Actualitate

Mega-afacerea care a scandalizat Iasul! Afaceristii straini care au exploatat resursele naturale au castigat milioane de euro si au lasat in spate o teapa uriasa

Publicat: 04 iul. 2019
1

@ Una dintre cele mai scandaloase afaceri realizate la nivelul Iasului s-a invartit in jurul unei societati care se ocupa cu exploatarea resurselor naturale si in care au fost cooptati mai multi afaceristi controversati, multi dintre acestia cetateni straini @ Agregate Est a exploatat vreme indelungata pietrisul si nisipul din raul Siret, iar dupa ce a rulat afaceri de ordinul milioanelor de euro, au ingropat firma in datorii @ Bancile creditoare si autoritatile fiscale incearca sa acopere cat se poate din datoria de aproape doua milioane de euro inregistrata acum de Agregate Est SRL @ Balastiera din Cristesti, exploatata vreme indelungata de firma controlata de Zaharia Schrotter, sirianul Michael Nseir, italianul Giuseppe Fiabane, dar si de ieseanul Sorin Ionescu, a fost vanduta fortat cu un milion de euro, pentru plata datoriilor

O afacere extrem de scandaloasa care a inceput la Iasi in urma cu aproape 25 de ani lasa in spate rani adanci in economia locala. Agregate Est SRL, fosta companie Schrotter SRL infiintata in anul 1993, a exploatat vreme indelungata resursele naturale din judetul Iasi, controland una dintre cele mai importante balastiere de pe malul Siretului. Compania este controlata de Zaharia Schrotter, care ii are ca asociati pe sirianul Michael Nseir, italianul Giuseppe Fiabane, precum si pe ieseanul Sorin Ionescu, si a fost ingropata in datorii de aproape doua milioane de euro.

Pentru a recupera banii, bancile comerciale si autoritatile fiscale au facut demersurile legale, iar toate bunurile companiei au fost vandute in cadrul unor licitatii organizate de Capital Insol SPRL. Astfel, majoritatea bunurilor mobile, printre care autospeciale, autobasculante, excavatoare si mai multe automobile, au fost vandute pe parcursul anului 2018 catre diverse persoane fizice si juridice, printre clienti numarandu-se SC Hermanos Transilvania SRL.

Vezi si: Lovitura de teatru! Un afacerist iesean, implicat in politica, este distrus de Fisc! Risca sa ramana fara o mare parte din avere

Balastiera din Cristesti, cel mai important bun al companiei, a fost vanduta chiar de la inceput cu aproape un milion de euro in cadrul licitatiilor organizate de lichidatori. "Bunurile imobile si mobile ce formau activul imobiliar – proprietate imobiliara compusa din teren si constructii, numita Balastiera Cristesti, au fost adjudecate în favoarea licitantului SC Ami Turing SRL, la pretul de 4.070.357 lei. Adjudecatarul activului imobiliar a achitat integral pretul la data de 07.12.2017, astfel încât a fost încheiat contractul autentic de vânzare-cumparare nr. 3970/20.12.2017… La data prezentului raport (22.03.2019), debitoarea nu mai detine în patrimoniu bunuri mobile", au precizat reprezentantii Capital Insol SPRL in raportul financiar contabil realizat in cadrul Agregate Est SRL.

