National

Medicul Cătălin Denciu a fost onorat de Organizația Mondială a Sănătății: „Pentru serviciul adus, sacrificiul și exemplu oferit” – VIDEO

Publicat: 24 mai 2021
dr. Cătălin Ioan Denciu, eroul din incendiul de la Piatra Neamț
dr. Cătălin Ioan Denciu, eroul din incendiul de la Piatra Neamț

Luni, 24 mai 2021, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyesus, l-a onorat pe medicul-erou de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț. Premiul a fost oferit pentru modul în care a reacționat pentru a-și salva pacienții din incendiul izbucnit în spital.

În cadrul Adunării Generale a OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a apreciat că medicul Cătălin Denciu a dat dovadă de curaj, atunci când și-a riscat propria viață, pentru a-și salva pacienții după incendiul izbucnit la ATI, în Spitalul din Piatra Neamț, în data de 14 noiembrie 2020.

Cătălin Denciu, onorat de OMS

Organizația Mondială a Sănătății l-a onorat pe medicul român pentru „serviciul adus, sacrificiul și exemplu oferit”.

„Doctorul Cătălin Denciu este un specialist în terapie intensivă din România. Era de serviciu în noiembrie anul trecut având grijă de pacienții Covid când a izbucnit un incendiu în spital. Zece pacienți au murit în incendiu, iar în încercarea de a-i salva pe alții, medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri de gradul trei pe 40 % din suprafața corpului. Îl vom onora cu un premiu pentru serviciul adus, sacrificiul și exemplu oferit. Acestea sunt doar câteva exemple, dar sunt milioane de povești despre curaj, suferință, disperare, lupte și triumf”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a adus în atenție și alte cadre medicale care au dus lupte cumplite cu pandemia, în ultima perioadă.

Cătălin Denciu, eroul anului 2020 în Belgia

În data de 14 noiembrie 2020, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, a izbucnit un incendiu violent. Zece oameni au decedat, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă, a sărit în flăcări, petru a-și salva pacienții. Cu arsuri pe o mare parte a corpului, medicul a fost transportat, de urgență, la un spital din Belgia, pentru a primi îngrijiri medicale.

Medicul Cătălin Denciu a fost declarat „Eroul Anului 2020” în Belgia, a anunţat, la începutul lunii aprilie 2021, directorul regional al Biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, în timpul unei vizite la Palatul Cotroceni.

După perioada dificilă prin care a trecut, în urmă cu aproximativ două luni, medicul a oferit primele declarații. Eroul a menţionat faptul că încet-încet a început să se poată mişca, reușind să poată din nou să meargă pe bicicletă, fiind un progres major.

„Am reușit treptat să mă mișc și să merg din nou. Astăzi pot deja să merg cu bicicleta. Îndoirea brațelor este încă dificilă, așa că urmez o mulțime de ședințe cu kinetoterapeuții și terapeutul ocupațional pentru a învăța să mișc coatele din nou. Reabilitarea este departe de a se termina, dar știu că trebuie să dau totul pentru a mă simți din nou mai bine. Voi continua să lucrez pentru a reuși”, a declarat Cătălin Denciu pentru o publicație din Belgia.

Cauza oficială a incendiului de la Piatra Neamț

În urma audierilor, după lungi discuții și speculații, reiese că focul ar fi fost provocat de instalațiile electrice, care au fost realizate fără autorizațiile necesare.

„Firma care a refăcut instalația electrică a spitalului a lucrat fără proiect avizat, iar pe secția de ATI a subcontractat lucrarea către o altă firmă. Se pare că, din declarațiile celor prezenți azi la audieri, inginerul de proiect pentru instalațiile de oxigen și aer comprimat nu-și aduce aminte să fi avizat un asemenea proiect în 2011. Practic, lucrări făcute în spitalul Piatra Neamț fără autorizații”, spune avocatul Adrian Cuculis.

Adauga un comentariu