Stiri medicale

Medicii romani destrama mitul lecitinei

Publicat: 20 dec. 2010

Potrivit prof.dr. Constantin Popa, neurolog la Institutul de Boli Cardiovasculare din Bucuresti, lecitina nu creste performanta intelectuala.

In popor se crede ca lecitina este leacul uitarii. Inca din copilarie, parintii au grija sa le spuna celor mici atunci cand au uitat ceva ca au nevoie de lecitina. Uiti unde ti-ai pus cheile, ai uitat unde ti-ai lasat telefonul? Cu siguranta, cineva din jur iti va atrage atentia ca exista miraculoasa lecitina, care iti poate imbunatati memoria.

Nu de aceeasi parere sunt si medicii. Prof. Ovidiu Bajenaru, neurolog la Spitalul Universitar Bucuresti sustine ca este normal sa uitam diverse lucruri, atat timp cat traim intr-o lume agitata. In majoritatea cazurilor este mai degraba o tulburare de concentrare, independent de varsta. „Putem vorbi despre o tulburare de memorie ingrijoratoare atunci cand pierderea informatiilor este constanta si progresiva.
Daca in cazul tulburarilor de memorie legate de stres avem senzatia pe moment ca nu ne aducem aminte anumite lucruri, dar dupa un timp ne reamintim, in cazul tulburarilor patologice nu se întampla acest lucru”, explica prof. dr. Ovidiu Bajenaru, citat de evz.ro.

Alcoolul si excesul de medicamente sau, uneori, combinatia dintre cele doua perturba activitatea creierului si pot determina stari de confuzie si tulburari ale memoriei. „Dupa o noapte de betie, foarte multe persoane au tulburari de memorie, in primul rand pentru ca nu fixeaza informatia in momentul respectiv. Mai departe, se deterioriaza scoarta, se produce alterarea creierului si a circuitelor, ceea ce poate duce in final la dementa”, atrage atentia profesorul Bajenaru.

Potrivit neurologului, desi suplimentele cu ginko biloba si lecitina sunt foarte populare, studiile nu le-au dovedit eficacitatea. „Se face o mare confuzie intre medicamentul care contine un extract standardizat de ginko biloba si asa-zisele suplimente. Frunza care nu este procesata in laborator poate contine si substante nocive, in schimb medicamentul a fost testat si studiat si are efecte favorabile asupra tulburarilor de memorie dovedite”, sustine Bajenaru.

Prof. dr. Constatin Popa, medic neurolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucuresti este si mai categoric. „Lecitina nu si-a dovedit valabilitatea în legatura cu performanta cognitiva. Produsele cu lecitina nu cresc performanta intelectuala. Poate imbunatati circulatia, determina vasodilatatie, dar atat”, a declarat neurologul.

Citeste si:

Vitamina B12 imbunatateste memoria

Migrenele repetate afecteaza memoria

Gandurile negative si mirosul de iarba cosita imbunatatesc memoria. Vezi cum poti sa stimula tinerea de minteloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit