Actualitate

Medicul Laura Ghibu, despre simptomele variantei Delta: „Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate”

Publicat: 07 oct. 2021
Laura Ghibu
Laura Ghibu

Medicul Laura Ghibu, care este stabilită în Suedia, a vorbit cu privire la motivele pentru care varianta Delta este atât de agresivă în special cu persoanele nevaccinate, mai ales tinerii. De asemenea, aceasta a discutat despre simptomele prin care boala debutează. Acela este momentul în care ar trebui consultat medicul pentru a evita o eventuală spitalizare.

Întrebată care sunt cauzele pentru care varianta Delta este mai agresivă cu cei nevaccinați medicul Laura Ghibu a precizat că este mult mai contagioasă decât celelalte.

„Aceasta variantă are şi un alt decurs, un pic mai rapid decât eram noi obișnuiți. Simptomele se văd după două, patru zile, când înainte se vedeau poate după o săptămână, iar înrăutățirea stării se face mult mai repede decât înainte. Simptome grave putem să vedem după 4-5 zile. Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate.

Nu este ca varianta inițială când îţi pierdeai gustul, mirosul şi aveai tuse şi dureri de gât. Această variantă poate să debuteze şi cu simptome ușoare de răceală şi poate să debuteze şi cu dureri de burtă şi alte simptome intestinale.

Lumea poate nu bagă se seamă aceste simptome şi ajunge să ceară ajutorul medicului când e poate prea târziu”, spune medicul Laura Ghibu.

Întrebată cu privire la creșterea ratei de infectare în rândul tinerilor, medicul a afirmat că „tinerii nu mai au putere să mai respecte restricţiile, iar contagiozitatea mare face ca acest virus să se răspândească repede printre ei”.

„Din studii, un tânăr la 10.000 poate să decedeze din cauza acestei variante şi cam 26% din tinerii infectați ajuns să fie spitalizați şi la ATI”, a mai explicat medicul Laura Ghibu.

Valeriu Gheorghiță, despre numărul cazurilor din România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a  afirmat că zilele care urmează vor fi complicate ținând cont de numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Acesta a declarat că, dacă imunitatea colectivă ar ajunge la 80 % s-ar crea o protecție împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

„Evident că zilele următoare nu sunt niște zile ușoare, sunt niște zile complicate pentru că vedem că zilnic sunt aproximativ 15.000 de cazuri noi de îmbolnăvire. Din aceste cazuri, o parte dintrre ele sunt cazuri grave, majoritatea pacienți nevaccinați care ajung în Terapie Intensivă. Locurile în Terapie Intensivă sunt aproape epuizate, astăzi vorbim de peste 1.550 de pacienți în ATI și dacă ne uităm la rata de pozitivare a testelor, la nivel național, mai mult de o persoană din cinci, care sunt testate, este depistată pozitiv cu Sars-Cov-2”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță consideră că imunitatea colectivă care ar fi necesară pentru a diminua răspândirea variantei Delta este de 80%.

„Noi vorbim de o imunitate colectivă la nivel național, cumulată prin boală și vaccinare, estimată la circa 50%, este insuficientă pentru varianta Delta, unde ar trebui să avem o imunitate de peste 80% pentru a limita răspândiea virusului și pentru a reduce acest impact”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Comentarii
 • Deci nu înțeleg care e treaba cu aceasta doamna medic care din câte știu este medic dentist la un cabinet privat în Suedia.
  Vad ca profeseaza în Suedia dar tot mentalitate de româncă are!
  Sa vina sa profeseze și sa trăiască în România dacă tot are păreri și o cauta presa!

 • Este medic. A parcurs studii de medicină generală, între care, probabil și microbiologie, epidemiologie, bacteriologie, virologie. Și, ca orice medic, indiferent de specializare, este interesată de noutăți în domeniu.

 • Sigur domnule Marian că la cursul de virusologie sau virologie ținut acum zece ani in Facultate au învățat-o profesorii despre cum acționează un virus care se va inventa in viitor !
  Mai ales varianta Delta !
  Pe aceasta în mod special !

  Profesorii aceia au luat Nobilul și nu Nobelul !

  La noi se poate orice !

