Actualitate

Medicul Gindrovel Dumitra, despre persoanele care nu se pot vaccina: „Practic discutăm de două tipuri de contraindicații absolute”

Publicat: 25 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Gindrovel Dumitra despre persoanele care nu se pot vaccina Practic discutăm de două tipuri de contraindicații absolute
Singura condiție pentru programare prin platformă la rapel (booster) pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson este să fi trecut 180 de zile de la administrarea primei doze

Există sau nu există persoane care sunt exceptate de la vaccinare? Aflăm răspunsul de la medicul Gindrovel Dumitra, membru al Grupului de lucru de Vaccinologie.

Sunt și la noi în țară persone hiperalergice care au contraindicație clară pentru vaccin, dar sunt și persoane cu boli cronice cărora medicii curanți nu le recomandă să se vaccineze.

„Practic discutăm de două tipuri de contraindicații absolute, și aici noi cunoaștem șocul anafilactic suferit la o doză anterioară de vaccin, respectiv la trombocitopenia care apare după administrarea unei doze de vaccin”, explică medicul Gindrovel Dumitra.

În afară de acestea există o paletă destul de largă de contraindicații temporare unde putem să enumerăm pacienții aflați în tratament cu imunosupresoare sau chimioterapie. În aceste cazuri data la care se administrează vaccinul trebuie aleasă împreună cu medicul curant, astfel încât beneficiul să fie maxim. Dar în niciun caz nu vorbim de contraindicație definitivă: la acești pacienți se poate administra vaccinul! – a subliniat medicul invitat în direct la News Hour with CNN.

Dr. Gindrovel Dumitra a mai explicat că există deasemenea o serie de alte reacții adverse care au fost suferite, de exemplu la un anumit tip de vaccin, situație în care se recomandă folosirea vaccinului pe pe altă tehnologie.

„Dacă a apărut o reacție adversă la vaccinul bazat pe adenovirus, bazat pe vector viral, atunci se va folosi la rapel vaccinul pe bază de ARN mesager, precum și invers.

Există soluții pentru persoanele care într-un fel sau altul se află în situația de a nu își administra același tip de vaccin”, a mai spus medicul.

Ce se poate face în cazul celor care nu se pot vaccina dar trebuie să prezinte o dovadă la locul de muncă? Există altă soluție decât testarea la trei zile? Dr. Gindrovel Dumitra spune că testarea la trei zile nu ar trebui să fie o excepție, nu trebuie privită ca o măsură de pedepsire ci de prevenire a transmiterii virusului. Cu sau fără un document, persoana respectivă trebuie să se protejeze în această perioadă pentru a nu se îmbolnăvi – acesta este elementul esențial.

Adauga un comentariu