News Flash:

Medicii sint obligati sa se asigure la o singura societate

24 Octombrie 1999
868 Vizualizari | 0 Comentarii
•Monopol impus cu forta in rindul halatelor albe •Casa de Asigurari de Sanatate Iasi refuza sa incheie asigurari cu Nationala SA Bucuresti •Asociatia medicilor de familie si reprezentantii spitalelor contractante au protestat fata de aceasta conditie

Personalul medical din intreaga tara este obligat sa incheie, printr-o intelegere parafata la Bucuresti, asigurari pentru raspunderea civila profesionala numai la Societatea Generala de Asigurari SA Bucuresti. Ordinul vine din partea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate. In joc sint 500 de milioane de lei lunar, numai la nivelul judetului Iasi. Un calcul sumar duce la concluzia ca peste 30 de miliarde vor intra intr-o luna in casele de bani ale Societatii Generale de Asigurari Bucuresti.

Ordinul este urmare a unui protocol incheiat intre Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate si societatea amintita. Astfel, citam, "Generala SA va presta, in exclusivitate, asigurarile. Riscul asigurat il consituie raspunderea civila profesionala pentru prejudiciile aduse pacientilor prin acordarea asistentei medicale de catre asigurati (raspunderea profesionala in cazurile de malpractis medical). Prin incheierea contractului, calitatea de asigurat o dobindesc medicii, stomatologii, biologii, chimistii, farmacistii si alt personal medical cu studii superioare de specialitate; personalul medical, inclusiv, dar nu limitat la: asistenti medicali, tehnicieni, care isi exercita profesia in cabinete medicale, spitale, centre de diagnosticare si tratament, precum si in alte unitati medicale sau de servicii farmaceutice, acreditate si (sau) autorizate, potrivit legii si care incheie cu casele de asigurari de asigurari de sanatate contracte pentru furnizarea de servicii medicale si farmaceutice".
Exceptie de la incheierea asigurarii fac medicii si alt personal medical care au deja incheiata asigurarea la o alta societate de asigurare, dar numai pina la data cind aceasta poate fi reziliata sau cel mult pina la data expirarii valabilitatii, dupa care se va respecta protocolul incheiat.
Calitatea de contractant al asigurarii o au furnizorii de servicii medicale, care incheie cu casele de asigurari sociale de sanatate contracte pentru furnizarea de servicii medicale si farmaceutice si care semneaza politele de asigurare in numele si pentru personalul lor, salariati si colaboratori.

CASS Iasi nu e de acord cu protocolul incheiat la nivel national

Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate incearca sa respinga acest ordin, a declarat, ieri, presedintele CASS, Adrian Butuca. "Prevederile art. 41 din Legea Asigurarilor de Sanatate mentioneaza expres ca CASS organizeaza un sistem de asigurare pentru raspundere civila a medicilor si a celorlalte categorii de personal medical. Acest lucru inseamna ca fiecare casa de asigurari judeteana si speciala, de exemplu Casa Transportatorilor si a Justitiei si Internelor, si nu Casa Nationala de Sanatate, organizeaza acest sistem propriu de asigurari pe care il poate solicita prestatorilor de servicii medicale, contractanti cu respectiva institutie. Prin urmare personalul medical contractant isi poata face polite de asigurare alternative, complementare, la orice societate de asigurari de raspundere medicala. Casele de asigurari ar trebui sa-si organizeze un departament care sa se ocupe de aceste asigurari, suma asigurata urmind a fi reasigurata la o societate de asigurari straina. Un prestator de servicii medicale nu poate fi obligat sa se asigure la o societate privata, ci doar poate sa-si asume raspunderea in scris pentru culpa medicala. Asigurarea universala se poate face doar prin efectul legii, de catre casele judetene de asigurari. Mai mult, prestatorii de servicii nu pot fi obligati sa incheie asemenea polite cu o anumita societate de asigurari particulara, ei fiind liberi sa aleaga orice asemenea societate, daca nu sint conditionari prin efectul legii".

Ordinul contravine Legii asigurarilor sociale

Casele de asigurari, spune presedintele CASS, nu au in atributii prestarea serviciilor catre o terta societate de asigurari. Astfel, protocolul - si ordinul care a urmat - este contrar Legii 145 si normelor comerciale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Uinunii Europene, organisme la care Romania este parte si care vizeaza politica antimonopol si normele economice statuate prin practica la nivel mondial. "Ordinul Ministerului Sanatatii a sosit pe 20 octombrie, data la care CASS Iasi avea incheiate peste 250 de contracte si alte 170 in curs de semnare, iar anularea lor in temeiul unui ordin este contrara legii, contractul avind putere de lege intre parti. Obligarea celorlalti contractanti de a veni cu polite de asigurare ar crea o discriminare intre furnizorii de servicii medicale, responsabilitatea civila si a despagubirilor aferente revenind CASS Iasi. Mai mult, o asemenea conditionare ar contraveni prevederilor si ordinelor CNASS de a incheia contractele cu prestatorii de servicii de urgenta, cu conditia ca actele necesare sa fie depuse la dosar pina la 1 ianuarie 2000, ceea ce inseamna ca ordinul nu poate fi aplicat inaintea acestei date".
Asociatia medicilor de familie si reprezentantii spitalelor contractante au protestat fata de aceasta conditie, subliniind ca sumele aferente politelor sint mari, ca o asemenea asigurare nu este necesara, amenintind cu miscari de protest si cu refuzul de a semna contractele sau cu atacarea in contencios administrativ sau in justitie a Ordinului 159 ca ilegal si a contractelor ce contin o asemenea clauza ca nule de drept.

Citi bani sint la mijloc?

Daca ordinul ar fi respectat, in conturile societatii de asigurari Generala SA ar intra, lunar, peste o suta de mii de lei din partea fiecarui asigurat. Cum in Iasi cei la care face referire ordinul CNASS ajung, estimativ, la circa 5.000 de viitori asigurati, sumele care ar ajunge in conturile Generala SA Bucuresti se ridica la circa 500 milioane de lei lunar. Si asta numai in Iasi. O afacere extrem de profitabila.
Cristina HURDUBAIA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1350 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014088 (s)