Eveniment-Social

Medicii si-au pus mainile in cap cand au vazut-o. Femeia se zbate intre viata si moarte

Publicat: 07 oct. 2015
1

@ Pacienta, in varsta de 48 ani, a fost transportata in stare critica la Spitalul Sf. Spiridon @ Femeia este internata in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva, iar prognosticul medicilor este rezervat

O femeie din Iasi a fost transportata in stare extrem de grava la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. Daca ar mai fi stat acasa cateva ore, pacienta in varsta de 48 ani nu ar mai fi putut fi salvata. Din cauza pierderii masive de sange, la internare, femeia avea valoarea hemoglobinei 4, aproape de colaps. Timp de trei zile, pacienta din Miroslava a vomat sange, dar nu a mers la medic, chiar daca starea de sanatate i se agrava de a o zi la alta. Ieri, membrii familiei au decis sa solicite o ambulanta.

„Pacienta a fost diagnosticata cu hemoragie digestiva, cea mai frecventa complicatie a ulcerului. Nu stia ca are ulcer. Problema grava este ca a stat la domiciliu trei zile, timp in care a avut varsaturi cu sange. La internare, pacienta era in soc hemoragic, cu hemoglobina 4. A fost internata in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva. Deocamdata, starea de sanatate s-a stabilizat, dar pot sa apara complicatii. Este inadmisibil sa stai acasa 3 zile cu hemoragie. Hemoragia in ulcer este o urgenta si pacientii trebuie sa sune la ambulanta pentru a fi transportati cat mai repede la spital”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

Hemoragia digestiva nu mai exista in alte tari

In fiecare zi, la spitalul mentionat, vin cate patru ieseni cu hemoragii digestive. Medicii spun ca numarul lor este mare si astfel de cazuri nu ar trebui sa existe daca bolnavii ar veni la timp la spital si ar respecta indicatiile medicului curant atunci cand sunt diagnosticati cu ulcer. „In tarile din Vest nu mai exista pacienti cu hemoragii, sangerari din ulcer. La noi, numarul pacientilor cu aceasta patologie este foarte mare. Zilnic, avem cate 3-4 cazuri. Putini dintre ei au hemoragie pe fond de ciroza hepatica si sunt internati la gastroenterologie. Acesti pacienti au nevoie de cantitati mari de sange. Ca sa le putem salva viata, suntem nevoiti sa luam sangele de la bolnavii programati pentru interventie si sa-i amanam inca o zi-doua pana cand se aduna din nou sange. Asta, pentru ca exista in continuare criza de sange. Pacientii cu hemoragii digestive au prioritate, pentru ca sunt mari urgente”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu.

Pacientii vin la medic cand ajung in stare grava

Majoritatea pacientilor care sufera de ulcer amana prezenta la medic si incearca sa calmeze durerile cu diferite medicamente sau leacuri. Un ulcer netratat distruge peretele unui vas de sange al stomacului si asa apare hemoragia digestiva. Simptomele care apar in astfel de cazuri sunt oboseala (din cauza anemiei provocate de pierderea de sange bogat in fier), ameteala, lesin, varsatura cu sange, eliminarea de sange in materiile fecale.

„In loc sa vina la spital, pacientul ia o pastila de stomac sau bicarbonat. Asta atunci cand are dureri. Sunt pacienti care beau si un pahar de vin ca sa „amorteasca” stomacul. Ulcerul se trateaza foarte bine si nu ar trebui sa se ajunga la hemoragie. Bolnavul tebuie sa respecte indicatiile medicului curant ca sa evite aparitia unei hemoragii. Din pacate, majoritatea pacientilor ajung la spital in stare foarte grava”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoesu.

Adauga un comentariu