Local

Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Dacă se întâmplă ceva cu bolnavul, medicul e tras la răspundere”

Publicat: 13 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii ieșeni speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere Prof. dr. Carmen Dorobăț Dacă se întâmplă ceva cu bolnavul medicul e tras la răspundere
Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere

Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere. Un pacient infectat cu COVID-19 poate circula liber dacă acesta semnează să se externeze la cerere. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că medicul este tras la răspundere dacă pacientului i se agravează boala după externare

Medicii ieșeni consideră că pacienții externați pot deveni focare de infecție. După externare, aceștia nu mai sunt monitorizați de autorități. Medicilor le este frică că ar putea fi dați în judecată dacă starea pacienților se agravează ori aceștia devin focare de infecție. Cadrele medicale ieșene așteaptă promulgarea unei legi clare privind criteriile de externare ale pacienților cu COVID-19.

„Așteptăm o lege bine organizată de către politicieni care să încerce să acopere atât drepturile pacientului, cât și ale cadrelor medicale, fără implicare juridică, fără să afecteze calitatea actului medical”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Medicul care externează un pacient cu coronavirus poate fi tras la răspundere dacă starea pacientului se înrăutățește

Medicilor ieșeni le este frică că vor putea fi dați în judecată de către pacienți. Pacientul infectat cu COVID-19 care semnează pe propria răspundere că va respecta măsurile de autoizolare poate suferi complicații la domiciliu. Medicul care l-a externat poate fi tras la răspundere. Un pacient cu COVID-19, asimptomatic, simptomatic sau cu alte comorbidități se poate externa la cerere. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că responsabilitatea medicilor ar trebui să se încheie în momentul în care pacientul este externat. După, devine responsabilitatea medicilor epidemiologi.

„Ne dorim criterii de externare pertinente pentru pacienții cu coronavirus. Problemele pacientului de dincolo de poarta spitalului nu ar trebui să fie ale noastre, ale medicilor infecționiști. Noi lucrăm la patul bolnavului. După externare, acesta va trebui supravegheat de medicul de familie sau de un medic epidemiolog. Acasă, pacientul externat este o sursă de infecție cu COVID-19 către alte persoane. Noi nu putem verifica dacă pacientul repectă autoizolarea sau nu, dacă suferă sau nu complicații”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Ne dorim o lege bine organizată, fără implicarea juridică a cadrelor medicale”

Din momentul în care pacienții cu coronavirus asimptomatici sau simptomatici se pot externa la cerere, spitalele din Iași s-au golit. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași lucrează la jumătate din capacitate, iar la Spitalul «Căi Ferate» din Iași sunt internați doar 5 pacienți. Medicii așteaptă cu sufletul la gură întâlnirea de astăzi sau mâine a autorităților naționale pentru a promulga o lege clară privind condițiile exacte în care pacientul cu COVID-19 va putea fi externat.

„Așteptăm o lege bine organizată de către politicieni care să încerce să acopere atât drepturile pacientului, cât și ale cadrelor medicale fără implicare juridică. Totodată, ne dorim ca această nouă lege să nu împiedice calitatea actului medical. Dacă se întâmplă ceva cu pacientul după externare, medicul poate fi tras la răspundere”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicii ieșeni sunt revoltați pe lipsa unei legi clare privind criteriile de externare ale pacientului cu coronavirus

În momentul în care un pacient este diagnosticat pozitiv la infecția cu coronavirus, el poate alege dacă se internează sau nu. Dacă pacientul semnează că vrea să plece acasă, medicul care își dă consimțământul externării poate fi tras la răspundere dacă pacientul devine o sursă de infecție comunitară sau dacă suferă complicații.

„În momentul în care un pacient se prezintă în triaj și este depistat pozitiv la infecția cu coronavirus, acesta poate semna să plece acasă. Dacă suferă complicații la domiciliu, este culpa medicilor. Acești pacienți sunt surse de infecție cu coronavirus. Avem nevoie de o lege clară, fără implicații juridice ale medicilor”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere

Lipsa unei legi clare care prevede criteriile de externare ale pacienților cu COVID-19 lasă loc de interpretare bolnavilor. Aceștia ar putea acționa în instanță împotriva medicului curant dacă, după externare, starea lui de sănătate se înrăutățește.

„De ce trebuie ca medicul să decidă dacă un pacient pleacă sau nu acasă, iar dacă se întâmplă ceva cu el, tot medicul trebuie tras la răspundere? Practic, pacientul poate da în judecată medicul în cazul în care se întâmplă ceva cu el în perioada carantinării, a izolării. Nu există o lege clară care să sublinieze condițiile în care pacientul cu COVID-19 poate fi externat. Pe umerii medicului cade toată responsabilitatea. Medicul nu are acoperire legală”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași.

Iulian Cozianu: „Nimeni nu a înțeles că noi nu ținem forțat pacienții în spital. Îi ținem ca să-i ajutăm să se facă bine”

Totul a început în momentul în care mai mulți pacienți cu COVID-19 internați în spital au depus sesizări la Avocatul Poporului. Aceștia subliniau faptul că sunt internați împotriva voinței lor și că li se încalcă dreptul fundamental de libertate și decizie. Avocatul Poporului a expus această problemă Curții Constituționale, care a aprobat solicitarea de a acorda dreptul pacientului cu COVID-19 să se externeze la cerere.

„Nimeni nu a înțeles că noi nu ținem forțat pacienții în spital. Îi ținem ca să-i ajutăm să se facă bine. Mulți s-au revoltat că îi ținem împotriva voinței lor. Nu există o modalitate prin care noi îi putem supraveghea dacă ei se autoizolează la domiciliu după externare. Atunci, cade medicul în capcană. Medicul care îl externează, nevând o lege clară, își asumă responsabilitatea externării”, încheie Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu: „Fără reglementări suplimentare din partea autorităților competente, sistemul sanitar va claca exact în perioada de vârf a pandemiei”

După ce Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, medicii ieșeni au ripostat. Curtea Constituțională explică în motivarea deciziei luate că textele de lege privind internarea obligatorie și carantina în timpul pandemiei de coronavirus sunt neconstituționale și nu oferă garanții privind respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale.

„Fără reglementări suplimentare clare și adaptate nevoilor actuale din partea autorităților competente, sistemul sanitar va claca exact în perioada de vârf a pandemiei. Medicii ieșeni sunt revoltați pe noua decizie luată de Curtea Constituțională. Noi trebuie să ne facem meseria, nu să devenim polițiști”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași.

Adauga un comentariu