient cu COVID-19 asimptomatic, nu au ce să verifice. Toate procedurile se pot face telefonic. Mai mult decât atât, medicii explică faptul că ei se expun unui risc major de infectare cu COVID-19.

„Nu se pune problema că nu avem costumație specifică cu care să intrăm în casa pacientului. Problema este că nu avem un spațiu în care medicii de familie se pot echipa sau se pot dezechipa de combinezoane, măști și mănunși, înainte și după ce au vizitat pacientul. Unde să o facem? Pe scara de bloc? Mai mult decât atât, mașinile cu care ne deplasăm nu sunt prevăzute cu sisteme de dezinfecție ca să fim siguri că le-am dezinfectat după ce am vizitat un pacient cu COVID-19. Chiar de curând, am îngrijit un copil de 5 luni diagnosticat cu COVID-19, fără a mă deplasa la domiciliu. Dacă acest lucru a fost posibil utilizând metodele de până acum, ce sens are discuția de a merge la domiciliul pacientului? Totodată, nici nu am primit solicitări în această direcție”, încheie dr. Liviu Oprea.

Dr. Maria Ioniță: „Eu le-am spus pacienților mei încă de la început toate regulile pe care trebuie să le respecte”

După ce pacientul este depistat pozitiv la infecția cu COVID-19 și este asimptomatic, acesta este în autoizolare la domiciliu. Pacientul are obligația de a anunța medicul de familie cu privire la starea lui de sănătate și, totodată, să-l înștiințeze ori de câte ori observă că starea lui se înrăutățește.

„În cazul în care pacientul începe să aibă simptome la domiciliu, trebuie să sune la 112. Eu le-am spus pacienților mei încă de la început toate regulile pe care trebuie să le respecte. Țin legătura zilnic cu pacienții asimptomatici și niciunul nu mi-a solicitat să merg la domiciliu. Dar nici dacă ar fi solicitat, nu aș fi putut să merg. În spitale de exemplu, medicii au toate condițiile să se protejeze, au zone în care se echipează și se dezechipează, dar noi, medicii de familie, nu. Încă din ziua în care ne anunță că are coronavirus, noi sfătuim păcientul să-și achiziționeze un termometru ca să-și ia temperatura și pulsoximetru, care măsoară pulsul și saturația de oxigen”, dr. Maria Ioniță, medic de familie în comuna Ciurea din județul Iași.

Comentarii
  • Medicii de familie nici măcar nu mai raspund la telefon. De facut vizite la domiciliu, deși în îndatoririle lor se află si vizitele la domiciliu măcar a celor care nu se pot deplasa, aceasta actiune lipseste cu desăvârșire. Sa va fie clar, sunteti platiti sa stati degeaba pe banii si sănătatea noastră. Aveti bunul simt sa răspundeți măcar la telefon. Si sa nu credeti ca eu imi sun medicul de familie pentru te miri ce. Dar acum, saptamana asta am incercat si eu sa vad daca răspunde la telefon, sunandu-l in fiecare zi in timpul programului. Nu a răspuns deloc. Ba mai mult imi respingea apelul. In concluzie, dragi medici, sunteti niste lasi iar noi romanii, plătitori de taxe si impozite, suntem singuri. Sa va fie rusine. In toți cei 36 de ani de muncă nu am avut nici un concediu medical si nici boli care să necesite tratamente si verificari sau analize medicale. Numai Dumnezeu m-a ferit si pentru asta ii multumesc in fiecare zi. Dumnezeu sa ocrotească pe toata lumea.

  • Medicii de familie nu isi fac datoria, multi inca mai pretind mici atentii, daca nu le dai iti dau de inteles ca trebuie sa le duci ciocolate, cafele, si sunt si care inca primesc bani. Doctorita mea de familie nu a fost niciodata in vizi, desi locuim cu doi parinti batrani, si acum mama inca se simte datoare sa ii duca o mica atentie…Din cauza covidului nici nu primesc pacientii in cabinet, stau afara, vine frigul, sau stau la geamul cabinetului daca e la parter, bataie de joc…

  • La Maternitatea Elena Doamna din Iasi directorasul Martinescu si cu lidera Buzea au luat banii de la masti si tichetele de vacanta .Ar fi bine un control de la Anaf sa se vada si contractele pe aprilie , mai , iunie . Doamna lidera de sindicat merge in concediu primavara in Italia , cand vine vara merge in Spania si in toamna merge 2 saptamani si in Grecia . Angajatii isi cumpara masti din banii lor si echipament de lucru .

Adauga un comentariu