News Flash:

Medicii de familie vor avea minimum o mie de asigurati

24 Martie 2008
2892 Vizualizari | 2 Comentarii
prof dr Vasile Astarastoae presedintele Colegiului Medicilor din Romania
• Daca pana acum medicul de familie avea pe lista minimum 2000 de asigurati, incepand cu data de 1 aprilie, cand intra in vigoare noul contract cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul sanitar, numarul minim de asigurati este o mie • Conform noilor prevederi ale contractului cadru, medicul de familie nu mai are voie sa transcrie retete gratuite sau compensate, aceasta sarcina revine medicului specialist si pacientul nu mai este purtat de la un cabinet la altul • Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca era absolut necesar sa se faca modificari substantiale ale contractului cadru pentru inlaturarea disfunctionalitatilor in managementul sanitar, dar si pentru marirea gradului de accesibilitate al cetatenilor la asistenta medicala primara si de specialitate • "In primul rand, medicul de familie poate sa-si desfasoare activitatea si cu o mie de pacienti. Acesta este un lucru foarte bun. Altfel se poate ocupa un medic de o mie de pacienti si altfel de 2000, de exemplu. Chiar daca s-a redus numarul asiguratilor pe lista medicilor de familie, avem destui medici in medicina primara. O alta modificare in avantajul bolnavului este aceea ca medicul de familie nu mai are voie sa transcrie retete compensate sau gratuite", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania

De la 1 aprilie intra in vigoare noul contract cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari de sanatate pentru anul in curs. Contractul cadru, cel mai important document din sistemul de sanatate, a fost aprobat de Guvernul Romaniei si aduce o serie de modificari fata de anul trecut. Prin acest contract sunt stabilite anual conditiile contractarii furnizorilor de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale. Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca era absolut necesar sa se faca modificari substantiale ale contractului cadru pentru inlaturarea disfunctionalitatilor in managementul sanitar, dar si pentru marirea gradului de accesibilitate al cetatenilor la asistenta medicala primara si de specialitate. Una dintre modificari se refera la medicina primara. Astfel, incepand din acest an, cifra minima a asiguratilor pe lista unui medic de familie nu mai este de 2000. Orice medic de familie are obligatia ca pana la data de 31 decembrie 2008 sa aiba inscrisi pe listele proprii un numar minim de o mie de asigurati, persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale. "Pentru cresterea accesibilitatii pacientilor de pe lista de servicii aditionale care necesita dotari speciale, medicii de familie pot incheia contracte cu furnizorii de servicii medicale. Incepand din acest an, cabinetele medicale vor functiona cu minimum un asistent medical, indiferent de numarul asiguratilor inscrisi pe lista. Am facut coroborarile necesare ca urmare a modificarii Legii nr. 263/2004 (legea centrelor de permanenta - n.r.) si s-a eliminat prevederea conform careia medicul care domiciliaza intr-o localitate putea asigura continuitatea asistentei medicale. Medicul de familie va refuza transcrierea de prescriptii medicale pentru medicamente cu sau fara contributia personala a asiguratilor si investigatii paraclinice care sunt urmare a unor acte medicale prestate de alti medici", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu. "Sunt cateva modificari ale contractului cadru, nu neaparat esentiale. In primul rand, medicul de familie poate sa-si desfasoare activitatea si cu o mie de pacienti. Acesta este un lucru foarte bun. Altfel se poate ocupa un medic de o mie de pacienti si altfel de 2000, de exemplu. Chiar daca s-a redus numarul asiguratilor pe lista medicilor de familie, avem destui medici in medicina primara. Criza acuta de medici este in radiologie, anestezie si terapie intensiva, laborator", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Penalitati


In conditiile in care medicii de familie nu respecta programul stabilit, dar si pentru abuzuri sau prescrieri nejustificate de medicamente se aplica penalitati. Contractele cu furnizorii de servicii medicale vor fi intrerupte pe perioada de suspendare a medicului din exercitiul profesiei de catre Colegiul Medicilor din Romania. In ceea ce priveste activitatea in ambulatoriile de specialitate, medicii de specialitate din specialitatile paraclinice isi pot desfasura activitatea la unul sau mai multi furnizori aflati in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate. Ca si medicii de familie, acestia vor fi penalizati pentru nerespectarea programului stabilit si abuzuri sau prescrieri nejustificate din punct de vedere medical de medicamente. In noul contract cadru, ministerul a introdus o prevedere potrivit careia, in situatia in care, prin filialele sau punctele de lucru excluse din contractele incheiate intre furnizorii de servicii medicale paraclinice si casele de asigurari de sanatate se mai acorda servicii medicale de acest gen in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, casele de asigurari vor rezilia contractele incheiate cu furnizorii respectivi. "Daca pana acum medicul specialist nu avea voie sa isi desfasoare activitatea si in ambulatoriu si in spital, noul contract cadru ii da aceasta posibilitate. Acest lucru este in avantajul pacientului pentru ca daca medicul specialist il consulta in ambulatoriu, apoi poate sa il interneze si in spital si sa il trateze. O alta modificare in avantajul bolnavului este aceea ca medicul de familie nu mai are voie sa transcrie retete compensate sau gratuite. Acest lucru revine medicului specialist care a consultat bolnavul si ii da si reteta si astfel bolnavul este scutit de a mai face un drum si la medicul de familie numai pentru a i se transcrie reteta. Acum medicul specialist este obligat sa-i transcrie reteta gratuita sau compensata", a spus prof. dr. Vasile Astarastoae. Conform noului contract cadru, personale cu infectii HIV/SIDA au in continuare posibilitatea sa isi ia medicamentele si prin farmaciile cu circuit deschis. Pentru persoanele care au nevoie de dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale, criteriile de prioritate, precum si pentru solutionarea listelor de prioritate tin seama de data inregistrarii cererilor la casa de asigurari de sanatate si nivelul de urgenta stabilit de serviciul medical al casei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

penalitati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Costache  | #32218
Subiectul articolului este de actualitate!Medicii de familie sau specialisti-deja sunt la curent,cu aceste informatii!Pt.cititori,este necesar sa pimeasca ,cat mai multe informatii-strict necesare.De ex.Majoritatea bolnavilor infectati cu HIV-sau bolnavii de tuberculoza-boli care sunt ale cetatenilor cu tare educationale,comportamentale-nu sunt platitori de contributii CAS(nu lucreaza) !Cum pot ei beneficia de asistenta medicala gratuita(in perioada activa a bolii)-acestia neavand medic de familie.Presa este datoare sa informeze atat bolnavii -cat si cetatenii in general-cu astfel de informatii!Daca in mediul urban-ei se mai descurca-ce fac cei din mediul rural?Asteptam!
dr.jivago  | #32219
titlu echivoc,informatii echivoce...nr.obligatoriu de 1000 pacienti sau numar minim...de cel putin 1000pacienti!lasa loc de interprretare,varianta a doua in sensul ca...numarul de pacienti poate fi"usor"mai mare...nu?!despre remunerarea medicilor de familie,in conditiile in care...scade numarul de pacienti...se aude ceva,ca eu personal ...am incercat sa citesc printre randuri,asa cum...bine ne-au educat"invatatorii"nostri...dar nu am deslusit...nimic concludent!poate tu,urmatorul comentator sa fii mai abil?!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1285 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015191 (s)