Prof. dr. Carol Stanciu care a înființat Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași, împreună cu un grup de medici specialiști din cadrul Clinicii cu același nume de la Spitalul „Sf. Spiridon”, a inițiat o campanie de testare gratuită a populației, în special din mediul rural, pentru hepatita B și C, dar și a fibrozei hepatice. O idee excepțională în condițiile în care pe perioada pandemiei populația a avut acces limitat sau deloc la investigații medicale sau controale periodice. Această campanie gratuită este o gură de oxigen pentru persoanele din mediul rural. Medicii se deplasează cu aparatura necesară în localitățile unde își propun să facă testările, fără a solicita niciun leu.
Singura rugăminte este aceea de a li se pune la dispoziție un spațiu, de către primarul localității, unde să se poată desfășura consultațiile. Ieri, cei 10 medici s-au deplasat în comuna ieșeană Răducăneni, dar au fost obligați să facă cale întoarsă deoarece primarul Viorel Ilie nu a fost în stare să mobilizeze populația pentru a beneficia de testare gratuită pentru hepatită. Aproape două ore au așteptat medicii, împreună cu prof. dr. Carol Stanciu, la primărie și nu a venit nimeni, nici măcar primarul. Medicii au rămas profund dezamăgiți de proasta organizare a autorităților din comună.
Dezinteres total din partea primarului Viorel Ilie
Academicianul prof. dr. Carol Stanciu, medic primar gastroenterologie, împreună cu o echipă de doctori de la Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon”, s-a prezentat special ieri, 15 decembrie 2021, la o amplă campanie de testare gratuită, în comuna Răducăneni, a hepatitei B și C, dar și a fibrozei hepatice. Norocul a trecut pe la urechea sătenilor, deoarece aceste afecțiuni sunt foarte frecvente, grave, iar ei au ratat ocazia de a se testa gratuit și schiar să fie consultați de unul din cei mai mari medici gastroenterologi din România.
Prof.univ.dr. Carol Stanciu a mers personal în comuna ieșeană pentru a le explica sătenilor cât de important este să afli din timp dacă suferi de o afecțiune hepatică și să discute cu ei, însă, la centrul de testare improvizat în incinta Primăriei, nu s-a prezentat nicio persoană. Comuna Răducăneni este condusă de primarul PSD Viorel Ilie. Testarea hepatică și depistarea fibrozei hepatice, efectuată cu un aparat ultraperformant, se făceau în totalitate gratuit. Medicii ieșeni au rămas profund dezamăgiți de proasta organizare a autorităților din comuna Răducăneni de a informa populația și de a-i convinge să se testeze, spre bine lor.
Prof. dr. Carol Stanciu: „E mare păcat, era o ocazie foarte bună… Un astfel de test ajunge și 300 de lei, dar, acum, era gratuit”
Campania gratuită de testare a început la ora 9:00, în clădirea Primăriei Comunei Răducăneni. Primarul Viorel Ilie nu a binevoit să se deplaseze la primărie. Totul a fost foarte bine pus la punct de către medicii ieșeni. Aceștia au fost nerăbdători să ajute cât mai multe persoane să afle dacă sunt bolnave sau nu, având experiența anterioară de la Vadu Moldovei, unde oamenii s-au prezentat în număr mare și au descoperit câteva cazuri de îmbolnăvire la persoane de toate vârstele, care nici nu știau că sunt bolnave, iar, la unele dintre ele, boala era deja avansată.
„E mare păcat că nu vin, era o ocazie foarte bună… Un astfel de test ajunge și 300 de lei, dar, acum, era gratuit. E păcat să nu profiți de astfel de ocazii, cu care nu te întâlnești în fiecare zi. Duminică, 12 decembrie 2021, am fost în comuna Vadu Moldovei, Suceava, unde erau așteptate 3.000 de persoane, dar au venit puțin peste 200, dintre care la 8 am depistat infecția cu virus hepatic. La 4 dintre acestea am depistat hepatita B, iar la alte 4 – hepatita C. A fost identificat și un caz grav de ciroză hepatică, de care pacientul nici nu știa! Este foarte important să fie depistată la timp, pentru a fi tratată, deoarece afecțiunile de acest tip sunt foarte grave, mai grave decât își imaginează unii oameni”, a precizat acad. prof. dr. Carol Stanciu, medic primar gastroenterologie.
Primarul Viorel Ilie nu a susținut în niciun fel această acțiune organizată de medicii care au făcut un efort pentru buna desfășurare. Edilul nu s-a chinuit nici măcar să îi anunțe de această campanie. Contactat de nenumărate ori de reporterii BZI, Viorel Ilie nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere până la închiderea ediției și nici la primărie nu a fost de găsit.
Dr. Laura Huiban: „Păcat că nu doresc să se testeze, este foarte important și e o șansă unică, având în vedere că suntem atât de aproape de ei și că este gratuit”
O parte dintre medicii care au mers la Răducăneni au mai rămas în speranța că populația va veni să se testeze mai târziu, la prânz.
Campania s-a încheiat în jurul orei 15:00 și doar câțiva săteni au fost testați la insistențele medicilor, după ce s-a auzit în comună că se fac astfel de testări.
„La Vadu Moldovei, până la ora 14:00, nu am apucat nici să bem apă! Oamenii așteptau la rând și ne-a bucurat foarte mult acest aspect, dar, acolo, numărul mare de persoane prezente la testare s-a datorat unei bune organizări. Noi am anunțat aici, la Răducăneni, de ceva timp, că vom veni și aici. Păcat că nu doresc să se testeze, este foarte important și e o șansă unică, având în vedere că suntem atât de aproape de ei și că este gratuit. Mai stăm puțin, poate vin mai după-amiază”, a declarat ieri, în jurul orei 11:00, dr. Laura Huiban, medic care a participat la campanie.
Medicii care participă la campania gratuită de testare pentru hepatită s-au deplasat la Răducăneni cu aparatură performantă
Centrul de testare gratuită din incinta Primăriei era foarte bine organizat și dotat cu toate cele necesare. Medicii au venit devreme, pentru a pune totul la punct, dar nu la fel au făcut și autoritățile din comună, medicul de familie și Primăria Răducăneni. În sala de testare au fost instalate patru birouri și un pat. Pacientul are de parcurs un circuit simplu și nedureros pentru testare. Acesta trebuie să prezinte cartea de identitate, pe care trebuie să o aibă obligatoriu, răspunde unui mic chestionar legat de starea sa de sănătate și apoi se testează pentru hepatita B și hepatita C, cu două kit-uri diferite.
Pentru efectuarea testării este nevoie de doar două picături de sânge, pacientul fiind înțepat în deget, fără să simtă vreo durere, doar o ușoară „pișcătură”.
Se așteaptă rezultatul, care apare în doar câteva minute, urmând să fie transferat pe patul din centru, unde se efectuează testarea fibrozei hepatice. Pacientul este întins pe pat, iar totul se desfășoară ca la o ecografie. Această testare arată nivelul fibrozei hepatice, printr-o modalitate foarte simplă, mulțumită aparatului ultraperformant. După ce se finalizează toți acești pași, informațiile pacientului sunt introduse în baza de date și acesta poate pleca acasă liniștit în cazul în care rezultatele sunt negative. Dacă testele sunt pozitive, pacienții sunt programați de urgență la un consult de specialitate la Clinica de gastroenterologie de la Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon”, din Iași. Această campanie va continua până în anul 2023, în mai multe orașe din țară.