News Flash:

Medierea - reteta furtului de la CET - VEZI FACSIMILE

12 August 2010
6338 Vizualizari | 14 Comentarii
Ion Creanga
• Reporterii BUNA ZIUA IASI continua seria dezvaluirilor, care au dus la suspendarea lui Ion Creanga de la conducerea Serviciului Juridic al Centralei Electrice de Termoficare • Astazi, este prezentata reteaua pusa la punct de catre acesta, prin care termocentrala a achizitionat servicii de mediere de la persoane care nu aveau dreptul sa practice aceasta meserie • Licitatia pentru achizitia acestor servicii s-a facut in conditii dubioase, contractul fiind atribuit cu dedicatie • Asa s-a ajuns ca CET Iasi SA sa plateasca chiar si onorarii duble pentru serviciile de mediere • Sefii institutiei sustin ca achizitia si derularea acestei proceduri s-a efectuat corect

Cotidianul BUNA ZIUA IASI continua, astazi, dezvaluirile care au dus la suspendarea din functie a sefului Serviciului Juridic din cadrul Centralei Electrice de Termoficare - CET Iasi SA, Ion Creanga. Acesta a fost retrogradat pe o functie de executie, in cadrul Serviciului Juridic al institutiei, dupa ce s-a demonstrat ca a fost actionar la o firma de consultanta juridica, in perioada in care a si condus aceasta structura. Investigatiile reporterilor BUNA ZIUA IASI au pornit de la o plangere depusa impotriva lui Creanga de un fost administrator al unei asociatii de proprietari. In aceeasi sesizare, au fost descrise parte din ingineriile financiare operate de catre fostul sef al Serviciului Juridic. Aspectele respective au fost verificate de catre reporterii BUNA ZIUA IASI, care prezinta, astazi, modalitatile prin care termocentrala a platit servicii mult mai scumpe unor persoane care nici nu aveau dreptul sa presteze astfel de activitati. Banii au curs dinspre termocentrala spre buzunarele unor avocati, care au beneficiat de contracte oferite cu dedicatie, la sugestia sefilor Serviciului Juridic de la CET Iasi SA. Valoarea pagubelor nu poate fi calculata, intrucat reteaua pusa la punct de Ion Creanga este foarte complicata. Totusi, o serie de aspecte pot fi probate cu acte aflate in posesia reporterilor BUNA ZIUA IASI. Este vorba de una dintre cele mai mari inginerii financiare, respectiv procedura de mediere si conciliere a litigiilor comerciale si civile dintre asociatiile de proprietari si termocentrala ieseana.

Bazele ingineriei financiare

La numai o luna dupa ce a preluat fraiele Serviciului Juridic, mai exact pe 5 iunie 2007, Ion Creanga a propus conducerii CET Iasi SA, printr-un referat, achizitia unor servicii de mediere, prin care litigiile dintre asociatiile de proprietari si termocentrala "sa se faca amiabil, prin intermediul unui mediator autorizat in conditiile legii". Prin aceasta procedura, sustinea Ion Creanga, la acea vreme, s-ar fi eliminat plata unor taxe de timbru si timbre judiciare, prin procesele clasice intentate de CET Iasi SA asociatiilor de proprietari, pentru recuperarea debitelor. Dupa un sondaj ad-hoc, facut la asociatiile de proprietari, fostul sef al Serviciului Juridic a revenit cu un nou referat, inaintat conducerii institutiei, pe data de 6 iulie 2007. Acesta sustine ca multi dintre reprezentantii asociatiilor prefera sa parcurga procedura de mediere, urmand ca CET Iasi SA sa renunte la chemarea in judecata a acestora. "Am reusit sa <> sume vechi din anii '90, prescrise, pe care, in cadrul unui proces clasic, le-am fi pierdut cu siguranta. Avand in vedere ca pentru aceasta procedura se achita onorarii, conform legii, catre mediator, va rugam sa aprobati demararea unei proceduri de achizitie a serviciului de mediere", se arata in referatul nr. 13.765, din 6 iulie 2007, semnat de Ion Creanga.
Ceea ce nu stie multa lume este ca, in acea perioada, CET Iasi SA era presata de catre E.ON Gaz Moldova SA, sa-si achite debitele pentru gazul consumat. Cum termocentrala nu avea banii necesari, s-a trecut la o campanie de debransare fortata a asociatiilor de proprietari de la apa calda, in speranta ca se vor face incasari la bugetul institutiei. In consecinta, dupa mai bine de 2 saptamani fara agent termic, este clar de ce reprezentantii asociatiilor de proprietari au acceptat propunerea cu medierea litigiilor financiare.

