Diverse

Medicul care trateaza bolnavii dintr-un scaun cu rotile. Povestea emotionanta a dermatologului Andreea Nechita

Publicat: 09 iul. 2018

Andreea Nechita are 25 de ani si este printre putinii medici din tara care-si fac meseria dintr-un scaun cu rotile. O boala nemiloasa a afectat-o iremediabil de la varsta de 16 ani si asta a facut-o sa-si doreasca sa ajute si alti semeni. Andreea este medic rezident la Spitalul Sf Spiridon din Iasi, iar cand isi va termina rezidentiatul, se va stabili la Comanesti. Tanara vrea sa fie independenta si se descurca de minune, in ciuda problemelor sale.

„Daca nu mi s-ar fi intamplat toate astea, nu cred ca alegeam domeniul in care lucrez acum. Eu am senzatia ca, daca eram pe picioarele mele, nu faceam medicina. Poate ma intorceam spre psihologie, cum am vrut in prima faza“, spune Andreea, pentru ziaruldeiasi.ro. Ea este medic rezident la Sectia Dermatovenerologie a Spitalului „Sfantul Spiridon“ din Iasi. Andreea a devenit suspecta de o boala genetica, amiorofie spinala de gradul III, cand era inca copil, caci, pe masura ce crestea, aceasta a inceput sa mearga mult mai greu decat copiii de varsta ei, sa se impiedice tot mai des si sa urce scarile din ce in ce mai greu.

Situatia s-a deteriorat dramatic la varsta de 16 ani cand a ramas tintuita in scaunul cu rotile. „In mod paradoxal, chiar daca trebuia sa spun ca nu mai vreau sa vad spitale in viata mea, eu tot acolo am vrut sa fiu. Eram in clasa a X-a cand m-am hotarat, si am inceput sa invat. Ca sa intru la Medicina, a trebuit sa o iau de la zero, dar n-a fost o problema“, isi aminteste Andreea zambind.

„In spital mi-a fost locul, aici am ajuns. Am luat examenul din prima, si cred ca a fost o confirmare ca aici trebuia sa fiu. Toata facultatea am facut-o in scaun, dar eu am vrut-o din start. Asa am simtit, nu stiu de ce“, mai spune Andreea. In scaun cu rotile, tanara a participat aproape la fiecare curs si s-a chinuit sa ajunga zilnic dintr-o parte in alta, de la un laborator la celalalt.

Mama s-a mutat de la Targu Neamt in Iasi pentru a o ajuta si o duce si o aduce de la spital in fiecare zi. Andreea lucreaza cam sapte ore pe zi si-n rest isi petrece timpul acasa, citind, sau in oras, la plimbare cu prietenii. Chiar daca ar fi putut lucra in laborator, unde i-ar fi fost mai usor, Andreea a preferat sa lucreze in spital, sa interactioneze direct cu pacientul, pentru ca tocmai asta i se pare cel mai interesant.

Chiar daca uneori, unii dintre ei o confunda cu alti bolnavi sau chiar daca nu ii e intotdeauna usor sa treaca de la un salon la altul in scaun cu rotile, spune ca tocmai astfel de lucruri continua s-o intareasca si sa-i hraneasca si mai mult atitudinea pozitiva.loading...

Adauga un comentariu