Actualitate

Medicul Tudor Ciuhodaru lansează un semnal de alarmă! Riscul de infarct miocardic crește cu fiecare scădere a temperaturii

Publicat: 14 ian. 2021
Medicul Tudor Ciuhodaru vorbește despre infarctul miocardic
Medicul Tudor Ciuhodaru lansează un ghid despre cum să evitam infarctul miocardic pe timp de temperaturi scăzute

Medicul Tudor Ciuhodaru lansează un avertisment în legătura cu persoanele predispuse la infarct miocardic. Vorbim despre faptul că, pe o reţea de socializare, medicul explică faptul că, cu fiecare grad în minus, creşte cu 2% riscul de a avea un infarct.

Conform declaraţiilor medicului există câteva modalități de supraviețuire în sezonul rece, pe stradă, în maşină sau acasă.

Medicul Tudor Ciuhodaru publică un ghid despre cum putem să ne ferim de neplăcerile temperaturilor reci

În continuarea postarii, medicul Tudor Ciuhodaru publică un ghid despre felul în care populaţia poate evita neplăcerile cauzate de temperaturile reci de afară. Acesta eplică despre faptul că ar trebui evitate deplasările matinale sau nocturne atunci când avem de-a face cu temperaturi scăzute, sau evitarea expunerii prelungită la frig. În altă ordine de idei, medicul ne îndeamnă să purtăm haine groase şi uscate dar şi să consumăm lichide calde şi să evităm alcoolul:

Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț.

(Mic) ghid de supravieţuire în sezonul rece- pe stradă, în mașină sau acasă. Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi.

Ce trebuie să știți (până când legea Ciuhodaru privind educația pentru sănătate va fi adoptată de Parlamentul României):

A. În spațiile deschise:
1. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.
2. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.
3. Purtați haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldura şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc.
4. Hainele ude trebuie schimbate imediat.
5. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone încălzite.
6. Evitaţi imobilizarea prelungită. Repausul în frig poate duce la instalarea rapidă a degerăturilor.
7. Consumaţi lichide calde.
8. NU vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.
9. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.
10. NU consumați alcool. explică medicul

Tudor Ciuhodaru dă sfaturi despre supraviețuirea în frig în maşină

În altă ordine de idei, punctul B din ghidul prezentat de medic include și varianta în care petrecem mult timp în maşină. Acesta ne sfătuiește să nu uităm să luăm lichide pentru 24 de ore, pături şi nici să nu uităm, atunci când plecăm la un drum lung, să ne umplem rezervorul

B. În maşină. Dacă sunteţi şofer şi plecaţi la drum lung:
1. Nu uitaţi să aveţi lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.
2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asiguraţi măcar o activitatea fizică minimală.
4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorin[ un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteţi preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

Cum supravieţuim pe timp de frig în locaţii închise

Ultimul punct din ghidul prezentat de Tudor Ciuhodaru face referire la supravieţuirea pe timp de frig în spaţii închise cum ar fi propria locuinţă sau locul de muncă:

C. În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):
1. Mențineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie)
2. Mâncați corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.
4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.

Reţineţi:
1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.
2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.
4. Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub zero grade.

Adauga un comentariu