Local

Medicul Tudor Ciuhodaru: E alerta alimentară! Fructe şi legume contaminate, comercializate acum în România

Publicat: 28 ian. 2020

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asuprei unei alerte alimentare. Conform unei postari publicate pe o reţea de socializare, Tudor Ciuhodaru afirma că pe teritoriul României sunt comercializate legume contaminate cu mai multe pesticide. Într-o altă ordine de idei, medicul ieşean oferă şi câteva informaţii despre tipul de produse comercializate pe teritoriul ţării:

”E alertă alimentară. Fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide sunt comercializate acum în România. Cel mai frecvent toxic depistat e imazaliul (E233 substanță interzisă în Uniunea Europeană!)
Ce trebuie să ştiţi:
1. Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe
2. Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).
3. Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.
4. Nu există antidot.
5. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.
6. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.
7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
8. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.
9. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.
10. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.
Nu e prima dată când astfel de produse importate sunt contaminate:
1.Recent fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise în fructele (caise, mandarine) produse în Turcia.
2. În noiembrie 2017 imazaliul a fost identificat în mandarinele importate din Turcia.
3. În 2013 a fost declanşat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) datorită a 10 tone de pere şi ardei capia cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl şi Formetanat.
Rețineți!
1.Citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați!
2.Fructele şi legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.” se arată în postarea publicată de medicul Tudor Ciuhodaru.loading...

Comentarii
  • Dacă sunt interzise in UE produsele tratate cu izamaliu de ce intră in Ro? Unde e controlul la vămi, etc.? Ro a devenit locul unde trimit toți gunoaiele lor?! Da, pt. că aici nu există legi, instituții și sancțiuni aplicate in caz de incălcarea legilor!

  • Cand esti o kolonie nu ai legi si institutii care sa te protejeze ca cetatean, toti arunca gunoaiele la tine in curte.
    Cand lumea se va organiza si va iesi in strada sa protesteze legile incorecte si nu doar sa huiduiasca pe politicieni atunci stapanii koloniei poate vor fi mai prudenti …

Adauga un comentariu