Actualitate

Medicul Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de cazuri: „Nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemie“

Publicat: 11 iun. 2020
Medicul Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de cazuri: „Nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemie“
Medicul Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de cazuri: „Nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemie“

Medicul Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de cazuri. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie avertizează în privința creșterii numărului de cazuri de coronavirus. Rafila spune că guvernul trebuie să-și asume politic decizia dacă prelungește sau nu starea de alertă.

„În opinia mea, trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică. Noi ne găsim într-o urgenţă de sănătate publică la nivel global, iar în România, cu siguranţă, nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemia cu noul coronavirus. Vedeţi că numărul de cazuri a crescut uşor în ultima perioadă. Și pe măsură ce creşte intensitatea activităţilor sociale, economice, ne putem aştepta ca lucrurile să evolueze în două direcţii. Odată o creştere a numărului de cazuri la nivel naţional. Și cel de-al doilea element este apariţia unor focare de îmbolnăvire”, a declarat Alexandru Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susține că este nevoie de anumite pârghii care să poată să controleze focarele de COVID-19. Dincolo de caracterul administrativ, Rafila consideră că e nevoie de decizie politică și că „trebuie să existe o decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate“.

Medicul Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de cazuri: Trebuie respectate măsurile luate

În opinia lui Alexandru Rafila, fiecare cetăţean poate să contribuie la împiedicarea răspândirii noului coronavirus. Asta indiferent de deciziile luate la nivel politic sau administrativ.

„Eu cred că dincolo de toată discuţia aceasta legată de starea de alertă, ceea ce aş face eu este să respectaţi cele câteva măsuri. Deci trebuie să stăm la un metru şi jumătate unul de celălalt, trebuie în spaţii închise şi în mijloace de transport în comun să utilizăm masca şi trebuie să ne spălăm pe mâini sau să utilizăm dezinfectant pentru mâini. Dacă lucrul ăsta ne intră în obişnuinţă, alături de evitarea aglomeraţiei, cred că o să putem să trecem cu bine prin această perioadă. Nu sunt lucruri foarte complicate şi dacă le respectăm, indiferent de modul în care or să evolueze lucrurile în plan politic, în plan administrativ, putem să avem o centură de siguranţă”, a precizat Alexandru Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a subliniat că este necesară „o pregătire laborioasă” pentru la toamnă, când este nevoie de continuitate în activitatea economică şi socială, dar şi în domeniul educaţiei.

Trend ascendant al numărului de îmbolnăviri

România a înregistrat în ultima zi o creștere semnificativă a cazurilor noi de coronavirus. Au fost 237 de cazuri. Asta după o bună perioadă în care nu mai fusese depășit pragul de 200 de îmbolnăviri.

În intervalul 10.06.2020 (10:00) – 11.06.2020 (10:00) au fost înregistrate nouă decese (patru bărbați și cinci femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Aceștia erau internați în spitalele din județele Bacău, Buzău, Dolj, Harghita, Suceava și municipiul București.

Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani. Cinci decese la categoria de vârstă 60-69 ani. Un deces la categoria de vârstă 70-79 ani și două decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 237 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Comentarii
  • Sandule, cere testarea celor ce vin din afara(chiar si contra cost), iar celor negativi la test nu le mai impuneti izolarea la domiciliu. Este o tampenie. Unii au stat in izolare in tarile de unde vin, e o prostie sa ii bagi din nou daca nu sunt pozitivi. Stiu ca testul are marja de eroare, dar ce pe lumea asta nu are marja de eroare???

Adauga un comentariu