Actualitate

Medicul Dorel Săndesc susține că nicio regulă nu se respectă!

Publicat: 10 iul. 2020
Dorel Săndesc
Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă

Medicul Dorel Săndesc susține că nicio regulă nu se respectă. Președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății vorbește despre creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri noi de COVID-19. Dorel Săndesc consideră dacă vor continua să nu respecte regulile, se va ajunge într-o situație dramatică. Medicul mențioenază că este nevoie de măsuri ferme, dar care să fie însoțite de pedepse pentru a fi respectate.

„Evoluția este îngrijorătoare, nimeni nu mai poate contesta acest lucru și e greu de făcut o estimare. Trendul ascendent nu poate decât să ne îngrijoreze și să ne determine să facem ceva în acest sens”, a spus Dorel Săndesc.

Medicul Dorel Săndesc susține că nicio regulă nu se respectă: „Sunt necesare efecte punitive!“

El a explicat care sunt direcțiile în care trebuie acționat pentru a nu se ajunge la o situație dramatică.

„Una este atitudinea comunității, de a conștientiza. Oamenii trebuie să înțeleagă că în funcție de atitudinea lor, de gradul în care vor respectă niște reguli, vom putea trece cu bine sau îi vom avea pe cei dragi pe coridoarele spitalelor, nemaidispunând de un pat, de un ventilator atunci când nu mai pot să respire sau nu mai au destul de mult oxigen așa cum s-a întâmplat și în alte țări.

Este inevitabil că dacă vom continuă în același stil vom ajunge într-o situație dramatică și oamenii pot contribui fiecare. Este un test important pe care îl putem trece, altfel nu vom lua notă de trecere la purtare”, a declarat președintele Comisiei de terapie intensivă din Ministerul Sănătății.

Dorel Săndesc crede că este responsabilitatea autorităților să impună respectarea lor, nicio regulă nu se respectă fără efectul punitiv, este rolul autorităților de a pregăti un sistem pregătit pentru criză.

Virgil Musta vorbește despre „trierea pacienților“

Șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat că, dacă numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19 va crește în același ritm, se va ajunge la trierea pacienților care vor fi salvați în spitale.

„Din păcate, numărul de cazuri crește pe zi ce trece și ne așteptăm să crească în continuare. Problema este că la la un moment dat numărul de cazuri va depăși capacitatea spitaleor din țara noastră și a secțiilor de terapie intensivă. Atunci vom avea o problemă.

Nu știu dacă vom ajunge în stare de urgență sau nu, nu cred că ar fi necesar, dacă la nivelul diferitelor colectivități se respectă regulile”, a afirmat medicul timișorean.

Vorbind despre spitalul unde își desfășoară activitatea, Virgil Musta a spus că aici s-a deschis o secție și pentru pacienții non-Covid, pentru a se putea asigura asistență medicală de specialitate și acestora.

Medicul a adăugat că secția Covid-19 de la spitalul unde își desfășoară activitatea se apropie de capacitatea maximă și spune că cel mai negru scenariu pe care l-am putea trăi în perioada următoare este trierea pacienților în spitale.

„Riscul este să ajungem în situația Italiei, Franței, Spaniei. Pacienții nu au mai avut locuri să se interneze în spitale. Foarte probabil să ajungem la situația ‘primul venit, primul servit’ pentru că în continuare nu putem externa un pacient care este grav sau în formă severă, pentru a primi altul în stare gravă”, a spus medicul Virgil Musta.

 

 

Comentarii
  • Daca regulile sunt date aiurea de catre guvern,inca de la inceputul pandemiei,prin acte necostitutionale,sau cu intarziere,fara ca populatia sa fie informata la timp,cum vreti sa se respecte?Sau daca cei care conduc acest guvern nu le-au respectat,ce pretentii mai aveti?Populatia in marea ei majoritate,respecta regulile.Voi nu comunicati bine.

Adauga un comentariu