National

Medicul Valeriu Gheorghiță, despre categoriile de persoane care vor fi vaccinate anti-COVID-19: „Sunt boli prioritare care îi poziționează pe pacienți în primele categorii ca beneficiari ai campaniei”

Publicat: 23 nov. 2020
Valeriu Gheorghita, la birou
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist

Luni, 23 noiembrie, la Antena 3, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, care se va desfășura la nivel național, a clarificat cine va primi cu prioritate vaccinul, atunci când acesta va ajunge în România.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziționează pe pacienți în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.

Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, și în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces. Motiv pentru care la aceste categorii deja menționate se adaugă activitățile esențiale din infrastructura critică și protejarea persoanelor, care deservesc aceste tipuri de activități.

Ceea ce trebuie să înțelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicații și de contraindicații, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, la Sinteza zilei.

Valeriu Gheorghiță: „Nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție”

Mai mult, Valeriu Ghoerghiță a vorbit despre imunizarea populației și despre purtarea măștii de către persoanele care se vor vaccina anti COVID-19. Medicul militar consideră că persoanele vaccinate vor trebui să respecte în continuare măsurile de prevenție, cum ar fi purtatul măștii sau distanțarea fizică, până în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă.

„Inclusiv Anthony Fauci a prezentat această recomandare, trebuie să înțelegem că până în momentul în care noi vom atinge nivelul de imunizare colectivă nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție, pentru că, împreună, practic prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială noi putem să limităm, să reducem foarte mult răspândirea acestui virus“, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție“

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19 din România este de părere că nu vom putea pune punct acestei pandemii, dacă nu vom respecta în continuare măsurile de prevenire.

„Dacă ne vom limita doar la respectarea măsurilor de prevenție fără adoptarea unei strategii de vaccinare, nu vom putea pune punct într-un viitor rezonabil acestei pandemii. Deci, categoric da, este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție. La un moment dat, aceste măsuri vor fi ușor, ușor retrase, atunci când se va atinge pragul de imunizare colectivă“, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Când ajunge vaccinul anti COVID-19 în România

Valeriu Gheorghiță a amintit că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie.

„În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu