Titlurile zilei

Medicii l-au salvat în ultimul moment după ce a înghițit un medicament pe care orice om îl are în casă! Credea că tratamentul îl va ține departe de COVID-19, dar era să-l ucidă FOTO/ VIDEO

Publicat: 19 iun. 2021
O poză cu dr. Ionuț Nistor la Spitalul
Dr. Ionuț Nistor a prezentat cazul unui bărbat de 55 de ani care a ajuns cu insuficiență renală acută după administrarea pastilelor de paracetamol

Doi soți se zbat între viață și moarte după ce au luat luni de zile un medicament care să-i ferească de boala care a speriat omenirea în ultimii aproape doi ani. Au înghițit zi de zi Paracetamol, crezând că nu se vor îmbolnăvi niciodată de COVID-19. Bărbatul a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași. Acesta suferă de insuficiență renală acută. Bărbatul ajunsese să ia și câte 3 – 4 pastile pe zi. Acum, rinichii nu mai funcționează normal și riscă să ajungă la dializă

Miercuri, 16 iunie 2021, un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost transferat la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” cu o insuficiență renală gravă după ce timp de un an a luat mai multe pastile. Acesta, împreună cu soția sa, a luat Paracetamol și Agocalmin în cantități mari, pentru a nu se infecta cu virusul COVID-19. Automedicamentația i-a distrus rinichii și riscă să nu se mai recupereze.

„Este vorba despre un bărbat de 55 de ani care a fost internat în secția de nefrologie a Spitalului Clinic «Parhon». La acest pacient am descoperit o insuficiență renală acută gravă apărută după ce a consumat aproape un an de zile Paracetamol și Algocalmin. Neobișnuit este motivul pentru care a consumat un an de zile aceste pastile cu scopul de a preveni infecția cu virusul COVID-19. În momentul în care se simțea rău, în loc să oprească acest medicament, a luat și mai multe medicamente. A crescut doza, dacă inițial lua câte un comprimat, a crescut doza până când starea generală s-a agravat.

Bărbatul a fost redirecționat către spitalul din Piatra Neamț, fiind din județul Neamț, și ulterior transferat la noi în spital. Din păcate, acest comportament, această automedicație, a dus la insuficiență renală gravă și sunt puține probabilități ca să poată recupera complet funcția renală și să recupereze funcția rinichilor. Există șanse ca pe termen scurt să fie nevoie de dializă. Vom urmări în zilele următoare evoluția stării de sănătate în secția de nefrologie și după întreruperea acestor medicamente sperăm ca evoluția să fie favorabilă”, a declarat dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

De frica bolii, a crescut doza de pastile administrată zilnic

Medicii ieșeni avertizează că administrarea necorespunzătoare a pastilelor poate duce la efecte adverse grave. În cazul bărbatului de 55 ani se putea evita această situație dacă în luna decembrie se vaccina împotriva COVID-19 și nu mai lua pastile. Odată cu înmulțirea cazurilor de COVID-19, frica de boală l-a determinat pe bărbat să crească doza de pastile, lucru ce i-a afectat starea de sănătate ireversibil. De la o pastilă de Paracetamol pe zi și o pastilă de Agocalmin, a ajuns să ia câte 3-4 pe zi. Soția bărbatului, care a urmat același tratament, a fost mai norocoasă, nefiind nevoie de spitalizare.

„În urma unei automedicamentații sunt toate efectele adverse posibile la antiantalgice și antiinflamatorii. Insuficiența renală este doar unul dintre aceste efecte adverse. Un alt efect advers este legat de inhibiția măduvei și a producției de leucocite, sunt tocmai acelea care ar trebui să ne ferească de infecții. Aceste medicamente, dimpotrivă, nu apără, ci pot inhiba apărarea. Este bine ca orice medicament pe care îl luăm… să discutăm și cu medicul de familie, mai ales dacă este un medicament administrat pe o perioadă lungă de timp. Este foarte important să discutăm cu un medic, pentru că pot apărea efecte adverse severe atunci când dorim să facem bine și să prevenim sau să luăm acel medicament cu scop preventiv. Și prevenția, și administrarea oricărui medicament pot duce la efecte adverse severe”, a mai adăugat dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

În luna decembrie 2020, peste 300 de persoane cu boli renale se aflau pe lista de așteptare pentru transplant renal.

Comentarii
Adauga un comentariu