Vezi si: Cuplul Zaharia Schrotter – Ionescu, tepe de sute de mii euro la BRD

Au incercat sa bage banii in propriile buzunare

Pentru ca banii obtinuti din vanzarea patrimoniului erau distribuiti gresit, cel mai probabil catre firmele controlate indirect de aceeasi oameni de afaceri, autoritatile fiscale au intrat pe fir si au anulat raportul asupra fondurilor obtinute din lichidarea SC Agregate Est SRL si planul de distribuire partiala stabilit in vara anului 2018. In momentul de fata, in contul de procedura de insolventa deschis pe numele companiei la banca BRDn se afla suma de 3.995.255 lei, iar datoriile totale ale Agregate Est figureaza la 7.948.390 lei.
Avand in vizor pierderile constante raportate catre autoritatile fiscale, aceasta companie a fost folosita ca un paravan pentru alte afaceri banoase. Din anul 1999 si pana in prezent, firma a raportat pierderi in fiecare an, cu exceptia anului 2008, cand patronii au raportat un profit de 128.236 lei. Oficial, firma se ocupa cu exploatarea balastului in localitatea Cristesti din Iasi, insa legaturile cu alti oameni de afaceri controversati au fost mereu active prin intermediul asociatilor. La o datorie totala de circa 8 milioane lei, aproape jumatate din aceasta suma este revendicata in tabelul creantelor chiar de catre cei patru asociati care au adus firma in acest prag: Zaharia Schrotter, Michael Nseir, Giuseppe Fiabane si Sorin Ionescu. Practic, fiecare dintre acestia s-a inscris inca de la inceput la masa credala pentru a recupera cate un milion de lei din falimentul Agregate Est SRL.
Prima entitate care a solicitat insolventa firmei a fost Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), deoarece administratorii societatii comerciale au "uitat" sa ramburseze un credit de 541.141 euro.

Vezi si: Pierdere colosala pentru unul dintre cei mai bogati ieseni. Omul de afaceri controleaza businessuri profitabile in toata tara

Caracatita de firme creata de gasca de afaceristi controversati

Schrotter SRL, mai apoi Agregate EST SRL, a fost infiintata in anul 1994, de Zaharia Schrotter, iar pe ceilalti asociati i-a cooptat in firma in anul 2006. Celelalte societati controlate de acestia, adica in special de Irina si Zaharia Schrotter, dar si de Sorin Ionescu, sunt SC Bene Edil Iasi SRL, SC C.B.S. Consult SRL, SC Constructii Integrate Moldova SRL, SC Exclusive Comp SRL, SC Grup Imob Est Mold SRL, SC I.S. Company SRL, SC Iasi City Centre SRL, SC Imob Mold SRL, SC IS Bau SRL, SC Mark Limited SRL, SC Nord Imobiliare SRL, SC Romtrack SA, SC Vengo Engineering SRL. Pentru a evita plata unor datorii catre stat, dar si catre diversi creditori, s-a apelat la metoda "boschetarul". Firmele vandute au fost lasate fara active, dupa ce au fost bineinteles vandute de administratori. Ulterior, dupa ce au acumulat datorii, au vandut firmele catre persoane fara adapost, astfel incat, acum, statul nu mai are cum sa recupereze banii. Dosarul penal are numarul 50/D/P/2012. De asemenea, cotidianul BUNA ZIUA IASI a mai aratat ca Nseir, Schrotter sau Ionescu au castigat bani "combinand" terenurile revendicate de Comunitatea Evreiasca sau de alte persoane in municipiul Iasi. Asa au reusit sa obtina terenuri in Pacurari, langa Cimitirul Evreiesc. In aceasta zona, Sorin Ionescu a pus mana pe 5 hectare, iar Irina Schrotter a obtinut circa 4,9 hectare etc.
Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) arata in anul 2007 faptul ca familia Schrotter si firmele sale din Romania au primit de la o societate olandeza, North East Properties Holdings II BV, nici mai mult nici mai putin decat 200 de miliarde lei vechi (aproape 5 milioane euro), iar banii au fost investiti mai departe pentru cumpararea unor proprietati imobiliare. Aceleasi surse spun ca firma olandeza era controlata tot de sotii Schrotter, iar cea mai mare parte a proprietatilor imobiliare au fost vandute ulterior catre firma Retail Development Services, al carei actionar unic este un off-shore din Cipru, care se numeste Spalato Company Ltd. Si aceste firme erau controlate de familia Schrotter. In ceea ce priveste infractiunile de evaziune fiscala, exista, de asemenea, suspiciunea ca firma Agregate East a beneficiat de rambursarea ilegala a unei sume, provenind din TVA, in valoare de 5 miliarde lei vechi.
Contactat telefonic, Zaharia Schrotter nu a raspuns pentru a oferi un punct de vedere referitor la aceasta situatie pana la inchiderea editiei.

