Titlurile zilei

Medicul Victor Costache, unul dintre cei mai buni „vindecători” de inimi, o șansă pentru copiii cu malformații cardiace. O fetiță de numai 10 luni, care ar mai fi trăit câteva zile, are acum o inimioară nouă! GALERIE FOTO EXCLUSIV-VIDEO

Publicat: 06 mai 2021
Imagine din operația pe cord realizată de echipa medicului Victor Costache, la Spitalul
Prima misiune umanitară internațională de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul "Sf. Constantin" din Brașov, la inițiativa ieșeanului - conf. univ. dr. Victor Costache. Aceasta a salvat viața unei fetițe de 10 luni, cu malformație cardiacă

Viața și inima unei fetițe, de doar 10 luni, salvate de echipa medicului Victor Costache de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. Totul în cadrul primei misiuni umanitare internaționale de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, demarată la inițiativa ieșeanului – conf. univ. dr. Victor Costache

Dimineața, spital și forfotă! Curățenie, concentrare și zeci de medici chirurgi, asistente și tehnicieni ce fac parte din echipa româno-germană, coordonată de ieșeanul, conf. univ. dr. Victor Costache. În sala de operație, pacientul este o micuță de doar 10 luni.

„Ne bucurăm de această premieră națională și de faptul că putem beneficia de sprijinul celor mai buni profesioniști din Germania. Este o săptămână în cadrul căreia facem intervenții chirurgicale la 15 micuți pacienți, le dăm o șansă la viață. Copiii provin din medii defavorizate, iar astăzi am intervenit la un copil de doar 10 luni care, foarte probabil, nu ar fi mai supraviețuit mai mult de 7-10 zile. Pe de altă parte, este esențial să continuăm dezvoltarea acestei zone a chirurgiei în România, deoarece la acest moment este un segment foarte vulnerabil. Totul a decurs normal. Copiii pe care-i operăm au o șansă unică la o viață normală, a mărturisit conf. univ. dr. Victor Costache.

De precizat că totul are loc la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde activează chirurgul Victor Costache, iar operațiile sunt gratuite, sprijinite de două fundații private, din România și din Germania.

Mama copilului: „Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum copila mea are parte de o minune divină”

Mama copilului (Oana Alexandra) este Ana Maria Ștefan și a venit la Brașov tocmai din județul Timiș. Aici, profesioniștii care sunt aproape de medicul Victor Costache fac minuni și salvează vieți acolo unde nu par a mai fi șanse. Provine dintr-o familie modestă, dar cu o mare credință în Dumnezeu.

„Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum, tocmai în «Săpatămâna Luminată», copila mea are parte de o minune divină. Eu mai am un băiețel de 7 ani, dar fără echipa doctorului Victor Costache, al meu copil nu ar mai fi trăit. Am emoții uriașe și nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Speranța și credința îmi dau putere”, a spus Ana Maria Ștefan, mama micuței.

Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente. Operația a fost un succes

În acest context, echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin” a explicat în detaliu despre ce operație și intervenție chirurgicală a beneficiat micuța de 10 luni.

„Este vorba despre o fetiță de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităților mari ale inimii; cel mai mic copilaș operat în cadrul acestei misiuni umanitare și cu starea cea mai gravă, care necesită corecția chirurgicală a malformației cardiace în regim de urgență. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente.

Din cauza acestui defect mare, s-a format un șunt semnificativ de la nivelul cavității stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum și presiune a cavităților drepte ale inimii și circulației pulmonare și insuficiența cardiacă; fetița prezintă dificultăți de respirație la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenției, pentru a se putea realiza corecția chirurgicală. Operația a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petec special de pericard modificat genetic, fără complicații intraprocedurale, starea micuței paciente fiind în prezent foarte bună”, au precizat medicii de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov.

Prima misiune umanitară internațională de chirurgie cardiovasculară pediatrică, inițiată de conf. dr. Victor Costache de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov


La inițiativa conf. univ. dr. Victor Costache, șeful Secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Sf. Constantin” Brașov, marți, 4 mai 2021, a început prima misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată cu sprijinul „Fundației Inimii” din Germania și a „Fundației Polisano”, găzduită de Spitalul „Sf. Constantin”. Este cea mai importantă misiune umanitară de acest tip, organizată în România cu un număr de 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra – Germania.

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi operați 15 copii cu boli cardiovasculare și luați în evidență încă aproximativ 40

Scopul principal al acestui proiect, pe lângă reușita actului medical, este ca echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin” Brașov să beneficieze de expertiza colegilor din Germania. Pe de altă parte, pentru întărirea proiectului cardiovascular pediatric din Brașov, vor fi organizate sesiuni de formare profesională în următoarele domenii: anestezie, cardiologie, nursing, terapie intensivă, circulație extracorporeală, imagistică în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Această misiune umanitară coincide cu aniversarea unui an de chirurgie cardiovasculară la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. De reamintit că, în România, decedează anual aproximativ 1.000 de copii cu boli cardiovasculare în lipsa operațiilor, iar expertiza care s-a dezvoltat în spitalul menționat mai există în țară doar în centrele din Târgu-Mureș, Cluj și București.

„Inimi Sănătoase pentru Copii”, un program care salvează vieți

În anul 2019, la Sibiu, 11 copii diagnosticați cu malformații cardiace grave au fost tratați de către echipe medicale din România, Germania și Anglia. Acțiunea a făcut parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii”, al cărui obiectiv principal este de a da o șansă la viață copiilor cu malformații cardiace grave și care provin din medii defavorizate. Coordonatorul medical al programului „Inimi Sănătoase pentru Copii” este tot conf. dr. Victor Costache, autor a numeroase premiere naționale și internaționale.

Tragic este că datele oficiale de acum 2 ani arătau că România ocupa locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, față de Uniunea Europeană (UE) cu 43.8 la 100.000 locuitori. Conform Institutului Național de Statistică (INS), anual se nasc circa 1.500 de copii cu malformații cardiace și numărul acestora este în creștere. Având în vedere toate cele reliefate, acțiunea de acum și tot ceea ce a construit de aproape un deceniu de la momentul în care a revenit în România conf. univ. dr. Victor Costache, este o „misiune” unică de a salva vieți a zeci și zeci de micuți care, altfel, nu ar fi ar fi avut nicio șansă!

Comentarii
Adauga un comentariu