Curiozitati

Megaproiectul lui Kim Jong-Un: Nord-coreenii refac din temelii un oras

Publicat: 04 oct. 2019

Mii de nord-coreeni muncesc de zor intr-un singur megaproiect: reconstructia din temelii a orasului Samjiyon, locul in care s-ar fi nascut tatal si predecesorul liderului Kim Jong-Un, Kim Jong-Il.

Tot in zona se afla si muntele Paektu, considerat simbolic locul in care s-a nascut natiunea nord-coreeana.

Planul include ridicarea unui muzeu al activitatilor revolutionare, un complex in care sa aiba loc antrenamentele pentru sporturile de iarna, amenajarea unor culturi de cartofi si afine, o cale ferata si 10.000 de apartamente.

E genul de megaproiect care poate fi lansat doar in statele monolit precum Coreea de Nord, unde autoritatile obisnuiesc sa aloce vaste resurse si forta de munca pentru un singur scop, noteaza channelnewsasia.com. Iar rezultatele pot fi uluitoare. De exemplu, mii de case au fost construite in doar trei luni, dupa ce inundatiile au lovit nordul provinciei Hamgyong, in 2016.

Exista, insa, dubii privind sustenabilitatea acestui proiect, ingrijorari in acest sens fiind exprimate chiar de liderul Kim Jong-Un, in inspectiile sale in Samjiyon.

Intr-una dintre vizite, Kim a sustinut ca nord-coreenii ar trebui sa puna pe primul plan calitatea muncii, nu viteza de lucru. Liderul de la Phenian a mai spus atunci ca daca se va dovedi ca aceste constructii sunt „superbe in aparenta, dar subrede in executie, atunci si viitoarele generatii le vor condamna”.

Phenianul nu a oferit niciun fel de date privind costurile acestui megaproiect, care va fi inaugurat in etape. Tot ce a fost trecut pe hartie ar trebui sa fie gata in octombrie anul viitor, cand se vor implini 75 de ani de la infiintarea Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord.

Multi dintre muncitori sunt soldati, dar lucreaza si civili, inclusiv in cele mai importante zile de sarbatoare. In timpul vacantelor, sunt trimisi sa lucreze acolo si studentii, dar au fost vazuti lucrand si adolescenti.

Specialistii sugereaza ca proiectele precum reconstructia orasului Samjiyon sunt afectate de sanctiunile internationale impuse Coreii de Nord, ca urmare ca testelor cu rachete balistice pe care le-a efectuat.

Agentia nord-coreeana KCNA il cita pe Kim Jong-Un, in aprilie, declarand ca proiectul Samjiyon este „o lupta politica si de clasa crancena impotriva fortelor ostile care vor sa vada evolutia Coreii de Nord”.loading...

Adauga un comentariu