Eveniment-Social

Medicii nu vor sa aleaga intre privat si sistemul public

Publicat: 22 aug. 2010
1

@ Medicii considera ca propunerea ministrului Sanatatii, de a alege sa lucreze ori in sistemul public, ori in cel privat, este abuziva si nu respecta caracterul liberal al profesiei de medic @ Sindicatul medicilor atrage atentia ca aceasta initiativa va duce la prabusirea totala a sistemului sanitar

Medicii nu sunt de acord cu propunerea ministrului Sanatatii, cu privire la obligativitatea acestora de a alege sa lucreze ori in sistemul public, ori in cel privat. „Prin aceasta masura abuziva, este încalcat caracterul liberal al profesiei de medic. Atrag atentia ca aceasta initiativa va duce la prabusirea sistemului sanitar, aflat deja cu un picior în groapa. Medicii cu notorietate, cei cu experienta ar putea alege sa lucreze în mediul privat, unde sunt mult mai bine platiti si unde au conditii de lucru de exceptie. Aceasta masura va garanta falimentul sistemului sanitar public”, a declarat dr. Bogdan Doroftei, presedintele Camerei Medicilor Iasi. De asemenea, reprezentantii sindicatului medicilor Iasi considera ca sistemul medical privat poate oferi o alternativa, pentru a încuraja pastrarea medicilor în tara. „Consider ca sistemul privat este o alternativa eficienta pentru stoparea emigrarii tinerilor specialisti. Conditiile de lucru si dotarea cu echipamente medicale performante s-ar putea constitui într-un motiv suplimentar, pentru a mentine specialistii formati deja”, a spus dr. Bogdan Doroftei.
Totodata, Camera Medicilor Iasi atrage atentia si asupra faptului ca exodul medicilor este o problema reala, extrem de grava, cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc. „Si, desi presedintele Traian Basescu ne îndeamna >, daca aceasta situatie va continua, ne vom confrunta cu o tragedie a celor care raman, a pacientilor. In prezent, sistemul sanitar este subfinantat, spitalele sunt lasate în paragina, nu sunt bani pentru medicamente si pentru consumabile, iar soarta pacientilor, a celor care îsi platesc asigurarile medicale, este lasata la voia întamplarii. Camera Medicilor Iasi îi cere demisia ministrului Sanatatii, Cseke Attila, care este incapabil sa gestioneze sistemul sanitar, dand dovada de o nepasare intolerabila si de incompetenta”, a declarat presedintele Camerei Medicilor Iasi.

Comentarii
 • Te duci cu trimitere la stat, iar medicul te trimite apoi la cab lui particular. Sau te duci la un cab particular si astepti putin pana vine medicul, care-i de serviciu, la stat. Vine, te consult si se intoarce la serviciul lui. Banii ii ia din ambele parti. Daca-i personal putin in spitale, cum de poate pleca?? Cine-i tine locul? Daca munca pe care o desfasoara la stat este atat de obositoare, cum de mai poate lucra si in alta parte? Pe de alta parte, ar trebui ca medicii sa fie motivati financiar suficient.

 • Medicilor le convine la stat pentruca cu SPAGA castiga mai mult ca in privat.
  La STAT nu este raspundere la privat este DISCIPLINA si ORDINE.

  Iata ce a adus iLIESCU o tara de SPAGISTI, CERSETORI si ASISTATI.

 • Vorbiti prostii! in toata lumea, medicii lucreaza atit la stat, cit si la privat. Iar cu aceasta atitudine, o sa-i alungati de tot. Sint anumite manevre care se pot efectua in spitalul de stat, altele, care nu sunt decontate de Casa de asigurari, se platesc oricum. In toata lumea e la fel. Dar e totusi o diferenta: se platesc asigurari diferentiate, astfel incit pacientul are drepturi proportionale cu suma platita la asigurari. Nu e normal ca un somer indelungat sa aiba aceleasi drepturi ca si un salariat indelungat.

 • domnnilor,trezitiva. nu este posibil ca sa ajungi in spital si sa platesti consultatia ca si la un cabinet particular. si daca o faci macar o parte din bani sa ajunga si in sistemul de sanatate, nu doar in buzunarul medicilor. si mai e ceva. uitati-va cine sunt studentii la medicina, in general, si la iasi in particular: fii, fiice, nepoti, veri, etc ai profesorilor sau a doctorilor din spitale, niste oportunisti, care i-au examenele cu zece si nici macar nu stiu sa citeasca o analiza. domnilor trezitiva, trebuie urgent facuta modificarea sistemului. in primul rand privatizare masiva sa am posibilitatea ca din banii pe care ii virez ca fond de sanatate, sa ii repartizez unde consider eu ca voi beneficia de ei si pentru cei cu probleme sociale si urgente sa asigure statul o cota parte iar o cota parte sa o dau si eu- un minim- cota de 6,5% dintr-un salariu minim altfel ii vom imbogatii pe toti neavenitii in medicina, iar sanatatea ca sistem va fi unul falimentar. nu ne vor ajunge niciodata banii sa sustinem un astfel de sistem

 • Pacientii sant racolati de medicii de la stat in momentul in care merg la un consult (la policlinici sau spitale) desi ei sant asigurati si luna de luna cotizeaza chiar daca nu se imbolnavesc ani de zile si nu apeleaza la serviciile lor.
  Si bineinteles ca fluturasul arata ca ar avea salar mic dar nu se iau in calcul alte bonificatii si …..restul care le intra in buzunar.
  Ar trebui sa ramana la stat si sa fie platiti astfel incat sa nu mai astepte spaga de la cei sarmani iar cei nemultumiti sa mearga la particular si sa isi astepte pacientii linistiti.

 • O astfel de interdictie era necesara de multa vreme!Nu se paoate spune ca medicii nu vor sa aleaga, adica vor si la stat si la privat-, vor trebui sa aleaga. Daca au conditii bune la privat, cu atat mai bine pentru ei, pentru pacienti, pentru privat dar si pentru noi cei tineri care putem ocupa un loc la stat, putem promova si sa ne facem profesia pentru care ne pregatim. Acuma plimba pacientii de la stat la privat si invers, iau bani din 2 locuri iar pe noi nu lasa sa traim. FOARTE BINE DOMN MINISTRU!!

 • Pentru madam Tya S (neaparat Y, ca asa se scrie la capsunary): unde ai invatat, fa, gramatica? La voi, in Spania, nu se spune/scrie sunt? Sau sant vine de la santz? Si cati bani ai dat tu vreodata spaga la doctor? Ca daca dadeai azi aveai certificat de handicap si primeai cativa bani in plus, nu mai erai nevoita sa musti de dos medicii ca sa ai ce manca. Mai pune mana pe o carte de gramatica si cand ajungi la clasa a II-a trimite un mesaj, sa afle tara ce progrese faci. Iar peste vreo 20 de ani (liceu, facultate, rezidentiat), daca te ridici la nivelul unui doctor, vei avea voie sa-l critici. Pana atunci, mars la capsuni.

Adauga un comentariu