Local

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă: Nu neglijaţi aceste simptome. Poate fi vorba de infarct după expunerea la frig

Publicat: 19 ian. 2021
Medicul Tudor Ciuhodaru oferă sfaturi despre evitarea unui infarct
Medicul Tudor Ciuhodaru susține testarea în masă a populației și oferă câteva modalități prin care aceasta poate fi aplicată

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în legătura cu posibilitatea unui infarct cauzat de expunerea la frig. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, medicul explică faptul că riscul de infarct creşte în perioada rece atunci când avem temperaturi extrem de scăzute.

Ciuhodaru redă o listă şi cu simptomele aferente care ar putea fi un semnal de alarmă în legătură cu un infarct.

Lista cu simptomele posibile ale unui infarct prezentată de medicul Tudor Ciuhodaru

Tudor Chiudodaru dă publicării o listă cu simptomele nespecifice ale unui infarct. Medicul consideră că acestea ar putea reprezenta un semnal de alarmă şi că nu trebuiesc neglijate:

Nu neglijaţi aceste simptome. Poate fi vorba de infarct după expunerea la frig. Riscul de infarct crește în aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute.
Simptome de alarmă. Nu subevaluaţi trei tipuri de simptome nespecifice:
a) osteoarticulare: dureri sau doar disconfort la nivelul brăţelelor, umerilor, gâtului său spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteoarticulare.
b). senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
c) digestive (greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice) considerate consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.
!!! Nu neglijaţi nici durerea precordială ,,clasică”(durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărulşi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute. ” menţionează Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie să ştim în perioada rece cu temperaturi extrem de scăzute

În perioada rece, perioadă cu temperaturi extrem de scăzute este bine să ştim câteva informaţii despre infarctul şi cum este acesta influenţat de vreme. De exemplu, vântul cu umezeala ar putea fi considerat un risc suplimentar pentru sănătatea noastră:

E bine de știut:
1. Fiecare grad sub zero crește cu 2% riscul de infarct datorită vasocontricţiei, creşterii tensiunii arteriale şi a tulburărilor circulatorii. Temperaturile extrem de scăzute duc de fiecare dată la creşterea numărului şi gravităţii cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială şi infarct miocardic.
2. Asocierea vântului şi a umezelii reprezintă un risc suplimentar.
3. Temperatura resimţită de organism în astfel de condiţii este mai mică decât cea indicată de termometre.
4. Sunt accentuate atât senzaţia de frig cât şi efectele negative asupra organismului.
5. Dimineaţa şi seara, când termperaturile scad, reprezintă un risc suplimentar.
6. Sunt tot mai frecvente cazurile apărite la bărbaţi tineri, aparent sănătoşi.
7. Vârsta la care apar aceste cazuri e în scădere.
8. Cei mai afectaţi de temperaturile de infarct sunt bărbaţii de 40-50 de ani sedentari ce fac efort fizic în frig-curăţă maşina sau strada de zăpadă-la primele ore ale dimineţii.
9.Lor li se adăugă fumătorii, diabeticii şi cei cu valori mari ale colesterolului.
10. Riscurile cresc la sedentari, supraponderali şi fumători.

Sfaturi pentru evitarea unui infarct

În încheiere, medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi pentru evitarea unui infarct. Principalele sfaturi constau în evitarea stresului termin, consultarea unui medic atunci când apar simptome nespecifice dar şi neintârzierea tratamentului şi evitarea automedicamentatiei:

Reţineţi:
1.Evitaţi stresul termic: utilizaţi îmbrăcăminte groasă, impermeabilă, care să vă protejeze şi faţa şi mâinile, consumaţi lichide calde, evitaţi deplasările nejustificate şi reduceţi drumurile matinale şi nocturne când este foarte frig şi găsiţi câteva minute de repaus în spaţii încălzite precum cele publice sau în magazine.
2. Nu neglijaţi chiar şi simptomele nespecifice. Consultaţi un medic.
3.Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă.
4. Evitaţi automedicaţia.
5. Terapia după ureche în infarct este letală!

Comentarii
Adauga un comentariu