Actualitate

Megascandal in casa SRI

Publicat: 23 mai 2019
1

Pentru moment, un dosar dinamita este redeschis de catre Directia Nationala Anticoruptie. Ca rezultat al unei infernale presiuni facute in urma dezvaluirilor Antena 3. Dosarul, dosit pana acum tot de catre DNA, conform caruia in sediul SRI omul de afaceri Tiberiu Urdareanu a dat o mita de 500.000 de euro partidului politic UNPR, condus de Gabriel Oprea. DNA redeschide dosarul pentru a-l inchide la loc.

Nici nu poate exista o demonstratie mai buna asupra modului in care functioneaza statul paralel. De asta data prin intermediul societatilor comerciale acoperite si a personajelor impinse de sistem la varful politicii. In epicentrul acestui megascandal, care am certitudinea ca se va stinge fara sa prajeasca pe nimeni, decat cel mult cateva victime colaterale, se afla George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii la data savarsirii prezumtivei fapte de mita politica si candidat secret pentru functia de prim-ministru, Gabriel Oprea, fost ministru al Apararii si fost ministru de Interne, vicepremier, presedinte UNPR si candidat secret pentru pozitia de sef SRI, si Tiberiu Urdareanu, patron al uneia dintre cele mai vizibile societati acoperite, denuntator in acest caz.

Uriasa mita solicitata de Gabriel Oprea si intermediata de George Maior ar fi fost data, conform denuntului lui Urdareanu, chiar in biroul sefului Serviciului Roman de Informatii. Era destinata campaniei electorale din 2014. Acest denunt, unul dintre multele denunturi ale lui Tiberiu Urdareanu, este mai vechi si a generat deschiderea unei anchete a procurorilor DNA. Dupa care dosarul a fost „pierdut”. Antena 3 a dezgropat acest scandal si a determinat in cursul acestei saptamani Directia Nationala Anticoruptie sa se pronunte – s-a si fixat un termen in acest sens – in privinta redeschiderii dosarului. Pentru o decizie favorabila in acest sens, este insa obligatoriu ca DNA sa prezinte argumente solide. Ceea ce insa nu se va intampla. Iar in cele ce urmeaza voi explica de ce DNA redeschide aceast cauza pentru a o inchide.

O disectie asupra acestui caz este de fapt o disectie asupra cancerului societatii romanesti, a carui principala cauza este scaparea de sub orice control a serviciilor secrete, in frunte cu Serviciul Roman de Informatii, astfel cum functiona el cu certitudine pana de curand. Pentru a intelege cum stau lucrurile, voi incerca sa raspund succint la intrebarea cine este acest Tiberiu Urdareanu, transformat de cativa ani intr-unul dintre cei mai prolifici si spectaculosi denuntatori DNA. Este proprietarul a peste 50 de societati comerciale a caror principala activitate se desfasoara in domeniul echipamentelor de securitate si de aparare, unde a castigat la linie in ultimii 25 de ani cele mai importante si mai grase contracte, zdrobindu-si literalmente concurenta. In miezul caracatitei acestor firme se afla UTI. UTI a „securizat” Portul Constanta, Aeroportul de la Otopeni, a furnizat echipamentele de la Metrorex, Serviciul de Protectie si Paza si SRI. Este responsabil pentru mentenanta sistemelor de management ale traficului si a celorlalte sisteme de semaforizare din Bucuresti, cel mai scump sistem existent in Uniunea Europeana. Printre contractele sale cele mai grase se numara si cel cu Casa de Sanatate, unde UTI e responsabil pentru intreg sistemul informatic. Si multe, multe altele.

