Local

Medicii trag un semnal de alarmă! În doar o lună, trei pacienți au ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase, dintre care doi au murit

Publicat: 14 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii trag un semnal de alarmă În doar o lună trei pacienți au ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase dintre care doi au murit
Medicii trag un semnal de alarmă pentru pacienți care ajung în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Mai mulți pacienți infectați HIV au ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase, pe parcursul unei singure luni. Din nefericire, doi dintre aceștia au decedat. Medicii ieșeni trag un semnal și spun cât de important este ca acești pacienți să îți ia tratamentul la timp.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași se confruntă cu o situație dramatică. Pe parcursul unei singure luni, trei pacienți infectați cu virusul HIV au ajuns în stare extrem de gravă. Aceștia au ajuns în această stare, din cauza faptului că nu și-au urmat tratamentul pentru a ține infecția sub control.

„Două decese în mai puțin de o lună și un caz încă sub observație, dar pentru care suntem rezervați în predicții asupra evoluției stării de sănătate. Trei oameni cu vieți diferite, din categorii sociale diferite, cu aceeași patologie și același motiv de agravare a bolii: lipsa de aderență sau mai bine spus neglijarea tratamentului pentru patologia cu care au fost diagnosticați, și anume HIV”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Doi dintre pacienții care au ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase au murit

O femei a ajuns la unitatea medicală în stare gravă și, din păcate, medicii nu au reușit să o salveze. În urma investigațiilor medicale, a analizelor efectuate la internare, rezultatele indicau anemie accentuată, leucopenie, trombocitopenie, probe hepatice modificate. Ca simptomatologie, prezintă tuse productivă, ineficientă, saturație în aer ambiant de 88%.

„În doar o lună, am pierdut doi adulți tineri, iar unul luptă zi de zi alături de medicii care îl îngrijesc. Primul caz este al unei paciente care după două luni în care organismul i-a dat semne că ceva nu este în neregulă, a ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași, în stare foarte gravă. Pacienta făcea parte din cohorta pediatrică infectată în anii 1990. Nu mai luase tratamentul pentru HIV de peste șase ani. Puțin peste 30 de ani, mamă a patru copii, femeia a fost admisă în spital, cu candidoză masivă generalizată, astenie fizică și psihică marcată, cu imposibilitatea menținerii ortostatusului. În ciuda condiției grave în care se afla pacienta, medicii care au îngrijt-o au putut comunica cu aceasta și au întrebat-o de ce nu a urmat tratamentul. Aceasta a spus că se simțea bine și, atunci, a considerat că nu mai este nevoie. În mai puțin de o lună de la spitalizare, a decedat din cauza epuizării funcțiilor vitale. Pacienta a avut sindrom de disfuncție organică multiplă pe fondul imunosupresiei severe, conferită de boala de bază (SIDA)”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Singura supravețuitoare dintre cei trei pacienți este norocoasa unei cununii civile chiar în cadrul unității medicale

Povestea celui de-al doilea pacient, care din păcate a pierdut lupta este una tristă. Acesta a contactat boala în urmă cu șapte ani. Pacientul s-a prezentat la control de trei ori în cei șapte ani, iar, recent, a ajuns la spital în stare gravă, cu etilism cronic și fenomene psihice importante. Din păcate, în ciuda tratamentului și eforturilor echipei medicale care s-a ocupat de el, organismul nu a rezistat. Au fost și pacienți puțini mai norocoși, așa cum a fost cel al fetei care de curând s-a căsătorit civil în cadrul spitalului.

„Al treilea caz este al unei paciente care, din fericire, încă se luptă pentru viața sa. Are și un motiv bine întemeiat, o famile care o așteaptă acasă. Aceasta face de asemenea parte din cohorta pediatrică care a contactat HIV în spital și care la un moment dat a renunțat la tratamentul pentru patologia de care suferă. De ce? Oboseala terapeutică! Cu toate că se află sub observație și tratament, prezintă afectare importantă neurologică cauzată de nerespectarea tratamentului pentru patologia de bază. În momentul de față Centrul Regional de Evaluare HIV/SIDA are în evidență 1.639 de bolnavi din care 1.542 sunt incluși într-o schemă de tratament. În municipiul Iași sunt 364 de bolnavi înregistrați dintre care 360 urmează tratament pentru patologia HIV/SIDA”, a precizat medicul ieșean.

Semnal de alarmă din partea medicilor pentru toți pacienții HIV/SIDA

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Iași au transmis un mesaj tuturor bolnavilor de HIV/SIDA. Aceștia trag un semnal de alarmă.

„Tragem un semnal de alarmă pentru persoanele cu această afecțiune dar și pentru familiile lor. Înțelegerea și suportul fac parte din tratamentul de urmat, care trebuie de asemenea să se întindă pe viață. Reamintim că, odată incluși în evidențele noastre, pacienții sunt așteptați la consult la fiecare șase luni. Consultul înseamnă analize viro-imunologice, analize imagistice și consiliere psihologică. În afară de programul standard, pacienții pot apela la serviciile noastre oricând consideră că ceva este în neregulă cu ei. De asemenea, îi încurajăm să comunice cu medicii de familie, să se informeze și să le pese de viața lor și a oamenilor dragi din jurul lor. Conștientizarea înseamnă șansă!”, a încheiat dr. Florin Roșu.

Adauga un comentariu