Licitatie cu dedicatie

Profitand de conjunctura favorabila, Ion Creanga, pe atunci sef al Serviciului Juridic de la CET Iasi SA, a incropit rapid un caiet de sarcini, pentru achizitia serviciilor de mediere, conciliere litigii comerciale si civile. Surpriza insa! In nota justificativa nr. 13.852, din 9 iulie 2007, atasata respectivului caiet de sarcini, Ion Creanga trece chiar si trei posibili ofertanti cu care s-ar putea incheia astfel de servicii de mediere, lucru care incalca flagrant principiile concurentei. Astfel, Ion Creanga sugereaza ca viitoarea achizitie a serviciilor de mediere sa fie facuta de la cabinetele de avocatura ale lui Falota Dumitru, Galita Dan Gheorghe si Gherman Carmen. Mai mult, fostul sef al Serviciului Juridic a explicat, cu nonsalanta, in cadrul aceleiasi note justificative, de ce a facut aceste propuneri. "Din evidentele de specialitate efectuate de Serviciul Juridic SC CET Iasi SA, aceste propuneri au avut o activitate care a condus la rezultate foarte bune pe linie juridica si pe care le recomandam, pe baza criteriilor de performanta, sa fie selectate pentru aceasta achizitie", se arata in finalul notei semnate de Ion Creanga (vezi facsimil 1). Comentariile sunt de prisos, mai ales ca si urmatoarea etapa, respectiv atribuirea contractului, este facuta tot cu dedicatie.
Astfel, pe 4 septembrie 2007, CET Iasi SA a incheiat, cu cabinetul de avocat Dumitru Falota, contractul nr. 17.288, pentru o perioada de 12 luni (vezi facsimil 2), conform raportului intocmit de comisia de negociere, pe 23 august 2007. Practic, in aceasta etapa, se presupune ca negocierile ar fi avut loc deja cu toate cele 3 cabinete de avocatura trecute in caietul de sarcini. Numai ca o alta surpriza se regaseste in actele obtinute de reporterii BUNA ZIUA IASI! Invitatia de participare la negociere a ajuns la castigator pe data de 2 octombrie 2007, adica la o luna dupa incheierea contractului (vezi facsimil 3). Mai mult, toate cele trei invitatii de participare la negociere au fost trecute mai tarziu in registrul institutiei, respectiv pe 1 august 2009, adica la aproape 2 ani de la incheierea contractului! Cel mai probabil, acestea au fost facute retroactiv, pentru a se putea acoperi faptul ca procedura a fost atribuita cu dedicatie.

