News Flash:

Medierea. Rezolvarea conflictelor fara a se ajunge la instanta de judecata

5 Noiembrie 2007
1033 Vizualizari | 2 Comentarii
Avocat Razvan A Hutanu
Medierea reprezinta o cale de rezolvare a conflictelor, prin care partile aflate in conflict sunt de acord sa apeleze la o a treia parte impartiala, neutra, care le asista pentru a ajunge la o solutie prin crearea unui mediu care include cooperarea si comunicarea, ducand partile catre negocieri satisfacatoare. In cazul in care cei aflati in conflict nu reusesc sa ajunga la nici un acord, atunci acestia pot apela la instanta de judecata pentru a-si rezolva conflictul. Dezavantajele rezolvarii conflictului in instanta sunt urmatoarele: pierdere de timp; cheltuieli financiare ridicate; cresterea nivelului de stres; decizia va apartine judecatorului si nu partilor; relatia dintre parti se va deteriora iremediabil. In strainatate, medierea se uziteaza de peste 30-40 de ani. In tara noastra, institutia medierii este relativ noua, sediul acestei materii fiind cuprins in cadrul Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Legea nr.192/2006 stabileste foarte clar conditiile care trebuie indeplinite pentru ca o persoana sa poata dobandi calitatea de mediator, precum si suspendarea sau pierderea acestei calitati. Tot in legea mentionata mai sus se prevede ca in vederea organizarii activitatii de mediere se infiinteaza Consiliul de Mediere, organism autonom, cu personalitate juridica. Sunt necesare anumite precizari. In primul rand, relatia dintre mediator si parti se bazeaza pe incredere, avand ca fundament cinstea, probitatea, spiritul de dreptate, precum si sinceritatea mediatorului. In al doilea rand, prin insasi natura misiunii sale, mediatorul este depozitarul secretelor partilor implicate in procedura medierii si destinatarul comunicarilor de natura confidentiala. Obligatia mediatorului de a respecta secretul oricarei informatii confidentiale de care ia cunostinta in cadrul activitatii sale profesionale nu este limitata in timp. Si nu in ultimul rand, mediatorul nu trebuie sa preia nici un caz daca stie ca exista imprejurari care l-ar impiedica sa fie neutru sau impartial. Pot fi mediate orice fel de conflicte, legea prevazand chiar medierea in cauzele penale. In situatia in care partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se va redacta un acord care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care va avea valoarea unui inscris sub semnatura privata. Acest acord poate fi supus verificarii notarului public in vederea autentificarii, pentru a i se da o mai mare forta juridica. Avocatii, notarii publici si consilierii juridici care dobandesc calitatea de mediator potrivit Legii nr.192/2006 pot desfasura activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiei lor. Nota redactiei: Problemele cititorilor pot fi trimise pe adresele de e-mail hutanu_razvan•yahoo.com sau stiri•ziuaiasi.ro sau prin posta pe adresa ZIUA de Iasi, str. Codrescu nr. 6, cu specificatia "Pentru Rubrica juridica".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

inginera  | #21752
Domnule avocat, ati uitat sa precizati ca poate deveni mediator orice persoana cu studii superioare si vechime in munca, nu numai avocatii, notarii si consilierii juridici. Oare de ce?
Avocatul  | #21753
Spuneam doar ca numai avocatii, notarii publici si consilierii juridici pot desfasura activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiei lor. Restul persoanelor nu pot desfasura activitatea de mediere in cadrul profesiei lor, ci in cu totul alte conditii. Totul este prevazut in legea 192/2006.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1449 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035221 (s)