Actualitate

Medicul Monica Pop, despre desfășurarea orelor la școli: „Nu recomand purtarea măştii de protecţie la orele de sport“

Publicat: 07 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Monica Pop despre desfășurarea orelor la școli Nu recomand purtarea măştii de protecţie la orele de sport
Dr. Monica Pop, fostul manager al Spitalului de Oftalmologie din București

Medicul Monica Pop, fost manager al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, a vorbit despre modul cu ar trebui să se desfășaore orele la toate școlile din România. Monica Pop a precizat că, din puncutul ei de vedere, măștile de protecție nu ar trebui impuse la orele de sport.

„Aş recomanda ca toată şcoala să meargă normal, asta mi se pare normal. Ce se întâmplă cu o familie cu o tabletă şi 5 copii? Nu recomand purtarea măştii de protecţie la orele de sport“, a declarat Monica Pop.

Medicul consideră că în această pandemie au apărut o mulțime de speculanți, care au descoperit ”găina cu puii de aur”, asta pentru că au făcut afaceri pe sume uriașe.

„Toate evenimentele au produs şi speculanţi. Au apărut lucruri la care mulţi s-au gândit că pot să profite material şi întotdeauna s-a întâmplat aşa. Că este şi o planificare a afacerii în sensul ăsta este categoric adevărat şi foarte mulţi s-au gândit că e o bună vacă de muls şi chiar o găină cu ouăle de aur pandemia asta, pentru a profita şi a face nişte lucruri”, a mai spus Monica Pop.

Fără mască de protecție la orele de sport

Potrivit unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, masca de protecție nu mai este obligatorie la școală, în timpul orelor de sport, dacă acestea sunt organizate în aer liber și nici la orele de studiu ale instrumentelor de suflat, la școlile vocaționale.

Astfel, în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății se arată că „masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare”.

În plus, se mai arată că ,,masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare”.

Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial și conține și modificarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ.

Elevii vor putea merge la școală pentru ore remediale

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că elevii vor putea merge la școală pentru ore remediale, până la pragul de 6 la mie, asta chiar dacă scenariul este verde, galben sau roșu.

„E nevoie să ne referim la rata de infectare care va fi făcută public în fiecare zi de vineri pentru a vedea în ce scenariu funcţionează fiecare şcoală în săptămâna următoare. La peste 6 la mie, întreaga localitate intră în carantină, se suspendă orice activitate, inclusiv cele didactice. Până la 6 la mie, se aplică scenariul în care se încadrează localitatea şi s-au apropiat mult scenariul galben de cel roşu“, a zis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cum se țin orele în scenariul roşu

Ministrul Educației a menționat că, în cazul elevilor din anii terminali, va fi posibilă prezența fizică la școală chiar și în scenariul roșu, cu precizarea că în clasă trebuie să fie maximum jumătate dintre elevi.

„Singura diferenţă e că în scenariul roşu, prezenţa fizică a celor din anii terminali e permisă dacă efectivele sunt până la maximum jumătate. Analiza pe cele patru săptămâni de şcoală ne-a arătat că prezenţa fizică pentru elevii din clasele VIII-XII a fost sub jumătate, deci ele vor putea continua în scenariul roşu la fel cum au venit la şcoală şi în scenariul galben”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

 

Adauga un comentariu