Falota nu avea dreptul sa medieze litigiile

Surprizele nu se opresc aici insa. Bogdan Rosu, fostul administrator al Asociatiei de Proprietari PT 2 F2BIS, cel care a depus o plangere impotriva lui Ion Creanga, semnala sefilor termocentralei ca acordul de mediere, pe care l-a incheiat prin intermediul avocatului Dumitru Falota, este nul. Si asta pentru ca, in 2007, avocatul nu avea dreptul sa presteze servicii de mediere. "Pentru ca eu nu cunosc legile, am mers la un cabinet de avocatura. Acolo, un avocat si o avocata mi-au spus ca acordul de mediere din 2007 este nul, pentru ca este incheiat cu o persoana care nu era autorizata ca mediator. Falota (Dumitru Falota, n.r.) a fost autorizat de-abia in ianuarie 2009. (...) Aceasta inseamna ca, pana atunci, Falota Dumitru a exercitat, fara drept, profesia de mediator si a luat onorariu, desi nu era mediator", se arata in plangerea respectiva.
Intr-adevar, Dumitru Falota a fost autorizat ca mediator prin hotararea 1401, din 25 ianuarie 2009, emisa de Consiliul Mediatorilor (vezi facsimil 3). Prin urmare, CET Iasi SA a achitat o serie de servicii unei persoane care putea presta doar servicii de avocatura. Lucru recunoscut de catre oficialii CET Iasi SA, prin actul aditional nr. 2, din data de 6.03.2009, al contractului incheiat cu Dumitru Falota, pe 4 septembrie 2007. Acesta atesta calitatea de mediator obtinuta de avocat pe 25 ianuarie 2009.

Cum platea CET onorarii duble

Odata pregatite toate rotitele acestui sistem financiar, Ion Creanga ajunge sa-l puna in practica prin discutiile cu administratorii asociatiilor de proprietari. La fel ca si in cazul lui Bogdan Rosu, acesta le recomanda administratorilor sa intocmeasca acorduri de mediere, prin cabinetul lui Dumitru Falota. Conform contractului incheiat intre CET Iasi SA si acesta, termocentrala achita avocatului un onorariu stabilit in functie de sumele mediate. Astfel, conform anexei de la contract, Dumitru Falota primea intre 0,5% si 1,5% din sumele pe care le media. Procentul maxim era perceput, daca acesta reusea sa obtina un acord de mediere pentru o suma de pana in 250 mii lei. De multe ori insa, CET ajungea sa achite un onorariu dublu, fara a se mai respecta aceasta procedura. Un exemplu concret este acordul de mediere incheiat intre Asociatia de Proprietari Bl. D13, de pe strada Mihai Viteazu, si CET Iasi SA, prin Dumitru Falota. Conform actului din 12 septembrie 2007, reprezentantii asociatiei se angajau sa achite catre termocentrala suma restanta de 34.658 lei, reprezentand cheltuieli si penalitati. Pentru ca a mediat acest acord, Dumitru Falota trebuia sa primeasca un comision de 519 lei, respectiv 1,5% din suma mediata. In fapt, acesta a primit de la CET, prin ordinul de plata nr. 4674, din 17 septembrie 2007, emis de BCR, o suma de 1.059 lei, adica echivalentul a aproape 3% din valoarea negociata!
Situatii de acest gen sunt numeroase. Unele pot fi dovedite cu acte, altele sunt imposibil de identificat in increngatura tesuta de Ion Creanga. Cert este ca la CET s-a furat cu acte si s-au adus prejudicii majore institutiei. Documentele prezentate in facsimil vorbesc de la sine.

Ancheta si in acest caz

Cercetarile deschise in cazul lui Ion Creanga, in urma plangerii lui Bogdan Rosu, au vizat doua aspecte. Primul este cel care a fost dovedit deja, respectiv calitatea de actionar la o firma, in perioada in care a exercitat si functia de sef Serviciu Juridic, iar a doua reprezinta serviciile achitate catre avocatul Dumitru Falota, pe vremea cand nu era mediator. Ion Creanga nu a binevoit sa raspunda, ieri, apelurilor reporterilor BUNA ZIUA IASI. Dorin Ivana, directorul CET Iasi SA, sustine, insa, ca s-a procedat corect in cazul acestei achizitii. "Medierea ne-a adus recuperarea unor sume de ordinul miliardelor de lei vechi. In ce priveste faptul daca domnul Falota era mediator sau nu, nu pot sa va spun decat ca mie comisia care a anchetat cazul mi-a spus ca s-a procedat corect", a declarat directorul Dorin Ivana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (14)

