Actualitate

Medicul epidemiolog Octavian Jurma: „Eu cred că vom coborî sub 10.000 de cazuri în prima săptămână a lunii noiembrie”

Publicat: 26 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul epidemiolog Octavian Jurma Eu cred că vom coborî sub 10.000 de cazuri în prima săptămână a lunii noiembrie
Octavian Jurma a vorbit despre impactul pe care îl va avea noul val al epidemiei asupra spitalelor și despre măsurile care trebuie luate pentru a combate răspândirea virusului

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a declarat marți seara, la Aleph News, că numărul persoanelor infectate zilnic în România va fi în scădere în următoarele săptămâni, anunță Mediafax.

Medicul Octavian Jurma estimează că săptămâna viitoare în România nu vor fi peste 10.000 de persoane infectate zilnic.

Previziunea pe următoarele trei săptămâni este și mai bună, fiind vorba despre cel mult 6.000 de persoane infectate în fiecare zi.

„Eu cred că vom coborî sub 10.000 de cazuri în prima săptămână a lunii noiembrie și sub 6.000 în partea a doua a lunii, astfel încât luna decembrie să ne prindă un pic mai relaxați”, a explicat Octavian Jurma la Aleph News.

Potrivit raportării de marți, România a înregistrat 16.765 cazuri noi de COVID și 523 de decese. 12 dintre acestea sunt anterioare, au anunțat autoritățile.

Octavian Jurma, despre recordul de vaccinări: „A depășit că viteză imunizarea prin infectare”

Octavian Jurma, medic epidemiolog, a venit astăzi cu o veste bună, pe lângă aceea că astăzi s-a atins un record de vaccinări.

”Sunt atât de dezgustat de ceea ce se întâmplă în aceste zile pe scenă politică și de consecințele acestei parodii în spitale, încât astăzi o să va dau doar vești bune. Astăzi, 22 octombrie 2021, am depășit două recorduri de vaccinare. Avem un total zilnic record de 128,014 doze administrate dintre care, cel mai important, un record de 86,385 de persoane vaccinate cu prima doză. Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depășit că viteză imunizarea prin infectare (valorile reale estimate nu cele confirmate).

Astfel țintă de vaccinare de 10 milioane persoane cu minim o doză (52% din populația rezidență) va fi atinsă la 14 ianuarie 2022, iar ținta de vaccinare de 15 milioane persoane (78% din populația rezidență) în 4 mai 2022. Evident, impactul vaccinării se va vedea abia în 10-14 zile și de aceea este extrem de important ca în perioada următoare toți cei vaccinați să intre și în 14 zile de carantină personală relativă pentru a nu se infecta și risipi o decizie fericită (vaccinarea) cu una nefericită (socializarea). De aceea trebuie să vedem măsurile anunțate ca o umbrela necesară să ne ferească de ploaia de COVID-19 până dezvoltăm imunitate protectivă. Multe dintre aceste măsuri nu fac decât să reinstituie măsurile care ar fi trebuit să fie deja în vigoare și care au fost suspendate în mod nesăbuit de guvern, deci nu va fi o problema majoră să ne conformăm.

La acest stadiu al pandemiei vaccinarea poate să reducă la jumătate numărul de persoane susceptibile la infecție pentru că atât virusul cât și vaccinul îi caută pe cei neimunizați al cărui număr a scăzut până acum vertiginos doar prin infectare. De săptămâna viitoare (când își va face simțit efect vaccinul) vaccinarea va scoate la fel de repede oameni din bazinul total de oameni susceptibili la infectare. Efectul net va fi reducerea la jumătate atât a numărului de cazuri teoretic posibil cât și a timpului necesar să revenim la un nivel sustenabil. Vaccinarea are așadar un avantaj dublu față de oricare altă măsură non-farmaceutică, însă măsurile non-farmaceutice (testarea, distanțarea, reducerea mobilității) rămân esențiale pentru a proteja vaccinarea și a accelera ieșirea din val.

Așadar ferește-te de orice contact personal non-esențial și evita spațiile publice vreme de 10-14 zile după vaccinare și rogă-i și pe cei care trăiesc cu ține în casă să facă același lucru (de aceea e ideal să va vaccinați toată familia deodată). Poți merge liniștit la cumpărături și la muncă tocmai pentru că masca va fi obligatorie în toate spațiile închise. Dacă ai contacte personale imprevizibile poartă liniștită masca și dacă ieși din casă 1 minut să ceri împrumut zahăr. După 14 zile de la vaccinare, masca + vaccinul îți asigura o protecție foarte înalta. Dacă poți poartă masca FFP2 (N95) sau FFP3 (N99).

Nu ezită să alegi cel mai eficient vaccin pentru protecția ta chiar dacă primești certificatul mai târziu, Delta nu e ultima tulpină care ne va provoca. Cel mai important avantaj al vaccinării acum este că vei avea o imunitate optimă exact de sărbători când ne vom putea vedea cu cei dragi în siguranță, în cadrul unei bule de famile vaccinată. Va mulțumesc că suntem împreună, doar gândindu-vă la voi mi-a revenit speranța și nădejdea”, a transmis Octavian Jurma într-o postare pe Facebook.

Adauga un comentariu