Stiri medicale

Medicii de familie recomanda vaccinarea anti-HPV

Publicat: 11 iun. 2012
7

Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) a efectuat un studiu cu privire la profilaxia îmbolnăvirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV), la care au participat peste 1.000 de medici de familie din întreaga ţară, se arată într-un comunicat de presă al SNMF.

Aproximativ 94% dintre medicii de familie implicaţi în studiu recomandă pacienţilor vaccinarea anti-HPV ca metodă de profilaxie primară împotriva cancerului de col uterin.

De asemenea, 86% dintre medicii chestionaţi consideră necesară implementarea unui program de vaccinare anti-HPV în România.

Se menţionează, totuşi, în procent de 40%, că este nevoie de o mai bună informare înainte de începerea programului de vaccinare obligatorie.

‘Cancerul de col uterin este o boală cumplită, a cărei cauză, în covărşitoare majoritate, este infecţia cu tulpinile oncogene ale HPV. Această descoperire a fost răsplătită cu Premiul Nobel! Este nevoie de programe de educaţie pentru pacienţi. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice şi pentru părinţi. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieţi, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave’, a subliniat preşedintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu.

‘Vaccinul anti-HPV este cheia eliberării femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Părinţii care şi-au permis, l-au cumpărat şi l-au administrat deja fetiţelor lor. Este păcat ca, din cauza ignoranţei părinţilor, să nu putem da aceeaşi şansă şi celorlalte fetiţe’, apreciază la rândul său dr. Cristian Sever Oană, membru în Consiliul Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.

Spre deosebire de anii trecuţi, interesul pacienţilor pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ, principalele întrebări adresate de aceştia medicilor fiind legate de eficienţa vaccinului (22%), vârsta potrivită pentru vaccinare (17% dintre pacienţi), precum şi de efectele adverse ale acestuia (47%).

Infecţia cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de patru ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

În România, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rată de 28,96% faţă de 10,99% cât este media în Europa. Anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult faţă de media europeană.

Vaccinarea anti-HPV (profilaxia primară) previne infecţia şi declanşarea bolii fiind foarte eficientă pe termen mediu şi lung. Împreună cu profilaxia secundară (testul Babeş-Papanicolaou), vaccinarea asigură o scădere de până la 94% a riscului de cancer de col uterin.

‘Ne dorim să putem spune peste ani despre cancerul de col că a rămas o amintire, iar vaccinul HPV să poată schimba statisticile în privinţa acestei cumplite boli care în România ocupă un trist loc fruntaş. Evident, educaţia, vaccinarea trebuie dublate de programe de screening, pentru depistarea leziunilor precanceroase, ca metodă de profilaxie secundară. Dacă vom putea acţiona sinergic şi susţinut, atunci vom putea spune că am făcut ceva cu adevărat important pentru sănătatea femeilor’, a adăugat dr. Rodica Tănăsescu.

Chestionarul utilizat în acest studiu a fost trimis din partea SNMF către 7.000 de medici de familie înregistraţi pe portalul FormareMedicală.ro. Acesta a avut o rată de acces foarte bună fiind deschis de 44,59% dintre medicii către care a fost expediat, între care 32% au răspuns la întrebările conţinute în chestionar.
AGERPRES.

Adauga un comentariu