Eveniment-Social

Medicul cu norma intreaga la stat nu va putea lucra si in privat

Publicat: 14 apr. 2013
1

@ Unii dintre medicii ieseni cu mare experienta in sistemul medical cred ca obligarea doctorului de a alege intre sistemul privat si cel de stat ar putea duce la plecarea in masa a doctorilor foarte buni din spitalele publice, iar pacientii nu ar avea acces la serviciile medicale acordate de acestia

Incepand cu anul viitor, medicul care lucreaza cu norma intreaga la o unitate spitaliceasca de stat nu poate sa efectueze servicii medicale si la privat. Asta este una dintre cele trei modalitati de plata propuse de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Aceste propuneri sunt cuprinse intr-un proiect legislativ care va fi supus dezbaterii publice in scurt timp. Medicul poate lucra si la stat si la privat numai daca are cate jumatate de norma in ambele situatii. De asemenea, exista si posibilitatea ca medicul ajuns la un nivel inalt de profesionalism si care este cautat de pacienti sa poata sa negocieze tariful cu managerii de spital. Tot de anul viitor, medicii vor fi platiti in functie de performante si competitivitate. O parte dintre medicii ieseni profesionisti si cu vechime in activitatea medicala sunt sceptici in cea ce priveste propunerile facute de ministrul Sanatatii. Acestia sunt absolut de acord ca medicii sa fie platiti in functie de performante, dar nu cred ca ii vor putea obliga sa aleaga intre sistemul de stat si cel privat. „Puteam lua exemplul Greciei, cand profesorii din spital au facut un an de zile greva pentru ca li s-a impus sa aleaga intre stat si privat. Nu cred ca la noi se poate impune acest lucru. Ca sa-i obligi sa aleaga ar insemna ca toti medicii buni si foarte buni sa plece catre privat. Ce faci cu bolnavii care nu au posibilitatea financiara sa se trateze in sistemul privat, dar isi doresc sa-si urmeze medicul? Noi nu avem asigurari de sanatate pentru sistemul medical privat. Aici s-ar putea face cum exista in foarte multe spitale de stat din lume. Un numar de paturi sa fie cu plata, unde consultatiile, tratamentul sa fie asigurat de medicii profesionisti si bolnavul sa plateasca. Medicul va incasa o parte din bani, dupa cum va stabili cu managerul, si fac bani si spitalele publice. Aceasta situatie a fost si inainte de 1989, dar putin. Bineinteles ca spitalul public trebuie sa aiba cel putin egale posibilitati de investigatie ca in sistemul privat. Este foarte bine ca medicul sa fie platit in functie de performante. Nu poti sa dai acelasi salariu unui medic care sta zi de zi in spital si isi ingrijeste bolnavii si altuia care sta doua ore”, a declarat una dintre personalitatile medicale din Iasi. Totodata, medicii ieseni ridica si problema cadrelor didactice care sunt cu integrare in spital. „La noi in spitale exista aceasta combinatie intre ingrijirea bolnavului si cursurile cu studentii. Nu stiu cum se va rezolva aceasta problema. Trebuie luate in calcul foarte multe aspecte ca sa stabilesti prin lege trei modalitati de plata pentru medici. Imi este greu sa spun acum ca se va putea face ceva. Trebuie avute in vedere si spitalele judetene, unde ar trebui sa lucreze si medici foarte buni”, a spus unul dintre marii medici din Iasi.
Comentarii
  • De ce nu-i conditionati de respectarea timpului maxim de lucru prevazut de legislatia muncii . Contractele la stat si privat insumate sa nu depaseasca regimul lunii si orele suplimentare legale. Oricum multi au si norma didactica , iar studentul nu-l prea vede pe la facultate . Multi sunt si in comisii si comitete , colegii, mai au si fundatii . Cnnd le face pe toate ? Poate lucra 26 de ore din 24?

  • Ideea propusa pentru anul viitor este corecta. Foarte multi medici, in acest moment, lucreaza si in spital si la furnizorii privati, iar furnizorii primesc bani de la CAS pentru serviciile prestate de acesti medici. Cum este atunci igradit dreptul pacientului de a-si urma medicul. Problema este ca acum acelasi medic lucreaza 7ore/zi la spital, 7ore sau 3.5 ore/zi la privatul aflat in relatie cu CAS si uneori mai are si norma didactica la UMF. Sa decida pacientii cum este mai bine! Atentie clinicile particulare si spitalele particulare primesc bani de la CAS, deci majoritatea serviciile furnizate sunt platite tot din banii nostri, ai asiguratilor.

Adauga un comentariu