goguta  | #118552
oare politia dna nu se poate autosesiza in urma dezvaluirilor din presa asupra activitatii juristului creanga dir ivana ce au prejudiciat voit cet?de unde si a facut creanga vila cabana masina straina in ultimii 10.caci a fost un biet operator la cazan. de unde atita prosperitate???
Bodea. L  | #118569
este specific mojicilor de romani care se vad pe posturi de conducere unde se pot frauda banii publici. in cazul lui, se potriveste : "mutu tace si face" . Din cauza asta se debranseaza toti, pentru ca s-au saturat sa plateasca case, masini si lefuri prea mari. sa se taie cet-ul si sa-l dea la fier vechi, la fel si cu toti din conducere
Bubu  | #118591
Eu nu prea inteleg cum vine treaba asta?! Omul nostru din reportaj adica juristu recupereaza groaza de bani de la asociatiile datornice apoi il da in gat pe hotul ala de la asociatie ca a furat prin delapidare 30000 lei apoi hotul striga hotii??? Cam asa am inteles eu din toata treaba asta. Daca as fi director la cet l-as premia pe jurist
Cuhash  | #118599
Bubu habar nu ai cat de mare e mafia asociatiilor. Daca ar fi sa cerceteze toti presedintii de asociatie s-ar umple puscariille. De ce nu se scrie despre cercetarea lor. Asa ii trebuie lui Creanga pentru ca a indraznit sa faca plangere impotriva lor
Hackeru  | #118600
Sa ne spuna Nikita cati presedinti de asociatie au fost trimisi in judecata in urma plangerilor facute de cet si cati bani au fost recuperati?
protv  | #118610
ultima stire ! Creanga o taie definitiv de la cet si se va ascunde in primaria Iasi.Taticu Nechita il aduce mai aproape.au legatura amandoi cu Unicom ????
Ingineru  | #118617
Asa tovarase Nikita. Fa o interogare la Crenguta, afla toti coruptii si umple dosatele cu presedinti de asociatii care fura de rup banii locatarilor
gigel0403  | #118645
Ce mult le mai place unora sa comenteze aiurea... De unde are vila, cabana, masina? "Biet operator de cazan"? Sunt cumva mutual exclusive? Nu-l apar, nu spun ca ceea ce a facut este bine, dar m-am saturat de oameni ca goguta, al caror tel in viata este "capra vecinului". Get a life!
sirius  | #118646
Ei s-o vezi si pe asta, nimeni nu se astepta sa vezi asa ceva - medierea lui Peste. Despre acest lucru cu siguranta la fel de multe stie si domnul Bahrim, numarul 2 in serviciul juridic. Spunem asta deoarece dumnealui a incercat de nenumarate ori, cu insistenta, recomandarea medierii la asociatiile din zona Galata, cu toata convingerea ca este cea mai buna solutie. E normal sa pomenim de dumnealui deoarece: din 8 ore de servici, 7 le vorbeste la telefon pe holuri, iar daca nu e pe holuri e la o cumatrie, nunta, botez, etc. Cat mai e onorariul al o nunta nea Costica ? Stim ca era 2000 euro - a mai scazut pe perioada crizei ?

Noi, cei cu off-ul, aducem aceste atentionari, deoarece suntem trecuti pe lista de disponibilizare cu salariul de 800 RON, si dumnealui cu "n" venituri, face servici in doi peri, ori la CET, ori la ETNO.
Reamintim ca domnul Bahrim are un PFA care, din cata carte stim noi, este societate comerciala si matale nea COstica ai profit la greu la onorarii de astea.
Dumneavoastra, cei din presa, nu ar strica sa faceti ceva investigatii acestei persoane. Mai multe relatii le gasiti la sindicatul din aceasta institutie.

