Local

Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Dacă se întâmplă ceva cu bolnavul, medicul e tras la răspundere”

Publicat: 13 iul. 2020
Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19, iar prof. dr. Carmen Dorobăț spune că dacă se întâmplă ceva cu bolnavul, medicul e tras la răspundere
Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere

Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere. Un pacient infectat cu COVID-19 poate circula liber dacă acesta semnează să se externeze la cerere. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că medicul este tras la răspundere dacă pacientului i se agravează boala după externare

Medicii ieșeni consideră că pacienții externați pot deveni focare de infecție. După externare, aceștia nu mai sunt monitorizați de autorități. Medicilor le este frică că ar putea fi dați în judecată dacă starea pacienților se agravează ori aceștia devin focare de infecție. Cadrele medicale ieșene așteaptă promulgarea unei legi clare privind criteriile de externare ale pacienților cu COVID-19.

„Așteptăm o lege bine organizată de către politicieni care să încerce să acopere atât drepturile pacientului, cât și ale cadrelor medicale, fără implicare juridică, fără să afecteze calitatea actului medical”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Medicul care externează un pacient cu coronavirus poate fi tras la răspundere dacă starea pacientului se înrăutățește

Medicilor ieșeni le este frică că vor putea fi dați în judecată de către pacienți. Pacientul infectat cu COVID-19 care semnează pe propria răspundere că va respecta măsurile de autoizolare poate suferi complicații la domiciliu. Medicul care l-a externat poate fi tras la răspundere. Un pacient cu COVID-19, asimptomatic, simptomatic sau cu alte comorbidități se poate externa la cerere. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că responsabilitatea medicilor ar trebui să se încheie în momentul în care pacientul este externat. După, devine responsabilitatea medicilor epidemiologi.

„Ne dorim criterii de externare pertinente pentru pacienții cu coronavirus. Problemele pacientului de dincolo de poarta spitalului nu ar trebui să fie ale noastre, ale medicilor infecționiști. Noi lucrăm la patul bolnavului. După externare, acesta va trebui supravegheat de medicul de familie sau de un medic epidemiolog. Acasă, pacientul externat este o sursă de infecție cu COVID-19 către alte persoane. Noi nu putem verifica dacă pacientul repectă autoizolarea sau nu, dacă suferă sau nu complicații”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Ne dorim o lege bine organizată, fără implicarea juridică a cadrelor medicale”

Din momentul în care pacienții cu coronavirus asimptomatici sau simptomatici se pot externa la cerere, spitalele din Iași s-au golit. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași lucrează la jumătate din capacitate, iar la Spitalul «Căi Ferate» din Iași sunt internați doar 5 pacienți. Medicii așteaptă cu sufletul la gură întâlnirea de astăzi sau mâine a autorităților naționale pentru a promulga o lege clară privind condițiile exacte în care pacientul cu COVID-19 va putea fi externat.

„Așteptăm o lege bine organizată de către politicieni care să încerce să acopere atât drepturile pacientului, cât și ale cadrelor medicale fără implicare juridică. Totodată, ne dorim ca această nouă lege să nu împiedice calitatea actului medical. Dacă se întâmplă ceva cu pacientul după externare, medicul poate fi tras la răspundere”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicii ieșeni sunt revoltați pe lipsa unei legi clare privind criteriile de externare ale pacientului cu coronavirus

În momentul în care un pacient este diagnosticat pozitiv la infecția cu coronavirus, el poate alege dacă se internează sau nu. Dacă pacientul semnează că vrea să plece acasă, medicul care își dă consimțământul externării poate fi tras la răspundere dacă pacientul devine o sursă de infecție comunitară sau dacă suferă complicații.

„În momentul în care un pacient se prezintă în triaj și este depistat pozitiv la infecția cu coronavirus, acesta poate semna să plece acasă. Dacă suferă complicații la domiciliu, este culpa medicilor. Acești pacienți sunt surse de infecție cu coronavirus. Avem nevoie de o lege clară, fără implicații juridice ale medicilor”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Medicii ieșeni, speriați că ar putea fi dați în judecată de pacienții cu COVID-19 care se externează la cerere

Lipsa unei legi clare care prevede criteriile de externare ale pacienților cu COVID-19 lasă loc de interpretare bolnavilor. Aceștia ar putea acționa în instanță împotriva medicului curant dacă, după externare, starea lui de sănătate se înrăutățește.

„De ce trebuie ca medicul să decidă dacă un pacient pleacă sau nu acasă, iar dacă se întâmplă ceva cu el, tot medicul trebuie tras la răspundere? Practic, pacientul poate da în judecată medicul în cazul în care se întâmplă ceva cu el în perioada carantinării, a izolării. Nu există o lege clară care să sublinieze condițiile în care pacientul cu COVID-19 poate fi externat. Pe umerii medicului cade toată responsabilitatea. Medicul nu are acoperire legală”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași.

Iulian Cozianu: „Nimeni nu a înțeles că noi nu ținem forțat pacienții în spital. Îi ținem ca să-i ajutăm să se facă bine”

Totul a început în momentul în care mai mulți pacienți cu COVID-19 internați în spital au depus sesizări la Avocatul Poporului. Aceștia subliniau faptul că sunt internați împotriva voinței lor și că li se încalcă dreptul fundamental de libertate și decizie. Avocatul Poporului a expus această problemă Curții Constituționale, care a aprobat solicitarea de a acorda dreptul pacientului cu COVID-19 să se externeze la cerere.

