Actualitate

Medicul din Iasi care lupta pentru pastrarea traditiilor si exterminarea kitsch-ului. A lansat un proiect cu care a uimit pana si autoritatile locale

Publicat: 12 mai 2019
1

@ Femeia vrea sa atraga turistii cu ajutorul unui proiect inedit, unic in Iasi @ A facut toate demersurile pentru ca traditiile romanesti sa nu se piarda @ Acum vrea sa demonstreze ca oricine poate sa promoveze Iasul, dar si mestesugurile @ "Noi ne imbracam in plastic. Ar trebui sa avem un mod de viata mai sanatos", sustine medicul

In comuna Alexandru cel Bun, o ieseanca cultiva canepa nu pentru profit, ci pentru ca vrea sa le arate copiilor, si nu numai, traditiile romanesti. Medic de meserie si presedintele unei asociatii care promoveaza traditiile romanesti, Eugenia Burdea a vrut sa faca din nou ceva inedit. Ideea i-a venit in urma cu mult timp, insa a pus-o in practica abia acum, pentru ca a fost necesara obtinerea tuturor autorizatiilor pentru ca in comuna Alexandru Ioan Cuza sa fie plantata aceasta cultura. Eugenia Burdea vrea sa atraga turistii in Iasi pentru a-i invata procesul complet de realizare a unei camasi din in sau canepa.

"Plantam canepa acum in contextul conservarii traditiilor romanesti si vrem sa atragem atentia asupra mestesugurilor. Noi vrem sa invatam copiii, si nu numai, sa prelucreze canepa, inul, sa-i invatam toate etapele pana realizeaza o camasa din canepa, se se descurce singuri cu aceasta planta uitata, dar totusi atat de folositoare. Plantatia e pe terenul Violetei, nepoata mea, care e si vicepresedintele asociatiei. La toamna, dupa ce o recoltam impreuna cu membrii asociatiei si cu copiii, vrem sa realizam o ie, o camasa, si astfel sa putem spune ca avem ceva concret si poate o sa reusim sa facem nu doar o ie, ci mult mai multe", sustine medicul Eugenia Burdea, initiatorul proiectului si presedintele Asociatiei Communio.

Investitia in cultura din comuna Alexandru Ioan Cuza nu a fost mare, fiind vorba de numai 1.000 de euro. Singurele probleme pe care le-a intampinat Eugenia Burdea impreuna cu colegii sai, dar le-a rezolvat in cele din urma, au fost chestiunile birocractice. "E foarte anevoios pentru un biet taran care vrea sa-si imbrace copiii cu haine din canepa, vrea sa o planteze, daca extrapolam putin, pentru ca trebuie sa obtina foarte multe aprobari. Noi suntem obisnuiti cu astfel de situatii mai grele, cand se obtin greu aprobarile. Din fericire, suntem o tara agricola si este bine sa profitam de asta. De aceea am lansat acest proiect. Vrem sa atragem turistii care nu stiau prea multe despre canepa, despre beneficiile canepii. Ar trebui sa faca parte din cotidian purtarea iei, nu doar sa bifam ca ne-am imbracat. Ar trebui sa fie un mod de viata pentru romani, un mod de viata sanatos", mai spune Eugenia Burdea.

A crescut suprafata cu canepa in Iasi

Suprafata cultivata cu canepa a crescut surprinzator in ultimii 3 ani in judetul Iasi, fiind inregistrati cultivatori care detin suprafete mari cu aceasta cultura. Potrivit Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Iasi, in acest an s-au inregistrat 6 autorizatii eliberate pentru 261 de hectare.

O parte dintre cei care cultiva canepa o fac pentru rotatia culturilor, asa cum procedeaza fermierul Aurel Placinschi sau inginerul Vasile Lungu, ambii avand cultura de canepa pe suprafete mai mari de 100 de hectare.

Vezi si: INCREDIBIL! Un DOCTOR din Iasi ar putea fi REGELE traficantilor de droguri! Produce cateva tone pe an, dar nimeni nu-l poate ANCHETA! FOTO, VIDEO

Sunt si fermieri care testeaza terenul si planteaza canepa pe o suprafata mai mica si folosesc canepa pentru diverse proiecte de promovare a traditiilor romanesti, dar si a multiplelor beneficii ale acestei culturi.

Romania era in urma cu doua decenii cel mai mare furnizor de canepa din Europa. Acum, fermierii care vor sa scoata profit din aceasta cultura, o planteaza pe suprafete mici de teren, pentru ca nu sunt siguri in privinta clientilor si vor sa fie siguri ca nu pierd banii investiti.

De asemenea, subventiile mici nu au impulsionat fermierii sa o cultive pe suprafete mici. Sprijinul cuplat la cânepa a fost de 234 de euro/ha în 2018, urmând sa creasca in acest an.

Adauga un comentariu