Magazin

Medusele sunt de zece ori mai periculoase decat rechinii

Publicat: 09 aug. 2012
1

In pofida gurii sale impresionante, rechinul ucide de zece ori mai putini oameni decat meduzele, arata specialistii, care spun ca psihoza vis-a-vis de rechini nu are legatura cu numarul de atacuri din lume, scrie Agerpres.

In ultimii zece ani au fost inregistrate anual intre 50 si 100 de atacuri ale rechinilor impotriva oamenilor, soldate in medie cu mai putin de 10 morti, anunta International Shark Attack File, referinta statistica in domeniu. ‘Meduzele, de exemplu, ucid cam 100 de persoane in fiecare an, chiar daca este mai putin spectaculos sa te piste o meduza decat sa te macelareasca un rechin’, declara AFP Robert Calcagno, director general al Institutului si Muzeului oceanografic din Monaco.

Din punct de vedere strict statistic, rechinii sunt mai putin periculosi chiar si decat elefantii, care ‘ucid 600 de persoane pe an’, scorpionii (5.000 de decese) sau serpii (100.000), adauga el.

Atacurile rechinilor sunt in prezent de doua ori mai numeroase decat in anii 1980. In insula Reunion, unde de un an au loc tot mai multe atacuri si unde un surfer a murit in luna iulie, rechinii buldog si rechinii tigru sunt in atentia autoritatilor, care au cerut luni capturarea a circa 20 de animale in cadrul unui pescuit cu ‘caracter stiintific’. Specialistii in rechini apreciaza ca extinderea practicarii surfingului si a sporturilor nautice ar explica cresterea numarului atacurilor la nivel mondial. Scaderea numarului pestilor din cauza pescuitului excesiv i-ar putea face pe rechini sa-si caute hrana in locuri in care nu ajungeau pana acum.

Dar si efectivele de rechini sunt in scadere in urma pescuitului excesiv – in fiecare an sunt capturati intre 30 si 70 de milioane de rechini -, care satisface cererea asiatica de aripioare, considerate in mod gresit un afrodisiac. Unele specii sunt chiar amenintate cu disparitia, ceea ce constituie o problema pentru viitorul oceanelor, pentru ca ‘rechinii sunt indispensabili ecosistemelor marine’, arata Philippe Vallette, director general al Centrului Marii ‘Nausicaa’ (nordul Frantei). ‘Daca dispar, nu-si mai fac treaba de pradatori de varf, care mananca pradatorii de sub ei’, modificand profund echilibrul mediului peste care domneau, explica oceanograful.

Pentru combaterea psihiozei anti-rechini, cercetatorul considera ca animalul trebuie studiat mai bine, deoarece ‘se stiu inca putine lucruri despre comportamentul rechinilor’. Ar trebui informati si surferii in privinta momentelor zilei si a conditiilor de turbiditate a apei care trebuie evitate. ‘Oare surferii respecta indeajuns sfaturile primite, au grija sa cunoasca bine mediul in care patrund?’, se intreaba oceanograful Catherine Vadon, conferentiar la Muzeul de Istorie naturala din Paris.

‘Trebuie sa fim mai rezonabili si sa invatam sa fim in armonie cu natura’, adauga ea, regretand decizia autoritatilor din Reunion de a ‘eradica’ 20 de rechini.

Sursa: realitatea.net

Adauga un comentariu