„Nimeni nu a înțeles că noi nu ținem forțat pacienții în spital. Îi ținem ca să-i ajutăm să se facă bine. Mulți s-au revoltat că îi ținem împotriva voinței lor. Nu există o modalitate prin care noi îi putem supraveghea dacă ei se autoizolează la domiciliu după externare. Atunci, cade medicul în capcană. Medicul care îl externează, nevând o lege clară, își asumă responsabilitatea externării”, încheie Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu: „Fără reglementări suplimentare din partea autorităților competente, sistemul sanitar va claca exact în perioada de vârf a pandemiei”

După ce Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, medicii ieșeni au ripostat. Curtea Constituțională explică în motivarea deciziei luate că textele de lege privind internarea obligatorie și carantina în timpul pandemiei de coronavirus sunt neconstituționale și nu oferă garanții privind respectarea unor drepturi și libertăți fundamentale.

„Fără reglementări suplimentare clare și adaptate nevoilor actuale din partea autorităților competente, sistemul sanitar va claca exact în perioada de vârf a pandemiei. Medicii ieșeni sunt revoltați pe noua decizie luată de Curtea Constituțională. Noi trebuie să ne facem meseria, nu să devenim polițiști”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași.

Comentarii
 • Nu trebuie sa fiti revoltati ci doar sa aplicati deciziile CCR. Cum sa tii inchis,uitat, in spital un pacient si sa il tratezi impotriva vointei sale desi se stie ca efectele secundare ale medicatiei pot conduce la deces cu precadere la cei ceau comorbiditati?! Drepturile pacientului nu se mai respecta?!
  De ce nu ati testat toata populatia tarii sau macar pe cei intrati in tara intr-o anumita perioada si carantinati obligatoriu, apoi uitati in centrele de carantina?! Cu siguranta Romania a importat infectia….

 • Madama șpăgară a devenit reprezentanta și apărătoarea doctorilor? De ce dracu nu vede ca nu are încrederea pacienților? De ce nu recunoaște cinstit(ha,ha!) ca nu are tratament pt covid,ca nu o duce mintea sa găsească tratament in sec.XXI sau sa inspire de la alți doctori deștepți? Pe ea o interesează sa și mențină funcția in detrimentul Dr.hurmuzachi și face orice compromisuri in fata puterii politice poate obține favoruri de la statul paralel(achitare).
  Sa ceara clar ca pacienții de covid sa fie închiși forțat in spitale și tratati cu metodele naziste de exterminare. Sa și construiască și crematoriu. O uniformă adecvată găsește la Teatru.
  Dezinformează. Dacă pacientul(care nu este Nebun) semnează ca vrea sa plece acasa la el și sa se izoleze,cu tratament la domiciliu,răspunderea juridică ii aparține in totalitate. La spital pacientul se teme de moarte și de rele tratamente morale.
  Procurorii trebuie sa intervină.doctorii fără scrupule,aserviți puterii corupte,vor pacienți mulți ca sa obțină bugeta grase ,achiziții supraevaluate,izvor de șpăgi generoase.
  Cine crede ca doctorii mor de grija pacienților? Mai mor unii de covid,ca sunt oameni vulnerabili. Păcat de ei,sunt doctori. Ar trebui sa fie imuni la boli. Gata ca mi e frica de securitate.

 • Ce comenteaza astia care se cred cu mai multa stiinta de carte decat doctorii…. Ma refer la medicii cu doctorat. Ce doctorate aveti voi, astia care comentati?
  Medicul ia cea mai buna solutia data, dar in functie de caracterul pacientului. Daca ii da un tratament si pacientul il strange de gat pe medic, ca nu doreste sa il ia? Binele cu forta nu poti face!
  Ce legatura este intre faptul ca a luat spaga si stiinta de carte a doamnei doctor? Niciuna!

 • De ce sa internati asimtomaticii .Puratatorii deStaf , Pneumo , Strepto etc se intenreaza? Mai mult , de ce pacientii care au primit hidroxiclorochin , etc nu au fost informati ca aceste tratament sunt experimentale .De ce asimtomaticii au fost obligati sa ia Azitro , Hidroxi etc? De ce sa incalcati drepturile omului .Daca ai cancer nu te poti externa la cerere din spital ? De ce sa fii obligat sa fii cobai pentru lucrarile stiintifice ale mediclior?

 • trebuie izolati si asimtomaticii ptr ca sant purtatori de virus si implicit te poate infecta anonimule,iar dupa ce te infecteaza devii un anonim insa cu o cruce la cap!

 • Madam Dorobat, dar la Cadavrul viu din contabilitate ati testato de covid ? Nu este un sintom ca tipa de se aude in strada ? Ducetio la bulau, nu se poate concentra elevi din cauza urletelor, am fost nevoiti sa intrebam de unde se aud urlete, din terapie ? Nu din administrativ, nu se piate asa ceva in ani 2020, schimbati dictatura, mai mergeti la pensi lasati tineretul sa lucreze nul zapaciti !!!

 • Doamna izolati si covidul din contabilitate care tipa, cadavrul de la stanga dumitale, ca tare mai face crize, urla mai tare ca cel din terapie, cadavrul viu !!!!

 • Ha!! Ha!! La ei tipa dar mai este Boul & Cristi& si Beleaoa @lombada@ delighidati lucreaza 24 din 24, asa conducere are spitalul, cica tipa cadavrul viu ????!!!!!!!

Adauga un comentariu