  Mentalitate de atotștiutor policalificat român, doctor în științe politice, și administrative, și medicale, și fotbalistice, și spărgător de semințe și mâncător de rahat ca la noi mai greu găsești în lumea cu adevărat civilizata !

 • In strainatate sunt muuuulti spalati pe creier, cred ca doamna s-a integrat ” prea bine”, asa incat a uitat de mult sa mai gandeasca…saracuta…asta aude si ea de sus!!!

 • Cred ca ar trebuii sa vorbim mai putin de virus ,si de vaccinare … suntem obsedati si isterici… trebuie sa ne oprim.Organismul stie sa se apere ,imunitatea noastra face fatza ! apa ,legume fructe ..fara stres

 • Intenția lor e clara:sa ne vaccinam. De ce nu spun la tv ce sa faca omul cand apar primele simptome?ce medicamente să ia?Copilul meu a luat streptococ de la școală, i.a afectat rinichii,are boală renala cronica,are nevoie sa meargă la spital,nu ne primește din cauza Covidului. Ce fac cu el?
  Am avut dureri musculare, frisoane, nu am avut gust si miros.Mie mi.a trecut cu aspirina si vitamina C,dacă mergeam la medic ma trimitea la spital.

 • Lumea a intrat deja în panica și știm bine la ce duce, la frica și teamă. Dar curios că asta vara era plin de lume la mare ,munte peste tot și ….acuma o luam de la capăt.

 • De fapt cei vaccinați fac alte forme și tulpini și devin dependenți de alte vaccinuri!
  De aia certificatul verde nu mai e valabil după 6 luni, să faci mereu!
  Cea mai buna imunizare este cea naturală când propriul organism luptă cu orice virus și dezvoltă mult mai mulți anticorpi și devine mult mai puternic!
  Nu vă luați după sataniști.
  La spital după ce ți-a pus masca de oxigen,s-a terminat ,te face legumă, pină îți dai duhul.

 • Nu se întreabă nimeni, de ce 25% din cei aflați în spitale( cifra probabil ca este mai mare, dar nu trebuie sa afle pulimea), sunt vaccinați! Doar s-au imunizat, nu? Și ce caută la spital. Ca doar de aia s-au vaccinați, sa facă o formă mai ușoară. Dacă au ajuns la spital înseamnă că numai ușoară nu este. Și atunci ce mai rămâne din toată povestea cu vaccinul: imunizare nu, formă ușoară nu……? Din păcate sunt foarte mulți spălați pe creier, atât la noi cât și în străinătate (vezi dna. Doctor specialista oral)

 • Eu toata vara piscina ,strand,terase,aniversari,nunta,cumatrii nu am avut nimic.Acum servici casa-casa servici pozitiv la covid.Care-i faza cu coviduț,doarme vara si se trezeste toamna?Ps :nevaccinat ,forma enervant de usoara pentru toata spaima adunata de 2 ani

 • Măi nea Griguță,Gicuță sau cum te cheămă, purtător de cuvinte ,de ce vrei tu să sevajungă la 80 0/0 infectați ca să puteți da legi pe care le vreți voi ?Astă vară când toți se înghesuiau la mare de ce nu se îmbolnaveau,cum se face că acum sunt atâția,a-ți dat voi cu ceva ?Și de ce mor atâția imunizați dacă vaccinurile au efect,de ce se îmbolnăvesc cei vaccinați,fiindcă o dată imunizați nu ar tŕebui să se mai îmbolnăvească..De ce nu raportați reacțiile adverse laUE.Din partea României nu este nici o raportare deși în țară sunt mulți care au probleme de pe urma vaccinurilor.?

 • Măi nea Griguță,Gicuță sau cum te cheămă, purtător de cuvinte ,de ce vrei tu să sevajungă la 80 0/0 infectați ca să puteți da legi pe care le vreți voi ?Astă vară când toți se înghesuiau la mare de ce nu se îmbolnaveau,cum se face că acum sunt atâția,a-ți dat voi cu ceva ?Și de ce mor atâția imunizați dacă vaccinurile au efect,de ce se îmbolnăvesc cei vaccinați,fiindcă o dată imunizați nu ar tŕebui să se mai îmbolnăvească..De ce nu raportați reacțiile adverse laUE.Din partea României nu este nici o raportare deși în țară sunt mulți care au probleme de pe urma vaccinurilor.?

Adauga un comentariu