Actualitate

Medicul Adrian Marinescu, despre tulpina britanică a COVID-19: „Nu afectează eficacitatea vaccinului“

Publicat: 27 ian. 2021
Adrian Marinescu
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș“ din Capitală, a vorbit despre tulpina britanică a COVID-19. Adrian Marinescu a precizat că aceasta nu nu afectează eficacitatea vaccinului anti-COVID.

Altfel, medicul infecționist a susținut că asimptomaticii se pot vaccina, în vreme ce persoanele bolnave trebuie să amâne vaccinarea.

„Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul. Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Persoanele bolnave nu se vaccinează“

Medicul infecționist de la Institutul „Matei Balș“ din Capitală a precizat că lucrurile se pot schimba, iar autoritățile supraveghează permanent aceste evoluții.

„Exact asta întâmplă acum cu vaccinul Moderna. În momentul în care va fi nevoie se va face o updatare, o modificare astfel încât să corespundă”, a mai precizat medicul.

Acesta a adăugat că, din datele actuale, vaccinul oferă o imunitate de șase luni, dar monitorizarea celor vaccinați continuă.

În privința vaccinării, medicul a ținut să precizeze că persoanele bolnave nu se vaccinează, făcând distincția între simptomatici și asimptomatici.

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptomatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e vorba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin. Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a mai spus Adrian Marinescu, precizând totodată că nu este nevoie de testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de vaccinare – lucru care ar îngreuna mult procesul.

Vaccinul, singura soluție pentru a reveni la viața normală

Medicul infecționist consideră că vaccinul anti-COVID reprezintă singura soluţie reală pentru întoarcerea la viaţa normală.

„Dacă vorbim de beneficiile pe care le are vaccinul aici lucrurile sunt mai mult decât clare şi este uşor să ne uităm nu numai la studiile clinice. (…) Mi se pare mult mai important că astăzi vedem, de exemplu, că sunt milioane de oameni care sunt vaccinaţi şi că aceşti oameni au minime reacţii adverse care sunt foarte rare, care sunt rezolvate foarte rapid. Reacţii adverse care au durat 24 de ore, chiar şi mai puţin şi nu au fost lucruri notabile. (…) Eu cred că este evident pentru noi toţi că vaccinul, varianta de vaccin pe care o avem acum, este singura soluţie reală pe care o avem şi singura soluţie ca să ne întoarcem nu mâine, dar, într-un interval scurt de timp, la viaţa normală pe care am avut-o înainte”, a menționat Adrian Marinescu.

Adauga un comentariu