Local

Membrii Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași cer să nu mai fie testați PCR! Peste 50 la sută dintre angajații centrelor sociale s-au imunizat împotriva COVID-19, dar continuă să fie testați săptămânal

Publicat: 25 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Membrii Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași cer să nu mai fie testați PCR Peste 50 la sută dintre angajații centrelor sociale s-au imunizat împotriva COVID-19 dar continuă să fie testați săptămânal
Angajații din centrele rezidențiale care s-au vaccinat anti-COVID-19 continuă să fie testați săptămânal pentru coronavirus

Regulamentul actual impune testarea săptămânală pentru coronavirus a angajaților din centrele rezidențiale. Reprezentantul SASPC Iași s-a adresat Direcției de Sănătate Publică pentru a face modificările necesare privind frecvența testărilor PCR. Salariații sunt nedumeriți de faptul că, deși s-au vaccinat, inclusiv cu cea de-a doua doză, continuă să fie testați pentru coronavirus

Două adrese au fost trimise în perioada 22-23 februarie 2021 de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași (DGASPC) și de către sindicatul care apără interesele a peste 1.450 de angajați din centrele subordonate direcției. Ambele au fost adresate Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași și cer măsuri urgente care să reducă frecvența testărilor PCR în rândul personalului din centrele rezidențiale. Din luna aprilie 2020, toți angajații erau testați PCR la două săptămâni, iar de aproape 5 luni sunt testați o dată la 7 zile pentru virusul SARS-CoV-2.

Membrii Sindicatul Asistenței Sociale și Protecției Copilului (SASPC) Iași au semnalat faptul că se simt abuzați prin testările foarte dese care au loc la nivelul centrelor rezidențiale. De mai bine de trei luni se plâng de faptul că au suferit leziuni la nivelul căilor respiratorii sau au alergii din cauza testărilor repetate. Leziunile nu reușesc să se vindece pentru că fiecare testare suplimentară le redeschide, iar introducerea repetată a tamponului cu care se prelevează probele din căile respiratorii generează sângerări abundente.

Matei Marian, președintele SASPC Iași: „E un chin deja pentru angajații din centrele rezidențiale și nu mai rezistă”

Marian Matei, liderul SASPC Iași, a înaintat o adresă către DSP Iași pe 23 februarie 2021 prin care explică nemulțumirile membrilor și cere adoptarea unor măsuri noi, care să fie potrivite situației actuale. Incidența cazurilor COVID-19 la nivel național a scăzut și de aceea, explică liderul, și frecvența testărilor ar trebui să scadă. Având în vedere faptul că de aproximativ 11 luni membrii sunt testați, inițial la două săptămâni și ulterior săptămânal, aceștia consideră măsurile un abuz asupra stării lor psihice.

„Angajații sunt testați o dată pe săptămână, chiar și cei vaccinați anti-COVID-19, inclusiv cei care au efectuat cea de-a doua doză. Dorim să fie modificată legislația care prevede acest lucru și să fie redusă frecvența testărilor chiar și pentru cei care nu s-au vaccinat. Nu mi s-au părut în regulă aceste testări foarte frecvente, nu există o altă categorie de salariați care să aibă aceleași măsuri impuse. E un chin deja pentru ei și nu mai rezistă, așa nu se mai poate. Din cauza testările repetate, aceste leziuni nu se mai vindecă, leziunile devenind permanente și alterând calitatea vieții salariaților.

Până acum, angajații au fost conștiincioși și au acceptat aceste testări cu gândul că așa este mai bine, dar au ajuns la limita suportabilității. Dacă nu se iau măsuri, vom merge mai departe către Minister și Inspectoratul Național de Sănătate Publică. Nemulțumirile sunt naționale, dar eu sunt optimist că lucrurile se vor rezolva”, a declarat Marian Matei, președintele SASPC Iași.

Peste 50 la sută dintre angajații centrelor rezidențiale s-au vaccinat anti-COVID-19

Începând cu data de 11 ianuarie 2021 au fost administrate doze de vaccin anti-COVID-19 în centrele rezidențiale. Atât angajații, cât și beneficiarii s-au putut imuniza, unii dintre ei au făcut chiar și rapelul cu vaccinul Pfizer. Cei care s-au infectat cu coronavirus nu sunt testați PCR timp de 90 de zile după ce au ieșit din izolare. Totodată, cei care s-au infectat cu coronavirus, cu o formă moderată sau severă, așteaptă 30 de zile după negativarea testului pentru a putea fi vaccinați anti-COVID-19.

„Trebuie să aveți în vedere faptul că în ultima lună, la nivelul DGASPC Iași, rata de infectare, atât în rândul angajaților, cât și al beneficiarilor, a scăzut vertiginos, la testările din luna februarie având sub 10 persoane pozitive. Mai mult, la nivelul centrelor rezidențiale au fost vaccinați până în prezent un procent de peste 50 la sută din numărul angajaților și 360 de beneficiari. Reanalizați și să apreciați dacă ar fi oportună reducerea frecvenței testărilor”, adaugă Marian Matei, președintele SASPC Iași.

Regulamentul privind testările PCR în centrele rezidențiale va fi modificat de către INSP

Conducerea DGASPC Iași a înaintat o adresă pe 22 februarie 2021 către DSP Iași prin care a cerut clarificări cu privire la testarea PCR a salariaților și beneficiarilor. Ieri, 24 februarie 2021, în centrele rezidențiale doar doi beneficiari și un salariat mai erau infectați cu coronavirus, în condițiile în care în urmă cu câteva săptămâni erau adevărate focare. Reprezentanții DGASPC Iași așteaptă răspunsul autorităților. Dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, a comunicat demersurile pe care le-a realizat în acest sens.

„Modificarea acestul regulament ține de Institutul Național de Sănătate Publică și am comunicat deja mai departe aceste adrese. Ar urma ca cei care s-au vaccinat să nu mai fie testați, ci doar cei care nu s-au imunizat”, a explicat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

INSP a modificat aseară definiția de caz pentru SARS-CoV-2

Aseară, Institutul Național de Sănătate Publică România a transmis noile modificări privind definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus. Aceștia au actualizat măsurile privind testările și au precizat următoarele aspecte: sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet, cu 2 doze, la care au trecut minimum 10 zile de la doza a doua. Totodată, sunt exceptate de la testare persoanele care accesează serviciile medicale pentru alte patologii. Se recomandă, în continuare, testarea tuturor persoanelor simptomatice (care întrunesc criteriile din definiția de caz), inclusiv a celor vaccinate complet, cu două doze și la care au trecut minimum 10 zile de la a doua doză.

Adauga un comentariu