Eveniment-Social

Medicii sunt uluiti de ce au gasit in casele unor ieseni. Cazurile se inmultesc de la o zi la alta

Publicat: 23 mart. 2014
1

@ Medicii de specialitate au precizat ca sunt foarte multi ieseni care sufera de aceasta boala grava @ Niciunul nu a fost diagnosticat si nu a primit tratament de specialitate @ Internarea acestora in clinicile de specialitate va crea aglomerare

Telefonul la care pot apela iesenii pentru a solicita ajutorul medicilor de specialitate la domiciliu suna fara intrerupere. Majoritatea solicitarilor sunt pentru batranii imobilizati la pat, cu tulburari psihice severe, care nu mai pot fi ingrijiti de familie. Medicul psihiatru care se deplaseaza in casele acestor persoane spune ca sunt foarte multe astfel de cazuri nediagnosticate si fara tratament de specialitate. Din aceasta cauza, membrii familiei nu pot face fata situatiei.

Citeste si: Medicul psihiatru se va deplasa la domiciliul bolnavului

„Foarte multe apeluri sunt din partea familiilor batranilor imobilizati la pat, care sufera de dementa, tulburari psihice. Sunt foarte multe cazuri care nu au fost diagnosticate. Acestea reprezinta cazuri noi. Predomina cazurile de dementa. Unii dintre ei au fost diagnosticati prin clinicile de neurologie sau alte specialitati, dar nu au fost vazuti niciodata de un psihiatru. Le stabilim diagnosticul si le prescriem tratament la domiciliu. Sub tratament, acesti batrani pot fi mentinuti in familie. Altfel ar aglomera foarte mult clinicile de specialitate. Sunt foarte multi batrani cu boli psihice. Medicul de familie nu are stiinta sa trateze astfel de cazuri. Chiar daca scopul echipelor mobile de asistenta psihiatrica si psiho-sociala este altul, nu putem refuza aceste cazuri. Ne-am deplasat si in municipiu, si in mediul rural, la domiciliul acestor pacienti”, a declarat medicul psihiatru Mihaela Miron. Actiunea face parte dintr-un proiect al Spitalului de Psihiatrie Socola din Iasi ce are drept scop dezvoltarea serviciilor alternative si integrate pe baza unei echipe multidisciplinare pentru reabilitarea medico-psiho-sociala a pacientilor si cresterea calitatii vietii celor cu probleme de sanatate mintala. De la inceputul lunii ianuarie si pana la jumatatea lunii in curs, peste 70 de pacienti au fost vizitati de membrii echipelor mobile, echipe formate din medic psihiatru, psiholog, asistenti sociali si asistenti medicali. Numarul de telefon la care pot suna apartinatorii bolnavilor este 0730.223.900. Echipele mobile functioneaza opt ore pe zi, timp de cinci zile pe saptamana. Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iasi a precizat ca in perioada urmatoare vor mai functiona inca doua echipe. Medicii psihiatri au constatat ca multi pacienti cu afectiuni psihice, in special din mediul rural, nu au acces la ingrijire psihiatrica adaptata la necesitatile bolii.

Citeste si: Echipa mobila de asistenta psihiatrica lansata astazi de Spitalul Socola Iasi

Comentarii
Adauga un comentariu