Cum Dumnezeu un singur om, care a pornit cu o singura societate comerciala, a ajuns sa detina o putere economica atat de mare in domenii atat de sensibile? Raspunsul la aceasta intrebare cheie poate fi extrem de detaliat si a si fost dat partial de-a lungul timpului de multi jurnalisti de investigatii, inclusiv de mine, si poate fi sintetizat intr-o propozitie simpla. Tiberiu Urdareanu detine si conduce o constelatie de societati acoperite ale serviciilor secrete si ma refer in primul rand la Serviciul Roman de Informatii care, in schimbul unor avantaje si in primul rand a asigurariri controlului, i-au facilitat castigarea celor mai proftabile contracte cu statul. Acest Tiberiu Urdareanu nu a aparut din neant. Tatal sau, sub regimul comunist, a fost general al Armatei Romane, ocupand in sistemul Apararii o pozitie cheie: cea de sef al Comandamentului de Tancuri si Auto. Fiul, la un an dupa ce a absolvit Institutul Politiehnic in 1978, a fost plasat direct la varf in Ministerul Industriilor si Constructiilor iar cativa ani mai tarziu, incepand din 1984, a fost transferat la Ministerul Apararii Nationale, intr-un domeniu extrem de sensibil, la Institutul de Cercetari al Armatei. Iar dupa 1989 a infiintat UTI, in simbioza cu Serviciul Roman de Informatii. Si in simbioza a ramas pana in zilele noastre.

E util sa deschid o mica paranteza. In calitate de senator in Parlamentul Romaniei, in 2013-2014, am elaborat printre multe altele, un proiect de lege care interzicea existenta societatilor comerciale si a fundatiilor acoperite. Serviciile secrete, in frunte cu SRI au actionat in forta, determinand conducerea de atunci a Senatului si a Comisiilor de specialitate sa spulbere literalmente aceasta initativa. Dar si pe autorul ei. Aparent, responsabil pentru aceasta operatiune a fost desemnat Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, si el ofiter acoperit, ca si ginerele, dar in spate a existat o dispozitie culmea, scrisa, a conducerii Serviciului Roman de Informatii. Proiectul de lege trebuia spulberat impreuna cu autorul lui. Ceea ce s-a si intamplat. In dezbaterea care a precedat acest deznodamant, am scris si am vorbit despre UTI si nu am fost singurul care a ofert opiniei publice acest exemplu de societate acoperita.

George Maior, in prezent ambasador al Romaniei la Washington, numit si mentinut acolo de presedintele Klaus Iohannis, este rechemat in tara la DNA pentru ca, pana una alta in calitate de martor, sa dea cu subsemnatul intr-o cauza legata de Laura Codruta Kovesi, o alta piesa importanta a statului paralel. Astazi a refuzat sa vina, sub pretextul unei crize de sciatica. Mai devreme sau mai tarziu va fi insa audiat. Daca spune adevarul, se autodenunta. Iar ancheta se va extinde si asupra lui. Daca ascunde adevarul, se face vinovat de marturie mincinoasa. Cat priveste insa tema in discutie, impotriva lui nu a fost inca declansata nicio ancheta. Dimpotriva. Aceasta cauza a fost dosita iar DNA astazi simuleaza doar ca este decisa sa continue investigatia.

George Maior, in calitate de sef al Serviciului Roman de Informatii si implicit de reprezentant al institutiei detinatoare a societatii acoperite, nu a facut altceva decat sa ordone un transfer financiar, care s-a si efectuat. Din bani care in realitate apartineau SRI, catre trezoreria unui partid politic infiintat si impins la inaintare tot de catre sistem. Si in beneficiul celui care urma, conform intelegerilor cu Victor Ponta si cu Ilie Sarbu, sa devina succesorul sau la conducerea SRI, el insusi urmand sa devina premier, daca Victor Ponta ar fi castigat campania prezidentiala impotriva lui Klaus Iohannis.

Acest denunt al lui Urdareanu si acest megascandal in epicentrul caruia se afla UTI va fi mai devreme sau mai tarziu clasat si trecut in uitare tocmai fiindca UTI reprezinta o piesa economica importanta a SRI iar sistemul ticalos al statului paralel continua intr-un alt format sa functioneze. Ceea ce am vazut in spatele acestui denunt nu reprezinta decat un colt al jegului de sub covorul statului paralel.

Adauga un comentariu