Lasa-ne, lasa-ne Bahrime !!! Poate din asta iti faci un HIT.
meseriasu pentru sirius  | #118753
Mare dreptate ai, sirius! Cand il cauti pe bahrin, el vorbeste la telefon sau isi compune muzica pentru nunti! lasa-ne, lasa-ne!!! Du-te, frate, si canta pana nu mai poti si lasa colegii matale sa isi faca treaba, ca pe langa faptul ca 8 ore le canti si la telefon, nu ai nicio legatura cu meseria de jurist! Ia-l pe creanga de o manuta si mergeti amandoi la primarie si ii cantati lui Nikita: unul in struna, altul din gura!
drobeta  | #118811
din cate stiu eu concurenta neloiala inseamna sa produci energie electrica si termica! probail ca are centrala :))
UnuMicSiRau  | #118815
Poate ar trebui intrebat d-l Creanga cum de a fost posibil sa se efectueze o expertiza contabila extrajudiciara intr-o contestatie la executare unde instanta deja respinsese aceasta proba si sa plateasca astfel din banii CET-ului = ai nostri cca 1,5 mld lei vechi onorar expert, fapt ce a coincis izbitor cu momentul in care tatal susnumitului a "vandut" o suprafata de padure si l-a "miluit" pe al nostru personaj cu suma de 200 mil lei vechi, stranie coincidenta si fericita nu ? :D
Daca mai adaugam si miliardele obtinute din medieri, "santajarea" presedintilor de asociatii in vederea unor colaborari, "combinatiile" de la UNICOM, etc. usor usor intelegem misterele construirii unei case intr-un an, din salariul de bugetar parlit.
Iar d-nul Ivana ii cam acopera coditele poate poate nu vor iesi la iveala si ale sale "combinatii" si poate nu se va mai intreba plebea din Iasi, oare a cui o fi de fapt firma care a schimbat toate magistralele CET-ului in ultimii ani si in special in mandatul anterior.
Stimati ziaristi, aveti ce investiga, la treaba :))
LimpBiskit  | #118835
Un lucru foarte important care nu s-a spus in articolul de mai sus este si ca in afara de faptul ca medierile au fost facute de o persoana ce nu avea calitatea de mediator inainte de ianuarie 2009, chiar si dupa, acestea nu indeplineau conditiile legale, nefiind autentificate. Este foarte curios cum unele instante au admis investirile cu formula executorie a unor acte ce nu indeplineau conditiile legale pentru a fi titluri executorii, poate CSM ar trebui sa fie sesizat in legatura cu acest aspect. Asa ca, d-le Ivana, nu mai incercati sa ridicati in slavi medierile spunandu-ne noua, profanilor ce multi bani au adus la CET, pentru ca de fapt s-au aruncat pe geam bani publici, adica si ai mei.
A ...sa nu uit, cei doi "contracandidati" ai domnului avocat Falota, la licitatia susamintita sunt de fapt, colaboratorii sai.
Bafta si ne mai auzim :P
unu mai mic si mai rau pentru UnuMicSiRau  | #118850
Ce dreptate ai! Si normal ca Ivana il tine in brate: doar e membru PSD si doar au impartit banii. Si apoi avea nevoie de Creanga sa semneze angajarea avocatului Mosnegutu, care stim cu totii ca e avocatul de casa al lui Nikita, in dosare grase, cu onorarii barosane, desi CET avea avocat angajat=Falota si 8 juristi sa faca treaba. Dar, na, trebuiau bani (va spun eu, mult prea multi pentru o contestatie la executare). Si stimati ziaristi, eu stiu ca pentru a beneficia de servicii juridice (vezi angajarea lui Falota) CET trebuia sa faca o achizitie publica de servicii pentru Mosnegutu, chiar si cu dedicatie. Ia vedeti, unde este acea achizitie a lui Mosnegutu pentru dosare ca UNICOM, ISOPLUS, etc.? NU E!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2781 (s) | 24 queries | Mysql time :0.133265 (s)