Comentarii
 • Păi străinii ăștia nu au putut face nimic aici la noi fără sprijinul românilor! Este clar că au fost ajutați si sprijiniți de niste jeguri de români însetați după averi mari si nemuncite. Cineva a pus umărul la golaniile lor. Asa a fost distrusă țara bucată cu bucată, iar unii au căpătat averi colosale peste noapte. In acelasi timp, autoritățile statului, Parchet, Poliție, Servicii, DIICOT, DNA, DGA si exemplele pot continua, au dormit pe ei, si chiar mai grav, au mâncat de acolo. Asa a fost distrusă țara asta! Totul se rezumă la legi pertinente si care să apere in adevăratul sens al cuvântului țara , precum și la cei care le aplică. Mai ales Justiția!

 • Sa fie trași la răspundere toți cei care au înlesnit aceste fraude fie persoane fizice, fie instituții ale statului care aveau datoria sa verifice si sa prevină aceste hoțîi in dauna statului

 • citi oameni platiti regeste avem in judetul iasi pentru a pazi averea statului ????????? de ce nu-si fac datoria ??? de ce stau in continuare pe functie dupa atitea jafuri ??? cind statul isi va recupera banutii furati de mafia romino- straino- magistrato-politieneasca si citi alti or mai fi contribuit la vinzarea rominiei en-gros si la bucata .

 • În decursul timpului a existat un interes foarte mare din partea mai multor afaceriști pentru a controla balastiera asta din Cristești și nu doar pentru simplu fapt că este cea mai mare carieră de nisip și pietriș de pe Moldova – și nu râul Siret cum ziceți voi în articol. Motivele sunt multiple… pe lângă munții de bani obținuți din grămezile de balast extras ilegal și comercializat la negru pentru care nu plătește nimeni taxe sau redevențe, mai sunt și interese legate de construcția viitoarei autostrăzi Iași – Tg. Mureș care va tranzita zona.
  Păi scrieți de Ionescu sau Schrotter, dar zic că imaginea de ansamblu e mult mai mare și ar trebui să cuprindeți aici inclusiv pe primarul din Cristești – Bolohan Constantin care e în conflict cu cei de la AMI TURING SRL și îi obstrucționează prin blocarea căii de acces la perimetrul balastierei, drum pe care l-a transferat în proprietatea Consiliului Local în mod abuziv.

 • Toată povestea asta cu primaru Bolohan e ca să omoare concurența și să dea în același timp ”o mână de ajutor” la furtișagurile prietenului Tărăboanță Lucian, care conduce activitatea la alte două balastiere în zona Cristești, patronate cândva și de fiul său Bolohan Cezar.
  Dacă mergeți în zonă o să vedeți ce gropi lasă Tărăboanță în urmă, după ce exploatează materiale seara și în week-end să nu îl vadă autoritățile, fără să aibe niciun aviz de la Apele Române.
  Unde mai pui că aproape toți oamenii de afaceri care patronează firmele implicate în exploatarea și comercializarea de balast încarcă în camioane tone de pietriș peste limita normală prevăzută de lege și ne strică drumurile și asfaltul, că și așa suntem pilaf la infrastructură.

 • Felicitari pentru articol, domnule jurnalist! Daca si institutiile statului si-ar face treaba la fel de trabsparent, lucrurile ar merge bine in tara asta

 • Un C.ă.c.a.t. de articol pt.șantaj ce îl plimbați din 2012 pînă acum…da știți ce ..poate vă luați un flagrant la șpaga de șantaj lunile următoare și se încheie problema..capisci ?

Adauga un comentariu